Toine van Winkel van Swinkel: ‘Ik wilde eigenlijk piloot worden maar dat zat er niet in’

Door Rowie van der Vliet 11 januari 2019

De leukste winkel buiten het centrum? Veel Tilburgers komen met hetzelfde antwoord op de proppen: Winkel van Swinkel. Reden genoeg om eens langs te gaan bij Toine Swinkels en zijn bijzondere cadeauwinkel in de Brunostraat.

“Negen van de tien mensen die voor het eerst langskomen, komen ook weer terug. Klanten komen eigenlijk uit het hele land. Mond-op-mondreclame, hè? Dan hebben ze een cadeautje van iemand gehad en komen ze zelf ook even kijken. Het eerste dat mensen altijd zeggen is: ‘wauw, wat leuk! Ik moet wel twee/drie rondjes lopen voordat ik alles gezien heb'”, glundert Toine.

Aparte spulletjes

Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat wel te pronken in de zaak. Haakjes van hondenkoppen, felgekleurde lama’s, een ronddraaiend windlicht, kristallen flesjes, fijne kaarsen en nog meer bijzondere spullen staan uitgestald. “Wij verkopen aparte dingen die niemand anders in Tilburg heeft. Mensen vragen weleens of ik niet beter naar de stad kan verhuizen. Tja, als je goede spullen hebt, komen mensen vanzelf. Ik zit hier in de Brunostraat al 12,5 jaar. Het zijn niet alleen vrouwen die hier binnenstappen. Ook kinderen en mannen slagen hier goed.”

Winkel van Swinkel
Foto: indebuurt

Ster van de winkel

Een klant komt gezellig in de winkel neuzen. Toine groet haar als een goede vriendin. Betsy de bulldog komt aanzetten met haar speeltouw. “Nog even en ze springt over het hekje”, lacht Toine. “Ja, ze worden snel groot, hè”, antwoord de klant. Betsy is nu een jaartje oud en is de ster van de winkel. Ze laat zich maar al te graag aaien. Wie het hondje stiekem naar huis mee wil nemen, kan zelfs een knuffel in haar gelijkenis kopen. “Betsy is echt mijn maatje. Ze ligt vaak lekker rustig onder de toonbank”, zegt Toine trots.

Even buurten

De Winkel van Swinkel trekt mensen uit heel Nederland aan, maar is vooral ook een plek om even te buurten. “Ja, we zijn echt een buurtwinkeltje. Echt, de verhalen die je hier soms hoort. Daar staan je oren van te klapperen. Maar het is ook een stukje vertrouwen. Afgelopen zaterdag nog zei een klant: ‘je hebt een superleuke winkel, maar je bent vooral superaardig en dat mag ook weleens gezegd worden.'”

Winkel van Swinkel
Foto: indebuurt

‘Zit in mijn bloed’

Eigenlijk is het niet zo gek dat Toine nu al 12,5 jaar in de winkel staat. “Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Mijn vader was ook ondernemer. Dat zit in mijn bloed. Ik wilde altijd piloot worden, maar dat zat er niet in.” Toch was er nog iets dat Toine ook altijd al trok. “Het was ook mijn grote droom om ooit een eigen winkel te beginnen. Ik kreeg een hele leuke baan als vertegenwoordiger in kantoorartikelen. Maar het begon toch te kriebelen. Mijn vader zei: ‘ga je nu zomaar je baan weggooien?'”

Grote droom

Zijn kantoorbaan opzeggen deed Toine niet. Wel deed hij in de avonduren een opleiding en met een goede vriend stond hij 27 jaar geleden voor het eerst op een vrijmarkt. Eigenlijk met ongeveer dezelfde woonartikelen en cadeautjes als nu. “Heel eerlijk, de eerste keer liep dat voor geen meter. Maar toen we een grotere kraam kregen, ging het wél goed. Toen al leerde ik leveranciers kennen waar ik nu nog kind aan huis ben. Iemand uit Frankrijk bijvoorbeeld waar ik zo’n drie keer per jaar langs ga.”

Winkel van Swinkel
Foto: indebuurt

Geluk bij een ongeluk

Het ging zelfs zo goed dat hij de droom van een eigen winkel niet los kon laten. “Ik had een geluk bij een ongeluk. Er werden acht mensen ontslagen bij mijn vorige werkgever en daar ben ik er een van. Meteen kreeg ik een andere baan aangeboden, maar ik wilde het graag proberen in de winkel.”

Veel te leuk

Toen er in de buurt waar Toine toen woonde ook nog eens een winkelpand vrij stond, kwam alles samen. “Ja, het was wel superspannend. Ik had hiervoor een supersalaris, maar heel eerlijk, ik zat niet lekker meer in mijn vel. Ik sta hier al meer dan tien jaar met heel veel plezier. Het is heel hard werken. Alles wat ik erin steek, ga ik nooit terugverdienen. Maar ik vind dit veel te leuk!”

Winkel van Swinkel
Foto: indebuurt

Lees ook:

Cadeauwinkel buiten het centrum Tilburg

VIDEO: Kijk je ogen uit bij een van de leukste winkels buiten het centrum

Elke vrijdag lichten we een Tilburgse ondernemer uit op indebuurt Tilburg. En we bouwen de spanning ...
't schipperke

Colinda opent ’t Schipperke: ‘Na 12 jaar De Smickelaar werd het toch wel tijd’

Kijk, dit is nog eens een goed begin van het jaar: Colinda Rooijen staat vandaag (4 januari) voor he...
Tarte Tatin

Joanneke van Tarte Tatin: ‘Ik ben echt vanaf nul begonnen’

Joanneke Wieringa van Tarte Tatin heeft het er maar druk mee. Op een werkdag maakt ze soms wel twint...

Meer over Winkel van Swinkel ontdekken?

Winkel van Swinkel woonwinkels

Gesloten10:00 - 18:00

Brunostraat 72, Tilburg

Bekijk meer:woonwinkels

adv.