Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Processierups back in Tilburg; 6 x antwoord op vragen over het beestje

Door Noah Godefroy 15 juni 2020

De eikenprocessierups (in de volksmond processierups) is voor de vierde keer verveld en dat is slecht nieuws. Dat houdt namelijk in dat de beestjes weer jeukende brandharen hebben en dat is op z’n minst gezegd vervelend voor ons. Een korte opfriscursus kan geen kwaad: hoe zat het nu ook al weer met die processierups?

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is de eikenprocessierups?

(Foto: ANP)

Eerst even een lesje biologie. De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Hoe herken ik een ‘besmette’ boom?

Je herkent de eiken die vol zitten door de rood-witte linten. Op het lint staat tekst en dat geeft aan dat er een nest is geconstateerd en dat mensen afstand moeten houden.

Wat moet ik doen als ik zelf een nest zie?

Grace And Mamrie GIF by This Might Get - Find & Share on GIPHY

Als je een nest met eikenprocessierupsen ziet en de boom waarin het nest zit nog geen rood-wit lint heeft, stelt de gemeente het op prijs dat je een melding doet. Raak ze NIET zelf aan en ga ze NIET proberen zelf te bestrijden. Meld het bij de gemeente via de BuitenBeter app of via de website.

Lees hier meer:

eikenprocessierups 2020

Dit moet je doen als je de eikenprocessierups spot in Tilburg (en die kans is groot)

Je hebt ze ongetwijfeld al gespot in Tilburg: bomen 'ingepakt' in dikke witte lagen. Als je dat ziet...

Waar zitten ze vooral in Tilburg?

processierups
De processierups is massaal opgedoken in Tilburg, zoals hier in het Reeshofpark. Foto: Caroline Smit

Op heel veel plekken! De rupsen zijn massaal opgedoken en zitten in een hoop bomen in Tilburg. Vooral in parken en bossen zitten ze veel. We kunnen beter de vraag stellen: waar zijn we wél veilig?

Lees hier meer:

processierups

Waar zijn we wél veilig? Processierups gespot in heel Tilburg: ‘We zitten helemaal onder’

Opeens ook zo'n jeuk? De processierups is opgedoken in Tilburg! De beestjes hebben zich massaal geme...

Wat doet de gemeente Tilburg eraan?

(Foto: ANP)

De gemeente probeert de ontwikkeling van eitjes tot rupsen zoveel mogelijk voor te zijn door bomen preventief in te spuiten met een biologisch middel. Daarnaast hangen er nestkastjes voor koolmezen, omdat zij de eikenprocessierupsen opeten. De gemeente Tilburg doet haar best om alle meldingen te behandelen, maar dat lukt natuurlijk niet. Daarom krijgen drukbezochte gebieden als scholen en ziekenhuizen voorrang.

Hoe kom ik van mijn jeuk en bultjes af?

processierups
De arm van Caroline zit helemaal onder. Foto: Caroline Smit

Ben jij ook ‘gepakt’ door de processierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij daardoor wordt geraakt, zorgt dat voor jeuk, huiduitslag (bultjes) en irritatie aan de ogen en luchtwegen. De grote vraag: hoe kom je van de klachten af? Caroline Smit heeft voor ons de gouden tip. “De After Sun van NIVEA met Aloë Vera! Dat werkt echt goed tegen de jeuk. Maar eerst moet je met plakband aan de gang. Dat plak je op de huid waar de bultjes zitten; je trekt op die manier de haartjes van de rups eraf. Ook de Eucalyptus-zalf van Kruidvat schijnt trouwens goed te helpen. Ikzelf gebruik de blauwe fles van NIVEA, maar eigenlijk alles met Aloë Vera erin, helpt.”

Lees ook:

Nicole ontwierp een postzegel voor Tilburg: ‘Dit moet de leukste zomer ooit worden’

Groeten uit Tilburg! Heb jij het plaatje met de blauwe strepen en de witte vlag met zwarte letters o...

6 x dit missen we aan een ouderwets avondje stappen in Tilburg

Een avondje stappen met vrienden: het lijkt een eeuwigheid geleden. Met weemoed denken we dan ook te...

9 x in deze memes over Tilburg herken jij je 100%

Ach, wij Tilburgers zijn soms best een eigenaardig volkje. En witte wa, da gift nie. Instagramaccoun...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.