Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Olof volgde zijn hart en opende een koffiebar: ‘We zijn nu echt een buurtcafeetje’

Door Thijs Dingemans 11 mei 2018

Wie door de Piushaven rijdt, loopt of fietst kan er niet omheen: het parkje bij de Kempenaarplaats. Precies daar tegenover schuilt nog zo’n plek die niet te missen is: Porto Koffie en IJs. Sinds 2015 runt Olof Bredo samen met zijn gezin de koffiebar en ijssalon. Of beter: het ‘buurtcafeetje’ van de Piushaven. 

We schuiven op een vroege ochtend aan, uiteráárd met een goede bak koffie. Olof is al sinds 6.00 uur op de vloer. “Het was een drukke dag gisteren, dus dan ben ik vroeg hier. Het ijs corrigeren en zo. En een beetje schoonmaken. Heerlijk joh. Ik kom aan en hoor de vogeltjes fluiten. Vervolgens drink ik een koffie buiten met een krantje en dan zie je steeds meer mensen komen. Om 8.30 uur is het altijd goed druk hier. Dan zwaaien de mensen; af en toe lijk ik wel Sinterklaas”, begint Olof.

(tekst loopt door onder foto)

porto koffie en ijs
Porto ligt aan de haven en heeft zowel voor als aan de zijkant een terras. Foto: indebuurt

‘Iets met koffie’

Goed, we zijn dus bij Porto Koffie en IJs; de zaak die sinds 2015 in de Piushaven zit. Voor Olof een droom die uitkwam. “Het zat altijd in mijn hoofd om iets voor mezelf te beginnen. Maar ik heb dat gevoel nooit verder ontwikkeld of wat dan ook.” Tot maart 2015; Olof haalde geen voldoening meer uit zijn baan en wist: dit is het moment. “Ik dacht: dit houd ik niet vol tot m’n 67e, ik ga iets voor mezelf doen. Ik wilde iets in de koffie doen. Een klein dingetje in een businesscentrum. Een espressobarretje zoals in Italië weet je wel. ’s Morgens een kop koffie en door en ’s middags nog één en klaar.”

Ambachtelijk ijs

Echter besefte Olof – die om de hoek woont en de haven goed kent – dat zoiets in Tilburg niet te doen was. Naar de randstad dan? Nee. “De koffiecultuur zoals die in Italië is, is sowieso lastig in Nederland te krijgen”, benadrukt Olof. “En toen liepen we tegen dit pand aan, die kwam vrij. Een superlocatie natuurlijk; vanuit de snelweg ben je hier zo. Maar het was te groot voor alleen koffie. Oké, wat dan… Goed, dan doen we er ook ambachtelijk Italiaans ijs bij. In 2015 was koffie en ijs hip en een goede branche.”

(tekst loopt door onder foto)

porto koffie en ijs
Foto: indebuurt

De hele school op de vloer

En zo geschiedde: 1 april 2015 opende de familie Bredo Porto Koffie en IJs in de haven. Drie jaar later is de zaak – naar eigen zeggen – een echt buurtcafeetje geworden. “Er komen veel mensen uit de buurt, vooral veel kids. Als de scholen om drie uur uit zijn en het is een beetje weer, dan zit het hier goed vol. Vaak komt om 15.05 uur de eerste aangereden voor een ijsje. Als ik even later naar buiten kijken staat de hele school voor de deur”, zegt Olof lachend. “Tegenwoordig komen de kindjes uit de buurt zelfs alleen. Ze krijgen dan de pinpas van de ouders mee om een ijsje te kopen. Dat is ons voordeel: we zitten hier op een veilige plek omdat de kids de ringbaan niet over hoeven.”

Buurtcafeetje

En: Porto zit ook nog eens aan de goede kant van het water. “Aan de andere kant kunnen ze sneller in het water vallen. Hier is de afstand groter en we liggen naast een kinderrijk parkje. Wat ook mooi is: er wordt veel gezwommen in de haven. Mensen komen met kinderen. Huppa, bootje erin en daarna een ijsje. Ja, we zijn een echt buurtcafeetje geworden.”

(tekst loopt door onder foto)

porto koffie en ijs
Foto: indebuurt

Zelfs in de winter héérlijk ijs!

Een buurtcafeetje met Italiaanse sferen: het ijs wordt vers gedraaid in een plaatsje onder Rome en koffie is natuurlijk dé lifestyle in Italië. Wat de link met dat land is? “Eigenlijk geen directe korte link. De familie Bredo komt uit een ver verleden wel van Sicilië, maar dat is niet waarom we dit zijn begonnen. Koffie is hét Italiaans product en spreekt ons enorm aan. Dat is ook de bron waarmee we zijn begonnen. Omdat het pand te groot was, hebben we dus ook ijs erbij gedaan.” Zelfs in de winter scoor je bij Porto een heerlijk ijsje. Te koud? Dan bof je: naast een bakje koffie krijg je dan ook wafels, soepen en andere winterdingetjes. “Maar geen paniek: ijs verkopen we het hele jaar door!”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Kim van Kim’s Kroeg bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Deze ondernemers hebben ook een mooi verhaal:

zijne koninklijke hoogheid

Jolanda schreef een brief naar de koningin: ‘Of ik mijn winkel zo mocht noemen’

Stel je eens voor: je wil héél graag een winkel beginnen met de naam 'Zijne Koninklijke Hoogheid', m...
creative open

Tessa maakt boomstamtafels: ‘Ik kan dit tot m’n pensioen blijven doen!’

Als je kleine meisjes vraagt wat ze later willen worden, klinken de bekende beroepen: prinses, juffr...
guill van de ven

Dumont stond op zijn 13e al in de winkel van pa: ‘Het is nog steeds m’n hobby’

Een gevalletje 'met de paplepel ingegoten': Dumont van de Ven (51) stond als manneke van 13 al in de...

Meer over Porto Koffie en IJs ontdekken?

Porto Koffie en IJs ijssalons

Gesloten08:00 - 21:00

Havendijk 65, Tilburg

Bekijk meer:ijssalons

adv.