Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Banketbakker Maarten Van Vlerken: ‘Stoppen? Dat ben ik niet van plan’

Door Rowie van der Vliet 23 februari 2018

Van kleine kinderen die de hand van hun moeder vasthouden tot oma’s met een rollator. Allemaal kunnen ze de verleiding van het kijken naar de etalage van Van Vlerken niet weerstaan – en dat al 114 jaar. Maarten van Vlerken werkt er al veertig jaar en mag eigenlijk allang met pensioen. Denk maar niet dat hij het overweegt om te stoppen!

“Stoppen? Dat ben ik niet van plan, nee. Het is veel te leuk om te doen. Wat het zo leuk maakt? Ik mag iets met mijn handen maken. Ik zit nu veertig- nee, al vijftig jaar in het vak. Bij Van Vlerken werk ik al veertig jaar. Er is in die tijd zo verschrikkelijk veel veranderd. Wat is het allemaal snel gegaan. Mensen van mijn leeftijd zeggen weleens ‘vroeger was alles veel beter’. Dat is beslist niet waar!”

Paashazen zo groot als een peuter

Het is al moeilijk om al dat lekkers in de etalage te laten liggen, maar in de winkel kijk je helemaal je ogen uit. Paashazen zo groot als een peuter, kuikens van chocola met zonnebril en schattige cupcakes op een schaaltje zijn nog maar een greep uit het aanbod. Op de toonbank liggen truffels in de nieuwste smaak crème brûlée naast traditionele speculaas. “Deze tijd staat helemaal in het teken van de paaseieren”, glimlacht Maarten.

Van Vlerken
Foto: indebuurt

Afwisseling

Twee weken geleden lag de winkel juist vol met allerlei hartjes en andere valentijnsproducten. Maar ook met moederdag, Sinterklaas, kerst en de jaarwisseling weten Maarten en zijn enige collega Tino heel de banketbakkerij te transformeren. Zo zijn de nieuwjaarskoeken en marsepein al jaren een begrip. “Een favoriet product heb ik niet echt. Die afwisseling maakt het zo leuk. Een favoriete feestdag? Poe, dan moet ik even nadenken. Sinterklaas vind ik toch wel heel leuk om te doen. De mensen zijn dan niet zo opgejaagd als bij Kerstmis.”

Verschrikkelijk leuke klanten

Al is het duidelijk dat de banketbakker nog elke dag geniet van het uitvoeren van zijn vak. “De omgang met mensen vind ik ook geweldig. Ik heb verschrikkelijk leuke klanten. Als er alleen maar chagrijnen in de winkel kwamen, had ik allang de handdoek in de ring gegooid, haha.”

Toch is het niet niks, een banketbakkerij die al meer dan honderd jaar bestaat. “Waarom de mensen terugkomen? We hebben een lekker product. Als het niet lekker is, dan kwamen ze niet meer terug. Dat is gegarandeerd zeker”, glimlacht Maarten breed. Er is geen tikkeltje arrogantie in zijn woorden te vinden. In veertig jaar Van Vlerken onder zijn bewind, heeft hij zichzelf dubbel en dwars bewezen. “Ik hoef niet heel de dag dit”, zegt de banketbakker terwijl hij zichzelf een schouderklopje heeft. “Maar het doet mij goed hier te staan en te zien dat mijn werk gewaardeerd wordt.”

Van Vlerken
Foto: indebuurt

Andere plek dan toen

De banketbakkerij ademt nog echt de sfeer van vroeger met zijn schilderijen en stoelen met print die al een aantal jaar uit de mode zijn. Juist dat lijkt het ambacht van Van Vlerken te onderstrepen. Wie goed kijkt, ziet ook de moderne invloeden. Zo ligt er in één van de openhaarden gewoon een hoopje led lampjes. “Als mijn vader en opa terug zouden komen – die zijn natuurlijk allang dood – dan zouden ze de zaak niet meer herkennen. Het is nu echt een andere plek dan toen. De zaak bestaat al 114 jaar, hè?”

Paplepel ingegoten

“Ik kreeg het vak echt met de paplepel ingegoten. Eerder stonden mijn opa en vader in de zaak. Eigenlijk heb ik er nooit bij stilgestaan om iets anders te gaan doen, want ik heb dit altijd al leuk gevonden. Het ís leuk. Mocht ik nou ineens komen te overlijden dan is het jammer. Dan is het klaar. Ik zal er dan geen last meer van hebben, haha. Geen flauw idee wat er dan met de zaak gaat gebeuren. Daar denk ik totaal niet over na.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals de dames van conceptstore Nummer 47 bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

adv.