Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Twee koppels, één zaak: Paul, Caroline, Richard en Carina openden onlangs Fifty50 Bar & BBQ

Door Thijs Dingemans 5 april 2019

De Reeshof is een gloednieuwe horecazaak rijker: Fifty50 Bar & BBQ. Aan het roer staan niet één, twee, drie maar vier (!) eigenaren. Koppels Paul Janssen en Caroline Smit en Richard Maes en Carina Brands openden de zaak op 15 maart. En dat terwijl ze ook nog eens heel ander werk doen… 

We ontmoeten het kwartet op een zonnige ochtend. Het Reeshofpark kleurt groen, de muziek riedelt op de achtergrond en aan tafel zitten vier kersverse – en vooral goedlachse – horecaondernemers. Een kort voorstelrondje legt al voorzichtig de link: Paul (51) en Caroline (42) ontmoetten elkaar vijf jaar geleden en droomden vanaf dag één ‘over horeca’. Richard (47) en Carina (40) kennen elkaar al heel hun leven, maar zijn pas drie jaar een setje. En nu, na heel wat jaren dromen, zijn ze alle vier horecaondernemer. “Met dank aan de mannen”, lacht Caroline.

Waarom niet combineren?

“Ik ken Richard al een jaar of acht”, vult Paul aan. “We werkten voor een grote horecaonderneming in Tilburg. Richard is kok en werd ingehuurd op evenementen als er voor een grote partij gekookt moest worden. Ik liep rond om alles goed te organiseren. Twee jaar geleden speelden we restaurantje op de kermis. Dat liep tien dagen goed en we hadden een leuk menuutje. Ik stond daar en zei: ‘ey, we staan hier voor een baas te werken, moeten we dat niet voor onszelf doen?’ ‘Ja’, zei Richard, ‘maar dan wil ik wel echt, echt, écht barbecue doen’. Het leek mij wel tof om een bar te hebben. ‘Waarom combineren we dat niet’, vroeg ik. Toen hebben we elkaar de hand gegeven en zijn we pandjes gaan bekijken.”

(tekst loopt door onder foto)

Fifty50 Bar & BBQ
De hele zaak werd verbouwd en omgetoverd tot modern restaurant. Foto: indebuurt Tilburg

Fifty50 Bar & BBQ

En zo geschiedde: in augustus tekenden Paul en Richard het huurcontract in het oude eetcafé van De IJsspecialist, 2 januari kregen ze de sleutel. Daarna werd flink verbouwd om vervolgens op 15 maart Fifty50 Bar & BBQ te openen. Ondanks dat de heren vennoten zijn en dus op papier het zaakje ‘officieel’ samen runnen, zijn de dames wel degelijk op de werkvloer te vinden. “We hadden geen keus”, zegt Carina lachend. “Nee, flauw. Ik heb zelf een administratieachtergrond en vanaf het begin tegen Richard gezegd dat het niet mijn droom is om in de horeca te gaan. ‘Als je wil kan ik je in de administratie ondersteunen, maar verwacht niet dat ik fulltime met een dienblad ga rondlopen’, zei ik. Dus ik focus me daar nu vooral op, dat scheelt hen een hoop werk.”

Ieder z’n eigen rol

“Dat is echt heel fijn”, zegt Paul. “Als je dat er ook nog bij moet doen… Dat is haast niet te doen. Ik had niet door dat er zoveel achter zat: btw, kassa, pin, de boekhouder, de voorraad… Ideaal dat we iemand met ervaring hebben.” Goed, ook de rolverdeling is inmiddels bekend: Richard doet de keuken, Paul runt de bar en Carina de administratie. Dan blijft er één rol over… “Gastvrouw”, roept Caroline lachend. “Ik heb tien jaar een kledingzaak in Oisterwijk gehad met mijn moeder, daar ben ik in 2010 mee gestopt. Ik miste het ondernemen en vooral het met mensen praten, het vriendelijk en gastvrij zijn. Dat is mijn tweede natuur. Ik heb er nu vijf dagen opzitten en het bevalt goed.”

(tekst loopt door onder foto)

Fifty50 Bar & BBQ
Het knusse barretje. Foto: indebuurt Tilburg

De mannen vs de vrouwen?

Carina lachend: “Ze loopt nog net niet met een rollator.” De rest lacht mee. Tóch ging het er bij binnenkomst serieus aan toe. Of vier meningen tijdens overleg ook weleens botsen? Caroline: “De zaak wordt hoofdzakelijk door Richard en Paul gerund. Zij zijn de doorslaggevende factor. Wij geven onze mening en daar mogen ze mee doen wat ze willen, hahaha.” Carina wederom lachend: “Wij geven het gevoel dat ze ermee mogen doen wat ze willen.” Paul met de reactie vanuit het mannenkamp: “Ze leggen het nog net niet op!”

50/50

Over de naam ‘Fifty50 Bar & BBQ’ waren de vier in ieder geval eensgezind. Paul: “Richard en ik zijn de vennoten dus we hebben er allebei evenveel geld ingestoken en hopen er ook evenveel uit te halen, haha. Nee, het is hier echt 50/50: half bar en half restaurant.” Paul doelt op de bar en het restaurant én de keuken, waar Richard zijn passie bedrijft: barbecue. “Er staat een grote houtskoolgrill”, zegt de kok, die het apparatuur ook maar meteen laat zien.

(tekst loopt door onder foto)

Fifty50 Bar & BBQ
De houtskoolgrill in de keuken. Foto: indebuurt Tilburg

Werkpaarden!

Richard is eigenlijk de enige die fulltime bezig is met Fifty50 Bar & BBQ, omdat in de slow cooking (bepaalde kooktechniek) voor de barbecue veel tijd gaat zitten. Corina, Paul en Caroline hebben naast hun eigen zaak nog een heel andere job. En nee, níet in de horeca: Caroline werkt bij Interpolis, Paul werkt bij een bedrijf dat verpakkingen maakt voor de farmaceutische industrie (pillen- en medicijndoosjes dus) en Carina is apotheker. “Wij maken de doosjes en zij verkoopt ze”, zegt Paul lachend. Carina: “Ik schuif ze door, haha.”

Lees ook:

De Burgerij

Drie broers, twee zaken: Joris, Jaap en Sam runnen De Burgerij en De Visserij

Ze zagen het levenslicht in de Noordstraat en runnen nu een brasserie, delicatessenwinkel én bed and...
mint & pepr

Partners Tjerk en Margriet runnen Mint & Pepr: ‘Het gaat echt keigoed samen’

Soms heb je van die winkeltjes waar je echt even moet binnenstappen. Mint & Pepr in de Heuvelstraat ...
Nummer47

De dames van Nummer 47: ‘Mensen vinden het leuk om hier lang rond te neuzen’

Voor een berg aan geurige bruisballen, producten van het bekende merk A Lovely Little Company en hip...

Meer over Fifty50 Bar & BBQ ontdekken?

Fifty50 Bar & BBQ restaurants en horeca

Geopend11:00 - 01:00

Campenhoefdreef 11b, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.