Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De liefde bracht Victor tot een Poolse zaak: ‘Ze zat achter me op het terras…’

Door Thijs Dingemans 26 januari 2018

Verstopt in de Calandhof, achter Cafetaria De Pan, ontdekten we een tijd terug een wel heel onbekend tentje. Bij binnenkomst bleek het te gaan om Zap u Hanki: een Poolse zaak die gerund wordt door Tilburger Victor Hoeben en zijn Poolse vriendin Natalia. “Of de liefde me tot dit heeft gebracht? Dat kun je wel zeggen, ja, haha.”

Victor heet ons welkom in zijn knusse zaak, achter één van de bekendste snackbars aan de Korvelseweg. We nemen plaats op een krukje bij het raam. Een eerste blik op de menukaart roept heel wat vraagtekens op. Waar zijn we in hemelsnaam beland? “Welkom bij Zap u Hanki”, begint Victor lachend.

Zapiekanka

We wanen ons – volgens Victor – in de eerste Zapiekankabar van Nederland. Dat vraagt om uitleg… “De Zapiekanka is een doorgesneden stokbrood, dat standaard is belegd met lekkere, smeuïge kastanjechampignons en bedekt met kaas. Dat is de basisvorm; je hebt verder de keuze om er heel veel op te doen, bijvoorbeeld worst, salami of ander vlees. Er gaat nog een saus overheen om het broodje helemaal top te maken. Vervolgens gaat het in de oven en wordt het een heerlijk knapperig, getoast broodje.”

(tekst loopt door onder foto)

Zap u Hanki
Zap u Hanki zit verstopt in de Calandhof. Foto: Facebook Zap u Hanki

Van het een kwam het ander…

Goed, helder. We kunnen in dit stukje Polen dus terecht voor het populairste Poolse eten, zo beweert Victor. Met dank aan Natalia, die zo’n 2,5 jaar geleden net als hij op het terras bij Berlijn Café zat. “Ik leerde haar daar kennen. Ze zat achter me en we raakten aan de praat. En ja, van het een kwam het ander”, zegt Victor met een big smile op z’n gezicht. Liefde op het eerste gezicht? Overduidelijk. “Ik was net een week terug uit Praag, waar ik woonde en studeerde.”

”Ik had meteen zoiets van: dit zou goed passen in Tilburg”

De oer-Hollandse Victor stapte samen met Natalia in het vliegtuig naar Polen. Bij zijn eerste bezoek in Krakau proefde de Tilburger een Zapiekanka. “Ik was er meteen helemaal weg van”, glundert Victor. “Ze hebben daar zoveel Zapiekankabarretjes. Ik had meteen zoiets van: dit zou goed passen in Tilburg. We hadden al langer het idee om zo’n bar te beginnen, want er wonen erg veel Polen hier.”

De Pan

Na nog wat Poolse tripjes, besloten Victor en Natalia om er voor te gaan. Een perfecte locatie vonden ze aan de rand van de multiculturele Korvelseweg. Met dank aan ‘de man van Cafetaria De Pan‘, die de twee een kans bood. Samen met hem en vrienden en familie werd het oude café omgetoverd tot Zapiekankabar, waar een hoop Polen dagelijks binnenlopen voor een verse baquette. 

(tekst loopt door onder foto)

zapiekanka
Victor en de Zapiekanka Foto: Indebuurt

Aardig woordje Pools

“Ik volg Poolse les en het gaat elke week beter. Toen mijn schoonmoeder er was, kon ik alleen maar in het Pools praten. Zij spreekt geen Nederlands. Dat was voor mij een mooie manier om het snel te leren”, antwoordt Victor als we hem vragen of hij ook al een woordje Pools spreekt. “Veel Polen die hier komen, kunnen Nederlands. Maar ik heb zoiets van: dit is een Zapiekankabar dus ik spreek Pools. Of me dat goed af gaat? Je hoort meteen dat ik een buitenlander ben, maar als je het met een glimlach doet, komt het gastvrij over, haha.”

Zap u Hanki

We kunnen toch wel stellen dat de liefde Victor iets bijzonders heeft gebracht. Vlakbij de plek waar hij Natalia ontmoet heeft en woont (Victor omschrijft het zelf als een driehoek), runt hij nu een goedlopende bar. Rest ons nog één vraag – want ja, wij gaan niet weg zonder wat Pools geleerd te hebben: wat betekent ‘Zap u Hanki’? “Het is een naamspeling en betekent ‘Zap bij Hannah’. Zo heet mijn schoonmoeder. De ‘zap’ staat voor de Zapiekanka. Het zijn haar recepten en ideeën, vandaar.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Joris, Jaap en Sam van De Burgerij bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Zie ook: 

zapiekanka

Victor van Zap u Hanki: ‘Zelfs mensen uit Venlo komen de Zapiekanka eten’

Ooit gehoord van 'Zapiekanka'? Nee? Snappen we best. Zapiekanka is namelijk het populairste Poolse e...
polly maggoo

7 x Tilburgse zaken waarvan niemand weet hoe je de naam uitspreekt

Couronne de watte?! Er zijn een aantal zaken in Tilburg waarvan eigenlijk niemand weet hoe je de naa...

Meer over Zap u Hanki ontdekken?

Zap u Hanki restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Calandhof, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.