Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rens (27) heeft een bijzondere job: ‘Werk juist in hetgeen waar ik geen papiertje voor heb’

Aangeboden door Pianoschool van den Akker 28 augustus 2020

Het kan een melodie in een nieuw nummer zijn, of de kennismaking met een bepaald genre: ineens wil je muziek gaan maken. Een probleem: je kán nog helemaal geen muziek maken. Geen probleem, vindt pianoleraar Rens van den Akker (27): “Ik ben zelf pas op mijn 19de begonnen met piano spelen.”

En toch is Rens inmiddels al zo’n vier jaar lang pianoleraar. Bijzonder. Maar er is meer: voordat-ie zich stortte op zijn huidige muziek, speelde hij in bandjes. “Sterker nog, ik probeerde als slagwerker op het conservatorium te komen. Ik drumde in bandjes en deed slagwerk bij orkesten. En hoewel ik daar al op mijn zevende mee begon, lukte het maar niet om op die opleiding te komen. Ik werd toelaatbaar geacht, maar werd niet geplaatst.”

Chopin

En toen was daar het omslagpunt. “Ik ging kijken bij een leraar van me. Hij speelde Chopin. Ik was toen denk ik een jaar of negentien. Chopin is nog altijd mijn favoriet en sindsdien heb ik me er echt op gestort”, vertelt Rens. En wat bleek: wat hem al die tijd niet lukte als slagwerker, bleek als ‘nieuweling’ in het piano spelen wél haalbaar: hij ging als contractstudent met slechts drie jaar aan voorbereiding naar het conservatorium. “Ik mocht er lessen gaan volgen terwijl ik mijn opleiding Kunst en Economie deed aan de HKU. Daarna haalde ik nog een bachelor en master aan de Tilburgse universiteit. Tussendoor volgde ik ook nog intensieve lessen en masterclasses bij bekende concertpianisten als Wibi Soerjadi en Claudine Carmen Roma in Zeist. Grappig genoeg heb ik drie diploma’s, en werk ik nu juist in hetgeen waar ik geen papiertje voor heb.”

Tekst loopt door onder de foto.

Rens van den Akker
Rens van den Akker. Foto: indebuurt Tilburg.

Spelen wat je leuk vindt

“Dat is het leukste: het overbrengen aan anderen. Zelf piano spelen kan soms eenzaam zijn. Dat klinkt misschien raar, maar uiteindelijk zit ik zelf uren per dag in mijn eentje te oefenen. Het lesgeven geeft me juist dat sociale wat ik zo leuk vind. Hoe tof is het dat er iemand binnenkomt met een doel en je dat samen kunt bereiken? Ik ben daar ook flexibel in. Als een leerling een doel heeft, geef ik advies maar ga ik niet mijn wil opleggen. Je moet spelen wat je leuk vindt, anders ga je er ook nooit zoveel tijd in stoppen.”

Nooit te laat

Rens zijn belangrijkste raad als je ineens de drang hebt muziek te gaan maken? “Je bent nooit te laat om te genieten van muziek. Ik ben op mijn negentiende begonnen en nu geef ik zelf les en speel ik in concertzalen! Maar je hoeft niet zo ver te gaan als ik. Als jij een leuk stuk of liedje hoort en je wil dat leren, gaan we dat gewoon leren. Iedereen heeft andere doelen, het enige wat ik doe, is daarmee helpen”, besluit Rens.

Kriebelt het al tijden bij jou en heb je zin om aan de slag te gaan met de piano? Je kunt hier bij Rens van den Akker een gratis proefles aanvragen!

 Deze bijdrage wordt je aangeboden door Pianoschool van den Akker. Meer over Pianoschool van den Akker ontdekken?

Pianoschool van den Akker


Rentmeesterhof 33, Tilburg

adv.