Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Mensen die sterven komen naar Pleïade om te praten’

Door Rowie van der Vliet 20 oktober 2017

In de drukke binnenstad is biocafé en winkel Pleïade een oase van rust – al 28 jaar lang. De spirituele winkel is zonder twijfel één van de meest bijzondere plekken van Tilburg. We praten met eigenaresse Vero Ploum over de impact die de cadeauwinkel heeft op het leven van Tilburgers.

Edelstenen staan uitgestald in glazen vitrine kasten, naast kasten met sieraden van kleine ontwerpers uit Nederland in Indië. Door de hele winkel aan de Nieuwlandstraat vind je beelden, zowel van Boeddha als de ‘beschermvrouwe’ en grote inspiratiebron van Pleïade: de godin Kwan Yin. De serene sfeer in de cadeauwinkel is nog precies dezelfde als in de begindagen, toen de winkel nog een spirituele boekenhandel aan de Willem II Straat was. “Wat we willen neerzetten is een plek in de drukke stad waar je eventjes bij kan komen, waar je vriendelijke mensen tegenkomt en waar je lekker kan eten.”

Vegan chocoladetaart

Pleïade is allang niet meer dezelfde winkel als 28 jaar geleden. “Toen er steeds minder boeken werden verkocht hebben we het assortiment uitgebreid. Nu verkopen we klankschalen, beelden, orakelkaarten en nog veel meer. Pleïade is nooit af. Onze edelstenen en sieraden zijn het populairst om te geven. Sinds we in de Nieuwlandstraat zitten en het biocafé en de yogalessen van yogaschool Paksini zijn gaan doen, merken we dat er veel meer jonge mensen komen. Zij komen binnen via het eten, want wij zijn een van de weinige plekken in de stad waar je vegan, vegetarisch en glutenvrij kunt eten. We hebben de lekkerste vegan chocoladetaart van Tilburg, haha. Waardoor ze blijven plakken? Ik denk dat je hier geaccepteerd wordt zoals je bent.”

Pleïade
Foto: indebuurt

Diepe gesprekken

“We hebben een aantal keer gehad dat mensen zeiden: ‘ik zag het gewoon helemaal niet meer zitten en jullie waren de enige plek waar ik gewoon even met iemand kon praten. Dan kon ik er weer tegen.’ Dat heeft die mensen heel erg geholpen om eruit te komen. Dat vind ik heel indrukwekkend.” De medewerkers van Pleïade zijn het onderhand wel gewend om over moeilijke onderwerpen te praten. “Er komen hier regelmatig mensen aan de kassa die zeggen: ‘ik wil iets heel raars vragen’. En dan komt het persoonlijke verhaal en dan denk ik nou ja, dat horen we elke dag. Ze denken dan dat het iets heel vreemds is. Doordat ze het er nooit over hebben weten ze niet dat er meer mensen zijn die met hetzelfde probleem zitten.”

Naar de pastoor? Naar Pleïade!

“Vroeger gingen mensen naar de pastoor, maar daar gaan niet zoveel meer naartoe. Mensen die sterven komen hier ook, want we zijn een van de weinige plekken waar er ruimte is om daarover te praten. Ik vind het mooi dat zulke onderwerpen in een winkel kunnen worden aangesneden.” Gesprekken als deze maken Vero helemaal gelukkig met haar werk. “Het is belangrijk voor mij om iets zinvols te doen dat zin geeft aan het leven van anderen. Ik zie mijzelf niet als winkelmedewerker, maar als adviseur die advies geeft hoe je met dingen om kunt gaan en producten vindt die daarbij passen.”

Pleïade Tilburg
Foto: indebuurt

Stevig op de grond

Vero staat elke week met plezier in haar winkel. Toch is er een ding dat ze nog graag anders zou zien. “Ik zou willen dat meer mensen zien hoe fijn het hier is. We praten wel eens met klanten en vaak vragen ze zich af: goh, waarom heb ik hier eigenlijk nog nooit gezeten? Ja, ik denk dat mensen ons bestempelen als zweverig. Het is wel grappig dat mensen het zo associëren, want wij hebben het gevoel dat we eigenlijk heel erg stevig op de grond staan.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Guus en Ceciel van 63 graden bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].


Meer over Pleïade ontdekken?

Pleïade cadeauwinkels

Geopend10:00 - 18:00

Nieuwlandstraat 36, Tilburg

Bekijk meer:cadeauwinkels

adv.