Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ivona werkt als budgetcoach bij Tiwos: ‘Mensen voelen zich bij mij vertrouwd’

Aangeboden door Tiwos 31 oktober 2019

Ivona Sokanovic zat twintig jaar in de incassowereld maar zocht een nieuwe uitdaging. Die vond ze bij Tiwos, geheel op eigen initiatief. “Ik wilde iets opzetten wat de woonstichting nog niet had en dat is gelukt. Ik ben nu anderhalf jaar budgetcoach binnen Tiwos.”

Ivona kwam bij Tiwos binnen via een werkervaringsplaats. Ik heb een maand meegelopen met de verschillende disciplines binnen Tiwos om te kijken wat het werk van de collega’s inhield. Zo liep ik mee met buurtbeheerders en keek ik rond op de incassoafdeling. Daar zag ik, mede door mijn ervaring in de incassowereld, wat er nog ontbrak: financiële hulp aan de voorkant.”

Hulp voor het te laat is

En dus begon Ivona met een pilot ‘budgetcoaching’, samen met haar collega Hans. “Twee keer zes maanden en dat beviel goed. Nu zijn we er fulltime mee bezig”, zegt ze overtuigd. Ivona en Hans bieden mensen met financiële problemen (denk aan huurachterstand) hulp. “We geven ze inzichten in inkomsten en uitgaven en helpen ze zodat ze op eigen kracht door kunnen”, legt Ivona uit. “Je ziet vaak dat mensen er helemaal alleen voor staan en daardoor nog dieper in de schulden raken. Wij bieden ze een oplossing voor het te laat is en incasso’s volgen.”

Diverse job

Geen dag is voor Ivona hetzelfde. “Iedereen heeft een eigen verhaal. Je weet nooit bij wie je thuiskomt. De ene keer help ik ouders met kids die in financiële onzekerheden zitten, de andere keer doe ik belastingaangifte of kijk ik hoe bepaalde financiële zaken geregeld moeten worden. Het werk is heel breed geworden. Neem haar bijvoorbeeld (Ivona doelt op een huurder die hulp nodig had en daarom zojuist bij Tiwos langskwam om een afspraak te plannen, red.), met haar ga ik naar geldachterstanden kijken.”

Tekst loopt door onder foto. 

budgetcoach Tiwos
Ivona zorgt ervoor dat mensen niet in (verdere) financiële problemen komen. Foto: Tiwos

Budgetcoach Tiwos

“Ik zie het niet als werk maar hobby”, vervolgt Ivona. “Echt, hoor. Ik haal er zoveel voldoening uit, want je kunt op korte termijn mensen helpen. Ik begeleid een gezin dat twee kids heeft: één zoontje van 14 jaar heeft ADHD-diagnose en daardoor problemen op de middelbare school. De ouders zitten door werkverlies met geldachterstanden. Ik heb nu twee afspraken gehad; al snel bleek dat ze nog geen dubbele kinderbijslag voor de oudste zoon kregen. Die heeft extra zorg nodig, dus ik dacht: toch even checken. Bleek dus niet zo te zijn. Ik heb het voor ze aangevraagd en nu krijgen ze ineens achthonderd euro kinderbijslag in plaats van vierhonderd. Zo zijn ze binnen een halfjaar uit de problemen. Dat mensen ontzettend blij en dankbaar zijn, geeft een goed gevoel.”

Eén rekening kan het einde zijn

Ivona benadrukt nog maar eens hoe belangrijk haar rol als budgetcoach is. “Als mensen alleen zijn kan één rekening het begin van het einde betekenen. Daarom help ik ze stap voor stap. Eerst maken we altijd een overzicht: wat komt er binnen en wat gaat er uit? Vervolgens bekijken we wat de achterstanden zijn, kijken we of toeslagen goed lopen en maken we prioriteiten qua schuldeisers en treffen we regelingen met hen. Schuldeisers reageren heel fijn als ik zeg dat ik budgetcoach van de mensen ben; het is dat ene belangrijke stapje voor de deurwaarder voor de deur staat. Dat is het laatste wat de huurder wil.”

De drempel is laag

Ivona merkt dat ze ook een psychologische rol heeft. “Ik heb lange en korte trajecten en verleen aan sommige mensen dus intensieve zorg. Daarom ben ik altijd bereikbaar voor advies en een praatje. Mensen voelen zich bij mij vertrouwd en dat wil ik ook. Mensen moeten de drempel over stappen en inzien van: hé, ik kan geholpen worden, als ik nu de hulp pak, blijf ik uit (verdere) financiële problemen. Al belt heel Tilburg, ik sta voor iedereen klaar.”

Kijktip: in onderstaande video legt Ivona nogmaals uit wat ze als budgetcoach voor je kan betekenen

adv.