Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De hele wereld bezoekt de winkel van Tijmen: ‘Zelfs Amerikanen vliegen op en neer’

Door Thijs Dingemans 9 november 2018

“Waar zijn we in hemelsnaam beland”, vragen we als we plaatsnemen in de rode kappersstoel van Tijmen van Hout (27). Uit de box achter ons knalt reggaemuziek, in het midden klatert een fonteintje, naast ons spotten we een rasta Jeep en de lucht is bevangen door wierook. En dan zien we grijpautomaten nog bijna over het hoofd ook. “Welkom bij Sansa Veria. Of Dread Love. Hoe je het ook wil noemen.”

We kijken onze ogen uit in de winkel aan de Veldhovenring. Deo’s, shampoo, wierook, geschenkartikelen, sieraden, edelstenen, t-shirts, vlaggen, raamstickers… Tijmen heeft het allemaal. Wat vooral opvalt: alles heeft een ‘rasta tintje’. We zien Bob Marley-souvenirs, aan de muur hangt een portret met Haile Selassie en Tijmen zelf, die loopt rond met zo’n dertig dreadlocks. Wat blijkt: naast winkelier is hij ook nog eens kapper.

Dreadlocks

“Nou ja, kapper, kapper… Geknipt wordt er nauwelijks”, begint Tijmen. “Ik zet dreadlocks en verkoop producten die daar bij horen. Kralen en mutsen bijvoorbeeld, maar ook shampoo. Eigenlijk vind je hier – naast alle souvenirs – verzorgingsartikelen die de Kruidvat ook heeft. Maar dan op natuurlijke basis. En hiernaast (Tijmen wijst naar de ruimte achter ons) verkopen we een heleboel wierook.”

(tekst loopt door onder foto)

dread love
Op de kast deo’s en shampoo, in het midden het fonteintje, daarnaast de rasta Jeep. Foto: indebuurt

‘Dreadlocks zijn niet vies’

“Overigens is het dragen van dreadlocks helemaal niet vies. Althans, niet hoe ik ze zet”, vervolgt Tijmen. “De vooroordelen ‘dat dreads vies zijn’ worden in stand gehouden door andere zaken, waar ze dreads zetten met wax, touwtjes en elastieken, en waar ze beweren dat je ze vooral níet moet wassen. Goede dreads moet je juist wassen met goede shampoo, waardoor het haar vanzelf gaat vervilten en binden. Een goede dread zit strak in elkaar met structuur.”

Alleen rasta’s over de vloer?

Goed, één ding is duidelijk: voor rasta-aanhangers is dit een waar walhalla. Misschien wel beter: de ‘rasta-hemel’. “Weet je wat nou het grappige is? Er komen hier overwegend weinig rasta’s. Je denkt daar wel meteen aan door de vibe die hier hangt. Maar de groep is heel divers; er komen mensen die het mooi of leuk vinden of een andere spiritualiteit of religie aanhangen. Hippies en boeddhisten bijvoorbeeld. Iedereen vindt hier iets wat aansluit bij zijn of haar religie.”

(tekst loopt door onder foto)

dread love
Tijmen heeft al van jongs af aan dreads. Foto: indebuurt

De hele wereld komt langs

Tijmens manier van werken (en adviseren) loont: mensen van over de hele wereld komen langs aan de Veldhovenring. Duitsers, Britten en zelfs Amerikanen reizen uren om vervolgens uren in de stoel te zitten. “Mensen zitten hier acht uur in de stoel. Vaak ook meerdere keren acht uur. Het zetten van nieuwe dreads duurt zo’n 16 tot 24 uur. Afhankelijk van het aantal dreads zitten klanten dus meerdere dagen in de stoel. Buitenlanders vliegen of rijden er even voor op en neer, ze regelen dan een overnachting in de buurt.”

Zo’n tien uurtjes rijden voor nieuwe dreads

“En dat doen ze meerdere keren per jaar”, benadrukt Tijmen. “Dreadlocks moet je iedere paar maanden verzorgen. Een jeugdvoetballertje van Bayern München rijdt een paar keer per jaar op en neer (zo’n tien uurtjes rijden…) naar Tilburg voor nieuwe dreads. Zijn ouders gaan dan met hem mee. In Duitsland kunnen ze nergens terecht; er komt een hoop passie bij kijken om mooie dreads te zetten. Dat heb ik ook echt. Ik ben ooit begonnen met het zetten van dreads in de woonkamer thuis. En zie nu: mijn passie is uitgegroeid tot een winkel waar voor ieder wat wils is. Dat ze van heinde en verre komen, is extra bijzonder.”

En dit is dus Dread Love aan de Veldhovenring:

Foto: Dread Love
Foto: Dread Love
Foto: Dread Love
Foto: Dread Love
Foto: Dread Love
Foto: Dread Love

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Natasja van Magnolia Bloemen bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

Café Taverne

Partners Jurgen en Xenia runnen een kroeg: ‘Boot en huis verkocht om dit te kopen’

Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je ook wat, toch? Vraag het partners Jurgen en Xenia S...
Moniquenwerk Broderie d'art

De winkel van Monique wordt zelfs bezocht door mensen uit Leeuwarden

Hieperdepiep hoera! Het is alweer bijna vijf jaar geleden dat Monique Munster naar Tilburg kwam met ...
Roger Quatta

Roger van Quatta: ‘We zijn meer dan de winkel van die vogels met grote ogen’

Watta, Quatta? In de meest bijzondere winkel van de Heuvelstraat weet je niet waar je moet kijken. H...

Meer over Dread Love ontdekken?

Dread Love beauty en wellness

Geopend10:00 - 18:00

Veldhovenring 90, Tilburg

Bekijk meer:beauty en wellness

adv.