Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We gingen langs bij het meest verstopte koffietentje van Tilburg: Stoom013

Door Thijs Dingemans 21 december 2018

Doe een dagje Spoorzone en je ontdekt iets nieuws. Verstopt achter de Hall of Fame en liggend op de oude NS-werkplaats, stuit je zo op het kleinste koffietentje van Tilburg: Stoom013. We dronken er een bak koffie en luisterden naar het verhaal van ‘people man’ én eigenaar Bob Caarels (38).

Samen met Lukas Willem Fikken (36) runt hij de koffiezaak in de Spoorzone alweer zo’n anderhalf jaar. Bij toeval: de twee jeugdvrienden kwamen elkaar tegen en toen ging het balletje rollen. “Ik vertelde Lukas Willem over mijn idee dat ik iets met koffie wilde beginnen. Toen ik zei dat ik een percolator (pruttelpotje) wilde kopen, zei hij meteen: ‘niet doen, want dan verbrand je de koffie’. Lukas Willem zat al langer in de koffie – hij heeft als barista bij Zwart Goud gewerkt – en vertelde dat-ie het idee had om ‘iets’ met koffie bij iemand in de huiskamer te doen”, begint Bob.

(tekst loopt door onder foto)

stoom013
Foto: Indebuurt

Oude, verrotte wagon

Van het één kwam het ander: beide ideeën werden één plan, het geld werd ingezameld en de krachten gebundeld. “Met het verstand op nul zijn we eraan begonnen”, zegt Bob lachend. Net na Koningsdag 2017 openden ze de deuren van hun gloedjenieuwe wagon. Hoe ze daaraan zijn gekomen? Gekregen van de NS. “De wagon stond al drie jaar leeg. De Hall of Fame heeft hem van de NS gekregen en aan ons gedoneerd.” Een horecazaak maken van een oude, ‘verlaten’ wagon; klinkt als flink opknappen. “Inderdaad. Het was oud en verrot. We hebben flink geklust: het dak is verhoogd, raamkozijnen zijn geplaatst en de houten vloer is eruit getrokken. Elke keer kwamen we weer iets tegen.”

Kans voor jongeren

Uiteindelijk duurde het klussen zo’n tien maanden; beiden hebben ook nog een andere baan. Bob bij de Hall of Fame en Lukas Willem bij Museum De Pont. Daarom is hun wens om samen te werken met jongeren die moeite hebben om toe te treden tot de arbeidsmarkt. “We willen ze een kans geven en opleiden om straks hier mee te draaien. Ze werken nu nog in bijvoorbeeld de Hall of Fame, maar kunnen langzaam doorgroeien naar onze koffietent en wellicht elders.”

(tekst loopt door onder foto)

stoom013
Foto: Indebuurt

Tweede wagon voor lunch?

Een volgende stap wordt mogelijk een tweede wagon, als ze naast biologische koffie en koek ook lunch gaan serveren. “Maar dat zijn plannen voor later. Ik heb laatst al wel een oude schaftkeet op de kop getikt bij de stadscamping. Die kunnen we er achter zetten en gebruiken als keuken.”

Daarom zijn Bob en Lukas Willem druk bezig met een goede theekaart. En wat lekkers voor erbij. Als we Bob moeten geloven, komt dat wel goed. “Mijn compagnon is ook een goede bakker. Hij heeft voor nu bijvoorbeeld een gevulde speculaas gemaakt. En daarin blijft-ie experimenteren en zichzelf uitdagen. We willen elke week een andere taart of cake.”

stoom013
In de winter staat er elke week wat anders op het menu. Foto: Indebuurt

Iets meer leven mag best

Die kun je in de koude wintermaanden krijgen in het meest verstopte koffietentje van Tilburg, waar binnenkort ook barista trainingen voor particulieren komen. “Of we goed gevonden worden? Er komen steeds meer nieuwe mensen, maar we mogen onszelf nog wel iets breder op de kaart zetten. We zitten natuurlijk niet op de beste plek.” Bob hoopt daarom dat de geplande boulevard snel gerealiseerd wordt. “Maar het duurt allemaal wat lang. Het is nu echt nog te rauw, het mag wat opener en groener. Er moet echt iets gebeuren. Maar we zijn er in ieder geval op tijd bij.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Vero Ploum van Pleïade bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

porto koffie en ijs

Olof volgde zijn hart en opende een koffiebar: ‘We zijn nu echt een buurtcafeetje’

Wie door de Piushaven rijdt, loopt of fietst kan er niet omheen: het parkje bij de Kempenaarplaats. ...
NOIR

Sophie en Kimm (her)openden onlangs NOIR: ‘Het was meteen mega volle bak’

"Een beter begin hadden we ons niet kunnen voorstellen." Klinkt ietwat cliché, maar de smile op het ...
Eetcafé 190

Marco is pas 28 en heeft nu al zijn eigen eetcafé: ‘Als manneke van 12, 13 wilde ik al de horeca in’

De stickers pronken op de ramen, binnen zit een tevreden kok. Marco Vriens (28) steekt het niet onde...

Meer over Stoom 013 koffie & koek ontdekken?

Stoom 013 koffie & koek koffiebars

Vandaag gesloten

Burgemeester Brokxlaan 6, Tilburg

Bekijk meer:koffiebars

adv.