Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze aangrijpende expositie in de LocHal móét je zien

Aangeboden door Brabant Remembers 9 november 2019

De Tilburgse Coba Pulskens zat tijdens de Tweede Wereldoorlog niet stil. Samen met haar onderduikers genoot ze tijdens Koninginnedag 1942 van een glaasje oranjebitter in een café. Verraders merkten dit op en infiltreerden al snel in haar huis. Toch besloot de moedige dame hierna weer onderduikers in huis te nemen. Hoe dat ging? Dit verhaal en dat van 74 anderen, waaronder drie Tilburgers, zie je in de LocHal.

Door de indrukwekkende collectie STILLLEVEN maak jij kennis met 75 maquettes die allemaal een eigen verhaal vertellen. Een maquette is toch een mini-versie van een stad of gebouw? Dat klopt, maar je kunt er ook héle andere dingen mee doen. Kijk maar eens naar de kunstwerken die het team van Studio Rocco Verdult maakte voor Brabant Remembers. Alle maquettes zijn op schaal van 1:87, wat vergelijkbaar is met de schaal van modeltreintjes. Al laten deze maquettes iets heel anders zien dan dat…

Tekst gaat verder onder de foto.

De LocHal in Tilburg. Foto: Git van den Boer voor indebuurt Tilburg

Bevroren momenten in de LocHal

Hoe was het leven in de Tweede Wereldoorlog? Alle designs vertellen een persoonlijk verhaal uit een dag van het leven van een Brabander, wiens leven voorgoed veranderde tijdens deze periode. Loop om de expositie in de LocHal en bekijk de cruciale scènes vanuit verschillende hoeken. De wereld staat stil en is helemaal wit of helemaal zwart, afhankelijk van of het overdag of ’s nachts afspeelt. Alleen de mensen om wie het verhaal draait zijn gekleurd.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

STILLLEVEN Geertruidenberg. Foto: Studio Rocco Verdult
STILLLEVEN Gilze en Rijen. Foto: Studio Rocco Verdult
STILLLEVEN Landerd. Foto: Studio Rocco Verdult
STILLLEVEN Roosendaal. Foto: Studio Rocco Verdult

‘Het roodwitblauwe doodslaken’

We noemden haar al even: Coba Pulskens. Een van de indrukwekkende verhalen van STILLLEVEN draait om haar. Ze kwam uit een weversgezin en was vertrouwd met naald en draad. Maar een sprei voor een echtelijk bed heeft ze nooit hoeven te haken. “De jongens vinden mij niet mooi genoeg”, zou ze haar ongehuwde staat verklaren. Toch was Coba getrouwd: met Tilburg, haar stad. Slechts eenmaal zou ze een verre reis maken – ruim zevenhonderdtwintig kilometer. Meer over Cora’s verhaal, Het roodwitblauwe doodslaken, lees je hier.

Laat je verwonderen

De collectie STILLLEVEN van Studio Rocco Verdult gaat véél verder dan de voorproefjes die we je in dit artikel laten zien. Ben jij benieuwd welke verhalen over Tilburg te bewonderen zijn? Ga dan zeker eens langs bij de LocHal! Van 16 november tot en met mei 2020 bezoek je de expositie op het stadsbalkon.


Meer over Brabant Remembers ontdekken?

Brabant Remembers overige bezienswaardigheden

Geopend09:00 - 18:00

Bekijk meer:overige bezienswaardigheden

adv.