Marcel heeft 50.000 bijen: ‘Ik praat graag over de bloemetjes en de bijtjes’
Wat vertel jij op een verjaardag als mensen vragen wat je voor werk doet? Marcel Horck heeft een bijzonder antwoord…
Het kan gebeuren. Je loopt een blokje om en ineens zie je op het Bels Lijntje een vlinder zitten. Een vlinder midden in de winter? Dat is gek. Dit moet je doen als je een vlinder in de winter vindt.
De meeste vlinders gaan de winter door als ei, rups of pop, maar er zijn vier soorten die in de winter als vlinder in winterslaap gaan.
Waarschijnlijk is de vlinder door hogere temperaturen of doordat een mens de winterslaap verstoord heeft, ontwaakt uit de winterslaap. De winterslaap kost een vlinder weinig energie en ze kunnen dan prima tegen de kou. Een verstoorde winterslaap of na de winter uit winterslaap komen kost juist veel energie.
Wat je het beste kan doen, is de vlinder vangen en op een koude, donkere plek zetten. Bijvoorbeeld in een schuurtje of ergens buiten tussen een houtstapel. Je kan ook een vlinderkastje kopen. Hier gaan ze uit zichzelf niet in, maar het is een prima overwinteringsplek als de winterslaap van de vlinder verstoord is.
Kom je er zelf niet uit? Of hoop je dat iemand anders de vlinders onderdak biedt? Dan kan je ook altijd contact opnemen met de Tilburgse KNVV, vereniging voor veldbiologie. Ook kun je Marcel Horck van Beezzzz imkerij inschakelen. Meestal haalt hij bijen weg, maar de natuurliefhebber biedt ook advies als je een vlinder vindt.
Als een vlinder verzwakt is, kan je deze het beste eerst wat suikerwater voeren, zodat de vlinder genoeg energie heeft om een donkere, koele plek op te zoeken en weer in winterslaap te gaan. Het kan gebeuren dat de vlinder in jouw woning overwintert. Voor het beestje in het voorjaar dan weer wat suikerwater zodat het weg kan vliegen.
Tekst gaat verder onder de foto >
Suikerwater maak je door 1 deel suiker of honing met 10 delen water te mengen. Vervolgens dep je een wattenschijfje in het water en leg je die op een schoteltje. Met hun roltong kunnen vlinders het vocht uit het wattenschijfje opnemen. Op die manier gaan hun pootjes niet plakken.
Bronnen: Tuincentrum Ockenburgh, De Vlinderstichting, Milieu educatie Den Haag, Vlinders aan de Vliet
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken