Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom noemen we Kruikenstad eigenlijk zo?

Door Rowie van der Vliet 10 februari 2018

Tijdens carnaval is het vaste prik: Tilburg wordt omgedoopt tot Kruikenstad. Eventjes spreken we niet meer van Tilburgers, maar hebben we het over Kruikenzeikers. Waarom eigenlijk?

Het zal niemand verbazen dat Kruikenstad een verwijzing is naar de bijnaam van Tilburgers, Kruikenzeikers. Zelfs voordat we in kostuums de straat op gingen, werden stadsgenoten al zo genoemd door omringende dorpen. Sterker nog, de geuzennaam doet al eeuwen de rondte.

Golden days

Wist je dat ‘Kruikenzeiker’ is ontstaan in de golden days van de Tilburgse textielindustrie? Vroeger waren er nog geen chemische stoffen uitgevonden. Daarom gebruikten ze menselijke urine voor het wassen, verven en vollen van wol. Nu kijken we toch iets anders naar die AaBe dekens. Het klinkt niet als werk dat wij graag zouden doen, maar in het archief is te vinden dat arbeiders hiervoor lekker betaald werden. Gelukkig maar! “In sommige arme huisgezinnen wordt jaarlyks wel voor dertig of veertig gulden verkocht”, schreef dr. Stephanus Hanewinkel in een reisverslag over Brabant.

Trotse kruikenzeiker

Dat er urine werd gebruikt in de textielindustrie dat is historisch bewezen. Toch weten we niet of arbeiders ook letterlijk in een kruik stonden te piesen. Wel is de naam blijven plakken en noemen we onszelf vol trots een kruikenzeiker. Als iemand het vraagt wonen we dit weekend niet in Tilburg, maar in Kruikenstad!

Mysterie opgelost!

Heb jij nog een Tilburgs mysterie? Je mag ons tippen en dan gaan we het voor je uitzoeken! Mail naar [email protected].

Lees ook…

Carnaval

Tilburgse mysteries: waar komt carnaval eigenlijk vandaan?

Je verkleedpak, je groen-oranje accessoires, veel bier, een gigantisch samenhorigheidsgevoel, heerli...
trein

Tilburgse mysteries: Zo komt Tilburg aan z’n naam

Heb jij je al eens afgevraagd hoe Tilburg eigenlijk aan zijn naam komt? Wij wel! Daarom doken wij de...

adv.