Wijnkoperij van Bilsen bestaat 100 jaar: ‘Niet één fles is hetzelfde’

petra wijnkoperij van bilsen
Petra Aartsen-Van der Mee in de winkel van Wijnkoperij van Bilsen. Foto: indebuurt Tilburg

In 2023 blaast Wijnkoperij van Bilsen honderd kaarsjes uit. Tot aan 2007 bleef het bedrijf in de familie Van Bilsen, totdat Gijs van Bilsen de wijnhandel verkocht aan Petra Aartsen-Van der Mee en Jan Aartsen.

“Wij hebben maar zestien jaar bijgedragen aan die honderd jaar. Wel met heel veel plezier,” zegt Petra. Het honderdjarige bestaan van de wijnhandel gaat natuurlijk gevierd worden. “Op 19 maart is de opening van ons jubileumjaar,” vertelt Petra. “We zijn nog bezig met het programma voor die dag, maar een paar dingen weten we zeker: we houden dan een proeverij en onthullen de jubileumwijn. De maker van die wijn ga ik nog niet verklappen. Maar het is een rode wijn en we zijn heel blij met hoe deze smaakt!”

Langer in wijnbranche

Voordat Petra en Jan de wijnkoperij overnamen van Gijs van Bilsen, werkten ze al een tijd in de wijnbranche. Ze waren bijvoorbeeld als sommeliers verantwoordelijk voor de wijnkaart van restaurants in Goirle en Breda. Hoe is de liefde voor wijn ontstaan? Petra: “Die ontstond bij mij door het werken in de horeca. De eigenaar van het bedrijf waar ik werkte liet me kennismaken met de wereld van wijn. Al snel werd mij duidelijk dat ik me verder wilde verdiepen in wijn.”

De tekst loopt door na de foto’s >

Niet één fles hetzelfde

Waarom wijn? “De diversiteit is wat wijn zo uniek maakt. Je kunt één druivenras hebben en toch hele andere soorten wijn. Er zit zoveel verschil in de wijnmaker, grondsoort, klimaat, het seizoen waarin de wijn wordt geoogst. Om dat er allemaal uit te kunnen halen en bijvoorbeeld te kunnen proeven hoe een wijn over vijf jaar gaat smaken… Dat is uniek, dat heb je met geen enkel ander product. Niet één fles is hetzelfde.”

Eigen zaak

Petra en Jan werkten voordat ze Wijnkoperij van Bilsen overnamen voor wijnimporteurs en als sommelier voor verschillende restaurants. “We wilden al langer iets voor onszelf beginnen. Toevallig kende onze accountant de toenmalige eigenaar Gijs van Bilsen, de derde generatie van de wijnfamilie. Zo kwamen we te weten dat hij de zaak wilde verkopen. Een dag later hadden we een gesprek met hem en nog een dag later was de overname geregeld. Zo vlot ging het.”

Verliefd op het werk

Zoon Bowy Aartsen is ook helemaal gevallen voor de wijnbranche, vertelt Petra. “Hij kon als kind al heel goed ruiken. Toen hij twaalf jaar was, lieten we hem nog niet drinken. Toch kon hij al uit de reuk van de wijn halen wat het was. Daarnaast hebben onze zoons als bijbaan altijd meegeholpen in de zaak. Bijvoorbeeld met bezorgen en helpen in het magazijn. Toen Bowy 18 jaar was, ging hij werken bij een wijnboer in de Franse streek de Bourgogne en werd hij verliefd op het werk. Toen heeft hij gezien wat er allemaal moet gebeuren voordat die fles wijn hier staat. Daarna werkte hij ruim drie maanden bij een boer in Italië en vier maanden in Zuid-Afrika. Door die ervaringen ging het verhaal achter de wijn leven.”

Op locatie proeven

Petra en Jan kennen ook het verhaal achter iedere wijn die ze verkopen. Petra legt uit: “We bezoeken de wijnboer op locatie, bijvoorbeeld in Frankrijk of Zuid-Afrika. Daar zien we hoe de wijnboer te werk gaat, hoe de wijngaarden erbij liggen, hoe de boer omgaat met de natuur en zijn personeel. Dat is allemaal heel belangrijk.”

De tekst loopt door na de foto’s >

Meest gemaakte fout

Uiteraard is het bij de selectie van wijn ook heel belangrijk hoe deze smaakt. “Maar de meest gemaakte fout van mensen is dat ze wijn proeven op een vakantieadres en denken dat het bijzondere wijn is. Op vakantie ben je vrij, word je verwend en hoef je ’s ochtends niet vroeg op. Dan smaakt de wijn natuurlijk heel erg lekker. Wat wij doen: we maken bij de wijnboer een selectie. Die wijnen laten we opsturen en proeven we hier in Tilburg nog eens, als het buiten stormt en we de volgende dag moeten werken. Pas daarna kiezen we welke wijnen we importeren,” vertelt Petra.

Uniek assortiment

Deze werkwijze van Petra, Jan en Bowy levert een uniek assortiment op. “De boeren waar we mee samenwerken, leveren aan geen andere wijnwinkel in de omgeving. De wijn die je bij Wijnkoperij van Bilsen koopt, kun je dus nergens anders in Tilburg krijgen,” legt Petra uit. “Daarnaast hoop ik dat mensen aan ons kunnen zien hoeveel plezier we in ons werk hebben. En dat we producten verkopen waar we zelf achter staan. Ik merk in de laatste tien tot twaalf jaar dat ook steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het verhaal achter een fles wijn. Voor ons is het heel leuk om mensen in dat enthousiasme mee te krijgen.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Feest! M&M Keukens zit al 50 jaar aan de Bisschop Zwijsenstraat: ‘We zijn trots dat we nog bestaan’”

Feest! M&M Keukens zit al 50 jaar aan de Bisschop Zwijsenstraat: ‘We zijn trots dat we nog bestaan’

Ga naar “Bouchra helpt Arabische vrouwen in Tilburg: ‘Je moet iemand hebben die in jou gelooft’”

Bouchra helpt Arabische vrouwen in Tilburg: ‘Je moet iemand hebben die in jou gelooft’

Ga naar “Schoonzussen Ghislaine en Josine starten een kledingbank in Tilburg: ‘Het is zó snel gegaan’”

Schoonzussen Ghislaine en Josine starten een kledingbank in Tilburg: ‘Het is zó snel gegaan’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5”

Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle A-merk mondverzorging van € 3,98 voor € 1,99”

Alle A-merk mondverzorging van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle AH Duo pasta’s en kokospasta 340 gram van € 4,98 voor € 2,49”

Alle AH Duo pasta’s en kokospasta 340 gram van € 4,98 voor € 2,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle A-merk luchtverfrissers van € 7,78 voor € 3,89”

Alle A-merk luchtverfrissers van € 7,78 voor € 3,89

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Vacatures

Ga naar “Creatief DTP’er”

Creatief DTP’er

 • Smartwares Group
 • Fulltime/Parttime
Smartgroup Wares
Ga naar “Supply Chain Planner”

Supply Chain Planner

 • Positon
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • RAAAK Personeel
 • Fulltime
Ga naar “Cost Engineer”

Cost Engineer

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Tilburgs Cabaret Festival”

Tilburgs Cabaret Festival

 • Van 6 mei t/m 3 jun
Cinecitta TilburgCinecitta Tilburg
Ga naar “Tweedehands het Festival”

Tweedehands het Festival

 • T/m 26 mrt
Ga naar “Havenfeest 2023 (100 jaar Piushaven)”

Havenfeest 2023 (100 jaar Piushaven)

 • Van 5 aug t/m 6 aug
Ga naar “Mout Bierfestival”

Mout Bierfestival

 • Van 18 mei t/m 21 mei
Ga naar “Kumba Kumusha”

Kumba Kumusha

 • 27 mei 2023
uitzicht Heuveluitzicht Heuvel