Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roel van De Frietboetiek: ‘Als je ons niet kent, ben je geen echte Tilburger’

Door Noah Godefroy 24 januari 2020

Kledingwinkels, restaurants, eettentjes, drogisterijen… Bijna alles in de Heuvelstraat komt en gaat. Bijna. Want een bezoekje aan de Tilburgse winkelstraat staat zowat garant aan een bezoekje aan De Frietboetiek. Roel Janssens nam zeven jaar geleden het bedrijf van vader Henk over en is nu eigenaar van misschien wel de meest bekende friettent die onze stad kent.

Vrijdagochtend, 09.00 uur. Roel z’n motor staat op de vaste plek en de dag kan van start. Muziekje op, niemand die het hoort. “Opstarten doe ik meestal alleen, ook om een beetje de kosten te drukken. Ik heb wel even hoor, we gaan pas om elf uur open.”

Bouwvakkers en scholieren

En dan staat er al regelmatig een scholier of een bouwvakker op de stoep. “Die mannen uit de bouw hebben dan al de hele dag gewerkt en willen dan even wat eten. Dan zetten ze de wagen gewoon op de laden-en-lossen-plek en blijft er één in de auto zitten. Sowieso probeer ik voor mensen die tijdens de lunch komen zo snel mogelijk hun eten te regelen; die hebben toch maar een half uurtje lunchpauze. Als je hier dan al vijftien minuten in de rij moet staan, blijft er weinig over.”

Lees verder onder de foto.

Frietboetiek
Voorbakken geblazen. Beeld: indebuurt Tilburg.

Kok

Het werken op hoog tempo kent Roel nog van zijn tijd als kok. Hij werkte als kok onder andere bij Prise d’Eau en Auberge du Bonheur. Daar ontdekte hij ook hoe veel (en onregelmatige) uren hij in die branche moest maken. “Ik heb een vrouw en twee kinderen, maar was eigenlijk nooit thuis. Dat moest anders en dus besloot ik bij Prise d’Eau te kappen. Ik vroeg m’n vader of ik tijdelijk bij hem aan de slag kon, terwijl ik op zoek ging naar wat anders.”

Andere baas

Dat beviel van twee kanten uitstekend. “Mijn vader had ineens tijd over voor andere dingen. Ik had natuurlijk al ervaring in de zaak. Als jong menneke hielp ik al mee, maar mijn vader wilde wel dat ik ook voor een andere baas ging werken. Hij wilde geen scheve gezichten. Zo van: ‘Oh ja, dat is die zoon. Die wordt vast voorgetrokken.’ Nou, ik kan je alvast zeggen dat dat niet het geval was. Als ik al van elf tot zeven had gewerkt en er moesten nog aardappelen geschild worden, kun je wel raden wie die fijne taak op zich kreeg.”

Lees verder onder de foto.

frietboetiek
Het beroemde bad. Beeld: indebuurt Tilburg

Het beroemde bad

Roel ging dus naar een andere baas en kwam terug. Maar de aardappels moeten nog altijd geschild worden. Voorverpakte friet is er hier niet bij. “In drukke periodes hebben we dan nog wel iemand die hier aan de gang is, maar het gaat allemaal best snel. Twintig kilo aardappelen is in vijf minuutjes geschraapt. Weer vijf minuten verder zijn ze gesneden”, verwijst Roel naar de schraper én de snijder. Er tussenin staat het beroemde bad, gevuld met aardappels. Klaar om gesneden te worden tot de frietjes die De Frietboetiek zo populair maken.

‘Chaosdagen’

Op een mindere dag gaat er zo’n zestig kilo doorheen, op een goede zo’n honderdvijftig. En dan heb je nog de ‘chaosdagen’, zoals Roel het zelf noemt. “Kermis, carnaval en natuurlijk de Meimarkt. M’n pa vond dat trouwens altijd onzin, die Meimarkt. Totdat ik zei: ‘Laat mij het eens een keer doen.’ De volgende dag zag-ie de omzet en toen dacht-ie er toch wel anders over. Sowieso is het met lekker weer allemaal wat beter te doen. Dan komen er toch altijd wat meer mensen naar de stad, en dus naar De Frietboetiek.”

Echte Tilburger

“Als je de De Frietboetiek niet kent, ben je geen echte Tilburger. Het kan niet zo zijn als je hier tien jaar woont, dat je ons niet kent. Dat is echt zo. Laatst waren er vier nieuwe studenten. Een uit Amerika, een uit Noorwegen, een uit Engeland en een uit Denemarken. Nét nieuw op de uni, en iemand had ze al verteld dat ze hierheen moesten voor een echte Tilburgse snack en ervaring. Dat is mooi. Ik zie ook oma’s met dochters en kleindochters binnenkomen. Dan zie ik die kinderen werkelijk opgroeien hier in de boetiek.”

Lees ook:

11 x de allerbeste friettenten in Tilburg volgens jullie

Even niet bezig zijn met gezond eten en calorieën, maar zin in een lekkere, vette snack? In Tilburg ...

Deze 9 Tilburgse friettenten horen toch écht in De Smulgids!

5 x verse friet in de binnenstadMeer over De Frietboetiek ontdekken?

De Frietboetiek

snackbars

Gesloten11:00 - 18:00

Heuvelstraat 3, Tilburg

Bekijk meer:snackbars

adv.