Simeon en Louis openen Café de Buizerd: ‘Voor eindtwintigers en begindertigers die willen dansen’
Eindtwintigers en begindertigers die het uitgaan nog niet verleerd zijn, moeten in Tilburg kiezen. Ga je voor feesten tussen de…
Thomas Deliën zag op social media dat Kaaszaak aan de Noordstraat zou sluiten. Hij besloot: dat laat ik niet gebeuren. Op zaterdag 2 april nam Thomas het stokje over van Esther van den Boogaard. “Dit is zoiets moois in de stad, dat wil ik niet kwijt”, aldus Thomas.
Van de ene op de andere dag besluiten dat je een kaaswinkel overneemt? Dat moet je durven. Voor Thomas was het geen gekke gedachte: hij had het al eens gedaan. Eerder was hij met compagnon Nick Mollen de nieuwe eigenaar van Wijnbar Cru. “Ik kende Kaaszaak van de kazen die wij daar serveren in combinatie met de wijnen. En in de decembermaand kocht ik bijna heel de winkel leeg om cadeautjes voor familie en vrienden te halen.”
Deze keer gaat Thomas het avontuur alleen aan. “Het is snel gegaan. Esther heeft mij achter de schermen meegenomen en van alles over kaas geleerd. In die eerste weken stond ik van 8.00 tot 23.00 uur in de winkel. Het was proeven, proeven, proeven en veel vragen. We hebben een leverancier uit België; daar kan ik uren mee praten. Ik heb in die tijd ook nieuwe kazen leren kennen, zoals de Florence Maritime. Dat is een geitenkaas met zeewier eromheen. Nou, dat smelt op je tong. Een smaakexplosie, niet normaal!”
Tekst loopt naar de foto >
In slechts twee weken is Thomas helemaal klaargestoomd tot kaaskenner. “Ik wilde pas open gaan als ik wist dat het goed zat. Ik kwam binnen als grote amateur, maar kan nu klanten enthousiast maken voor lekkere kazen. Het leukst vind ik als iemand binnenkomt en vraagt om een Maaslander. Dat verkopen we niet, maar dan neem je iemand mee in wat er allemaal nog meer is. Er is niets leukers dan mensen verrassen.”
De avond toen bekend werd dat Thomas de winkel overnam, vergeet hij nooit meer. Zijn telefoon stond roodgloeiend. “Het ging zo snel, dat ik nog geen tijd had gehad om mijn eigen familie op de hoogte te brengen. Het is bizargoed ontvangen. Ik heb heel de avond gebeld met bekenden. Kaaszaak is ook echt een ontmoetingsplek. Je gaat ook een stukje eenzaamheid tegen door een praatje te maken. Volgens Esther zit mijn kracht in het openstaan naar mensen en kwalitatief goede producten verkopen.”
Tekst loopt door na de foto >
Thomas is nu fulltime aan het werk voor Kaaszaak, maar de liefde voor wijn blijft terugkomen. In het midden van de zaak staan wijnflessen op een tafel. “Wat ik van vaste klanten hoor, is dat de focus meer op wijnen ligt sinds ik er ben. Kaas blijft natuurlijk het hoofdproduct, maar ik wil er nog meer naast aanbieden. Ik wil uiteindelijk dat je hier binnenkomt om lekkers te halen voor een borrel of cadeautjes en je in een keer klaar bent. Ik zit er ook over na te denken om een horecavergunning aan te vragen. Met niet meer dan vier tafeltjes, maar dat je buiten in de zon een broodje kunt eten.”
In onze gids
Populaire rubrieken