Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gaaf: binnenkijken bij deze gebouwen tijdens Open Monumentendag

Door Thijs Dingemans 6 september 2017

Er zijn zóveel gebouwen in Tilburg die bijzonder zijn en waar je normaal bijna nooit een kijkje kunt nemen. Maar Open Monumentendag is de uitzondering op de regel. Op zondag 10 september gaan er heel wat Tilburgse deuren gratis voor je open tussen 11.00 tot 17.00 uur! Wij hebben een selectie voor je gemaakt.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Dit is natuurlijk ‘maar’ een selectie van een paar van de bijzondere gebouwen van Tilburg. Bekijk alle gebouwen die je kunt bezoeken hier.

MFA De Poorten/Hasseltse kerk

mfa de poorten
Foto: Google Streetview

Precies 100 jaar na de inzegening in 1898 werd de Hasseltse kerk gesloten. De geplande sloop kon worden voorkomen door het gebouw in te richten tot multifunctionele ruimte. Tijdens de restauratie in 2003 brak er een grote brand uit in de kerk. Daarbij gingen het dak en de vieringtoren verloren. Toch kon de schade hersteld worden en in juni 2005 werd het nieuwe gebouw geopend. Nu zit er in het kerkgebouw een ontmoetingsruimte en kinderdagverblijf. Cool om te zien!

Hasseltse kapel

hasseltse kapel
Foto: Wikimedia Commons

De Hasseltse kapel moet je eigenlijk wel bezoeken, want dit is het oudste monument van Tilburg. De kapel is rond 1530 gebouwd en al jaren drukbezocht. Vooral in de meimaand is het er druk. In 1972 is de kapel helemaal gerestaureerd. Je kunt hier tussen 11.00 en 13.00 uur binnenkijken.

Tongerlose Hoef

tongerlose hoef
Foto: Wikimedia Commons

De Tongerlose Hoef is een oude boerderij van de abdij van Tongerlo die vanaf het begin van de 13e eeuw het patronaatsrecht van de kerk van Tilburg had. De hoeve bleef in het bezit van de abdij tot 1795. In 1955 kocht de gemeente Tilburg het pand omdat een sloop dreigde. Na de koop stond de boerderij op de monumentenlijst en daarom is het gebouw in 1969 gerestaureerd. Nu wordt het gebruikt door Amarant. 

Oude Warande

oude warande
Foto: Google Streetview

De Oude Warande was ooit een jachtgebied. In 1972 liet de heer van Tilburg hier een park aanleggen in de vorm van een sterrenbos, waarbij alle lanen op een centraal punt bij elkaar kwamen. Dat is nu nog steeds zo. Een paar jaar geleden is de Oude Warande helemaal gerestaureerd en het is nu nog het enige sterrenbos in Nederland dat bewaard is gebleven. Nog bijzonderder: het is ook de enige plek in ons land waar de Siberische grondeekhoorn in het wild voorkomt. Misschien spot je die wel komende zondag!

Textielmuseum

textielmuseum
Foto: Wikimedia Commons

Het Textielmuseum zit sinds 1986 in een oude fabrieksruimte aan de Goirkestraat. Dat pand was daarvoor goed verwaarloosd en werd daarom dertig jaar geleden gerestaureerd. Tegenwoordig is het pand een rijksmonument. Vroeger was de lage fabriek een weverij, de hoge fabriek was een spinnerij. Tegenwoordig staat het museum nog altijd volledig in het teken van de textielindustrie. Prachtig bewaard gebleven geschiedenis dus.

Stenen Kamerpark

stenen kamerpark
Foto: Google Streetview

Precies op deze plek stond vroeger het kasteel van Tilburg. In juni 1581 werd het in brand gestoken, maar omstreeks 1600 is het herbouwd. Tegenwoordig is er nog weinig van te zien, maar vanwege de bijzondere historie is ook het Stenen Kamerpark een monument. De fundamenten van het kasteel van Tilburg zijn zondag nog altijd te zien.

Goirkese Kerk + kerkhof

goirkese kerk
Foto: Wikimedia Commons

Absoluut een aanrader om ook te bezoeken: de Goirkese Kerk + het kerkhof. De parochiekerk is sinds 1839 in gebruik en vernoemd naar de stadspatroon van Tilburg. Eerder al, vanaf het begin van de 18e eeuw, stonden hier schuurkerken. Wat deze kerk extra bijzonder maakt: het prachtige kerkhof ernaast.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.