Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Youri en David openen Stadsbrouwerij 013: ‘Spannend!’

Door Thijs Dingemans 15 juni 2018

De laatste puntjes worden op de i gezet. Binnen is het een komen en gaan van werklui. Personeel bereidt de eerste proefavond voor. En Youri en David? Die kijken reikhalzend uit naar de opening van hun nieuwe zaak: Stadsbrouwerij 013. Morgen (16 juni) is het zover. Dan heeft de Piushaven er een bijzonder iets bij. 

“Spannend, hoor”, begint Youri Doreleijers (35) als we binnenstappen. Naast hem tellen we nog een mannetje of 15/20. Allemaal zijn ze druk bezig. De een maakt de bar in orde, de ander kit de laatste randjes, weer een ander is bezig met elektriciteit en achterin zijn ze druk bezig met de brouwerij. Voor Youri en compagnon David Hendrich (49) wordt het een race tegen de klok; zaterdag om 15.00 uur ontvangen ze de eerste gasten. “Het wordt doorwerken, maar we gaan het zeker halen. Moet wel”, zegt David. Youri staat hem bij: “Dat gaat zeker lukken!”

Superlocatie

Goed, we zijn dus in de bijná nieuwe Stadsbrouwerij 013, dat gevestigd is in een bijzonder monumentaal pand in de Piushaven. “Het is echt een enorm vette locatie!”, roept Youri. “Het is een monumentaal pand van een Amsterdamse architect. Er is echt heel veel over te vertellen. Dit was vroeger een oude graan- en meelfabriek. Daar willen we ook over vertellen.” Voor de mensen die niet kunnen wachten tot morgen: Stadsbrouwerij 013 komt in het gele pand in de haven, tegenover Harboury. Dit pand dus:

(tekst loopt door onder foto)

stadsbrouwerij 013
Foto: indebuurt

Megabrouwerij

Wat opvalt zodra je binnenkomt: links in het pand staan gigantisch grote zilveren ketels. Daar worden straks een hoop ‘stadsbieren’ gebrouwen. “Ieder bier heeft z’n verhaal: we gaan bieren maken die iets zeggen over de historie en belangrijke mensen uit de stad. Er komen een aantal bieren van bekende Tilburgers, die iets vertellen over de persoon of geschiedenis. Welke dat worden, vertellen we natuurlijk nog niet. Wel hebben we al de Witte Koning, die gaat over Willem II”, legt David uit als we vragen naar het concept.

Ook eten

Naast de microbrouwerij komt (rechts) een proeflokaal, waar je naast de eigen bieren ook bieren van Tilburgse brouwers als LOC Brewery en KraftBier kunt proeven. Tussen de werklui door valt ons oog op de keuken. Betekent dit dat er ook gegeten kan worden bij Stadsbrouwerij 013? “Jazeker! We worden een foodpairing restaurant: we gaan koken met onze eigen bieren. Het eten moet matchen met het bier en niet andersom”, zegt Youri.

(tekst loopt door onder foto)

Stadsbrouwerij 013
De mega grote ketels in de brouwerij. Foto: indebuurt

Stadsbrouwerij 013

Donderdagavond werd voor het eerst proefgedraaid met zo’n 35 gasten, morgen begint het echte werk. Dan openen Youri en David na iets meer dan negen maanden hun tweede brouwerij – in Eindhoven runnen ze al drie jaar Stadsbrouwerij Eindhoven. Nieuwsgierig geworden? Vanaf 15.00 uur kun je binnenkijken. Om 18.00 uur volgt de officiële opening van Stadsbrouwerij 013. Of, zoals David de nieuwe zaak noemt, het negen maandenkindje. Humor hebben de mannen in ieder geval. Nu het succes nog.

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals ijskoning Bart bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

harrie van de pas

Harrie komt uit een echte slagersfamilie maar runt zijn eigen broodjeszaak

Als zoon van de slager zou je denken dat Harrie van de Pas in de voetsporen van pa zou treden. Dat d...

Bart is de vierde ijskoning van Tilburg: ‘De vader van mijn opa stond hier al in 1927!’

Het is warm en dus trekken Tilburgers er massaal op uit voor een lekker ijsje. Like us! Wij gingen e...
Hall of Fame Mike Dobber

Big boss Mike: ‘Wij waren het eerste bedrijf in de Spoorzone’

Cultuurfabriek Hall of Fame drukt zijn stempel op Tilburg. Het is een plek waar stadsgenoten hun toe...

Meer over Stadsbrouwerij 013 ontdekken?

Stadsbrouwerij 013 brouwerijen

Geopend12:00 - 01:00

Piushaven 1, Tilburg

Bekijk meer:brouwerijen
  • Wil jij een 'Nieuw in Tilburg' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Tilburg.

adv.