Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: waarom zijn de kleuren van Kruikenstad groen en oranje?

Door Rowie van der Vliet 15 februari 2020

Tijdens carnaval kleurt heel Kruikenstad groen en oranje. Unne echte Kruik of Kruikin loopt rond met een groen-oranje sjaal en we zien de kleuren terugkomen in carnavalsoutfits, wagens en versieringen in de stad. Hoe zijn die kleuren gekozen? We zochten het uit.

Groen-oranje zijn alleen de stadskleuren van Kruikenstad, niet van Tilburg. Nee, onze stadskleuren voor de rest van het jaar zijn blauw en geel! Carnavalsgangers denken bij die kleuren aan Berkel-Enschot, Riel, Goirle en Gilze, maar blauw en geel zijn al lang aan Tilburg verbonden. De kleuren zijn ook verwerkt in ons stadswapen en de officiële vlag.

Stoplicht

Groen en oranje voeren met carnaval toch echt de boventoon. Dat was niet zo in het begin, toen carnaval nog Vastenavond heette. Bart Kleintjes liet aan de Carnavalsstichting Tilburg weten dat de kleuren zijn gekozen door een vergelijking van burgemeester C. Becht. Carnaval was namelijk verboden vanaf 1857! Pas in 1957 zou er voorzichtig weer een eerste optocht komen, maar in 1965 was het weer toegestaan om op straat te hossen en een carnavalspakje te dragen. De toenmalige burgemeester vergeleek het met een stoplicht. De kleur rood stond voor het verbod, oranje was de twijfel om carnaval toch weer toe te staan en groen was natuurlijk het groene licht om carnaval in het openbaar te vieren. Bart Kleintjes hoorde het verhaal van zijn vader, oud-prins Fons I. Van 1972 tot en met 1975 was-ie Prins van Kruikenstad.

Tekst loopt door na de foto.

Carnavalsoptocht 2019 in Tilburg. D'n Elfde van d'n Elfde
Carnavalsoptocht 2019 in Tilburg. Foto: indebuurt

Kleur van zotheid

Maar dat is niet het enige antwoord! Carnavalsstichting Tilburg heeft er zelf ook een stukje research op zitten. Zij stuitten op het boek Van Karmijn, purper en blauw van Herman Pleij en het artikel Kleuren maken de mens van Daphne van Dijk uit de Telegraaf. Hierin komt een flink staaltje kleurtheorie van pas. Groen ontstaat natuurlijk door blauw en geel te mengen. Blauw staat voor de hemel, het goddelijke en eeuwige trouw. Maar het is ook de kleur van schijn, bedrog en huichelarij. Geel wordt vaak gezien als een vrolijke en positieve kleur, maar in de Middeleeuwen stond het voor zotheid en onbetrouwbaarheid. Heksen, ketters en beulen waren verplicht om iets geels te dragen. Mengkleur groen staat voor hoop en zuiverheid van de natuur. Maar óók instabiliteit en onbetrouwbaarheid. Tja, die voelen we stiekem wel als het om carnaval gaat.

Oranje boven

En oranje dan? Deze kleur krijg je natuurlijk door geel en rood te mengen. Rood is de kleur van de liefde, maar staat ook voor de duivel. Die tegenstrijdigheid zien we ook hier weer terug. Hoewel oranje nu een kleur is die we vaak verbinden aan Nederland, was het in de Middeleeuwen zo dat ze dachten dat er weinig goeds van kwam als je geel en rood mengde. Wat krijg je dan als je groen en oranje samen gebruikt? Zot, zotter, zotst! De grootste vorm van zotheid die je maar kunt bedenken.

Mengkleuren

Volgens Gérard Steijns is er nog een verklaring voor de Tilburgse carnavalskleuren groen en oranje. Hij liet aan Carnavalsstichting Tilburg weten dat het bestuur in haar beginjaren zelf de kleuren koos. Waarom? Simpel, groen en oranje zijn de mengkleuren van onze stadskleuren geel en blauw.

Lees ook:

carnaval 2019

Aha, dáárom was carnaval vroeger dus verboden in Tilburg

Grote kans dat je als Tilburger tijdens carnaval zorgeloos in je carnavalspak door de stad loopt te ...
Tilburgse vlag

Tilburgs mysterie: Dit is waarom onze vlag uit de kleuren blauw en geel bestaat

Wedden dat jij een rood-wit-blauwe vlag op zolder hebt liggen. En misschien bezit je zelfs wel een k...

Tilburgs mysterie: waarom hebben we drie torens als stadswapen?

Noem maar eens drie bekende torens uit Tilburg op. Drie, twee, één... go! Westpoint, de watertoren e...

adv.