Patricia (27) heeft een heel andere job dan de meeste vrouwen: ‘Echt helemaal mijn ding!’

Door Thijs Dingemans 15 maart 2019

Die zie je niet vaak: een jonge vrouw met grote roofvogels of uilen op de arm en schouder. “En mét hakken en make-up”, zegt Patricia Alders lachend. De Tilburgse (27) verdient haar brood als valkenier en dat is toch bést bijzonder. “Vaak zijn het oude mannen in dit vak, dat maakt me toch wel trots.”

We ontmoeten Patricia thuis. Ze geniet op het moment van spreken van haar laatste vakantieweken. Vanaf deze maand (maart) mag ze weer vol aan de bak. En hóe: tot aan het najaar rijdt ze heel Nederland rond met haar vogels. “Ik sta voornamelijk op vakantieparken in Nederland. Kamperland, Zeeland, bij Rotterdam, Den Haag en Nijmegen; die kant een beetje. Ik houd maximaal anderhalf uur rijden aan. Niet langer, vanwege de vogels.”

‘Iedereen kijkt er raar van op’

Patricia is dus valkenier. En dat is toch best apart, erkent ook de Tilburgse. “Hoe vaak zie je een vrouw als valkenier? Vaak denken ze als hij (Patricia wijst naar d’r partner, red.) of een andere, oudere vrijwilliger meegaat, dat ze de baas zijn. Ze verwachten niet dat ik dat ben. Hetzelfde geldt als ik op stap ben en mijn telefoon tevoorschijn haal…” Patricia showt het telefoonhoesje waarop een grote roofvogel staat. “Dan moet je uitleggen wáárom die erom zit. Iedereen kijkt er raar van op als ik vertel dat ik valkenier ben.”

(tekst loopt door onder foto)

valkernij nadicia
Een van de roofvogels. Foto: indebuurt

De liefde groeide en groeide

“Maar ik ben er trots op”, zegt Patricia. Haar liefde voor roofvogels (en ander soort aparte dieren) groeide tijdens haar opleiding dierenverzorging. Ze liep stages en kwam regelmatig in aanmerking met vreemde dieren als wasberen en walibi’s. En met uilen. “Mijn oude baas had vier jonge uiltjes. Die heb ik mee naar huis genomen en grootgebracht. Toen dacht ik: wauw, dit is heel tof om te doen. In latere stages ging ik ook aan de slag met arenden. De liefde groeide en groeide en zes jaar geleden begon ik mijn eigen bedrijf, Valkerij Nadicia.”

Trainen, trainen, trainen, trainen….

Wat haar job zó bijzonder maakt? “Het gaat echt om het wederzijds respect en het trainen. Een roofdier kun je niet straffen, die moet je puur op positieve benadering trainen. Als de vogel mij niet vertrouwt, doet-ie niks. Het op gevoel werken is zo belangrijk. Als je één keer angst laat voelen, dan gaat hij ervoor. Je moet er veel lef voor hebben en zéker niet bang zijn. Dat is het allerbelangrijkste. Daarom is het ook echt helemaal mijn ding!”

(tekst loopt door onder foto)

valkernij nadicia
Een van de roofvogels. Foto: indebuurt

Met de vogel op de arm

Patricia’s vakantie zit er bijna op. De komende tijd traint ze hard om de vogels klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Dikke kans dat je ‘dat meisje met die hakken en make-up’ met roofvogel op de arm over straat ziet lopen. “Wandelen hoort – naast het vliegen – ook bij de training. Dat doen we wel in het winterseizoen. We (Patricia en de vrijwilligers, red.) lopen altijd een rondje van vijf minuten, maar zijn een halfuur later thuis omdat je mensen tegenkomt die een foto willen maken”, zegt Patrica lachend.

Koop niet zomaar een vogel

Aan het eind van ons gesprek heeft ze nog wel een dringend advies voor iedereen: koop niet zomaar een (roof)vogel. “Het ziet er makkelijk uit, zeker na het zien van Harry Potter die de sneeuwuil in een reiskist meenam. Maar ik heb hier veel voor moeten doen en voor moeten leren. Het ziet er leuk en makkelijk uit, maar het is ontzettend veel trainen om dit voor elkaar te krijgen. Veel vogels belanden in een opvang door verkeerde voeding en kapotte veren. Dat is niet de bedoeling en mag echt niet. Hopelijk begrijpt men dat.”

Kijk je mee?

We volgden Patricia en haar vrijwilligers een middag tijdens de training. Daaruit blijkt nog maar eens wat voor bijzondere job ze heeft:

Lees ook:

creative open

Tessa maakt boomstamtafels: ‘Ik kan dit tot m’n pensioen blijven doen!’

Als je kleine meisjes vraagt wat ze later willen worden, klinken de bekende beroepen: prinses, juffr...
lobby

Raina (25) heeft een heel andere job dan leeftijdsgenoten: ‘Echt supervet!’

Ze kijkt elke dag uit op de varende boten in de Piushaven, geniet van de fietsende kids die langsfie...
Diede Verbiest

Diede heeft een heel bijzonder beroep: ‘Mensen verwachten eerder een ouwe rot in het vak’

Diede Verbiest is 27 jaar en heeft een heel ander beroep dan de meeste leeftijdsgenoten. Ze knapt sc...

Meer over Valkerij Nadicia ontdekken?

Valkerij Nadicia dierenverzorging

Nu openHele dag

Bekijk meer:dierenverzorging

adv.