Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: meer dan twintig huisdieren hebben in Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 31 januari 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je meer dan twintig huisdieren houden als je in Tilburg woont?

Tilburgers met meer dan twintig huisdieren zijn er zeker. Tijmen van Hout en Sjerede Noordergraaf wonen in Tilburg-West. Ze delen het huurhuis niet alleen met dochter Inje, maar ook met zo’n zeventig huisdieren. “Het is echt een hobby van mij. In de tuin hebben we eenden en konijnen. Van iedere soort wel een koppeltje. Ook houd ik chinchilla’s.” Tijdens een rondleiding in het huis van Tijmen zagen we zelf dat alle dieren een eigen plekje hebben. En ja: alle huisdieren hebben een naam. “Het zou wel sneu zijn als we ze eend één en eend twee zouden noemen”, zegt Sjerede lachend.

Mag dat: meer dan twintig huisdieren in Tilburg houden?

Tijmen en Sjerede houden de dieren echt uit dierenliefde. De papegaai zit als wij langskomen even in de kooi, maar mag ook gewoon rondvliegen in de woonkamer. Het stel krijgt geen klachten uit de buurt. Maar zijn ze toch illegaal bezig? Mag dat eigenlijk wel, zeventig huisdieren houden? We pakten de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) van Tilburg er eens bij. Wat blijkt? Het mag! Er zijn namelijk geen regels vastgelegd over het aantal huisdieren. Niet door de gemeente, maar ook niet door het ministerie of de Europese Unie.

Regels over huisdieren in Tilburg

Natuurlijk zijn er wel regels over huisdieren in Tilburg. Ze mogen geen geluidsoverlast veroorzaken. Daarbij wordt extra goed gekeken naar het soort dier en de tijden waarop het beestje geluid maakt. Loopt je hond midden in de nacht altijd flink te blaffen? Dan kan het toch gebeuren dat er ineens een boete op de mat valt. Daarbij maakt het niet uit of het om één dier of meerderen gaat. In Utrecht woont een vrouw met meer dan twintig honden, zo meldt RTL Nieuws. Gemeente Utrecht wil dat ze haar dieren weg doet omdat dit teveel overlast veroorzaakt.

Honden houden in Tilburg

Nee, er zijn geen regels over het aantal huisdieren dat je mag houden in Tilburg. Ook niet als het gaat om honden. Toch steekt de gemeente hier een stokje voor het houden van twintig viervoeters. Behalve als je een miljonair bent… Je betaalt hier natuurlijk hondenbelasting. In 2020 is dat voor één hond €108,93. Bij twee honden betaal je €263,42. Voor elke volgende hond komt daar nog eens €185,53 bij. Laten we, gewoon voor de leuk, eens uitrekenen hoe duur het is om twintig honden in Tilburg te houden. 18 x € 185, 53 = €3339,54. Laten we daar eens €263,42 bij optellen. Ka-ching! Dan kom je uit op: €3602,96. Het is niet verboden om twintig honden in huis te hebben, maar daar betaal je wel veel geld voor. Weiger je die belasting over te maken? Dan ben je natuurlijk wel illegaal bezig. Bij katten of de zeventig huisdieren van Tijmen is dat niet het geval.

Lees ook:

Fietsenstalling station tilburg

MAG DAT: hoe hard mag je eigenlijk op een elektrische fiets?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Hond aanlijnen

MAG DAT: je hond aan een paal aanlijnen als jij boodschappen doet?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: zomaar je meubels op straat zetten in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.