De winkel van Monique wordt zelfs bezocht door mensen uit Leeuwarden
Hieperdepiep hoera! Het is alweer bijna vijf jaar geleden dat Monique Munster naar Tilburg kwam met haar borduurwinkel Moniquenwerk Broderie d’art. Terwijl nietsvermoedende Tilburgers voorbij fietsen, borduurt zij zoals ze dat bij Chanel en Jan Taminiau ook doen. We nemen een kijkje bij de bijzondere winkel in het Dwaalgebied en staan met onze mond vol tanden. Wat bijzonder dat zoiets gewoon in onze stad zit!
Wij zijn niet de enigen die ons verbazen na een bezoekje. “Ik was bezig aan een jasje voor de Belgische zangeres Kate Ryan. Toen kwamen er jongeren langs die zeiden: ‘wat maak jij nou?’ Het was een exemplaar vol franjes, kralen en pailletten. Ze hadden géén idee dat kleding voor artiesten met de hand wordt gemaakt. Waar mensen zich het meest over verbazen? Dat dit bestaat!”
Met stro goudborduren zoals Repelsteeltje
Tijdens het interview – dat Monique nog best spannend vindt – blijft ze ons verrassen. Ze legt pailletten in verschillende vormen op tafel. “Die zijn niet altijd rond. Een paillet is vooral een bepaald materiaal.” En met stro goudborduren zoals Repelsteeltje dat in het sprookje doet? Kan gewoon! “Ik geniet zo van research op gebied van handwerk. Zo haal ik oude technieken weer terug en maak ik ze eigen. Ik zal nooit ontwerpen van iemand overnemen. Dat is al eens gemaakt.”

Beste beslissing ooit
Op 20 september is het precies vijf jaar geleden dat Monique vanuit Delft naar Tilburg verhuisde. “Door het werk van mijn partner moesten we wel naar het zuiden verhuizen. Dat was de beste beslissing die ik ooit genomen heb. Tilburg is een stimulerende stad. Ik ben zo dankbaar dat ik de kans heb gekregen om dit op te bouwen. Delft is een creatieve stad, maar daar gunt men elkaar niets. Dat is hier wel anders. Ik ben de enige borduurster in het Dwaalgebied, maar ik heb toch het gevoel dat ik collega’s heb.”
Geen bloemetjes
In de winkel van Monique hangt veel van haar eigen werk. Wie denkt dat borduurwerk echt alleen met bloemetjes is, heeft het mis. Niet alleen borduurt ze met bijzondere materialen als stro, ook haar ontwerpen zijn net even anders. “Ik sta bekend om het vrije. Om de organische vormen, vloeiende lijnen en kleurharmonieën. In Nederland ben ik een van de drie mensen die borduurt op dit niveau en die ook lessen aanbiedt. Goh, wat gek om dat zo van jezelf te zeggen.”

Klanten uit Leeuwarden
Mensen reizen honderden kilometers om les te krijgen van Monique. “Ik ben zo gegroeid sinds Moniquenwerk Broderie d’art in Tilburg zit. Ik riep vroeger altijd dat ik nooit les zou geven.” Toch heeft ze die dappere stap gezet. Inmiddels zijn er drie groepjes cursisten die één keer in de maand samenkomen in de winkel in de Nieuwlandstraat. “Cursisten komen uit Leeuwarden, Hasselt, over de grens bij Nijmegen, Haarlem, Linschoten… steden als Eindhoven, Breda en Dordrecht zijn dichtbij! Hoe ze bij mij uitkomen? Ik denk veel mond-op-mondreclame. En doordat ik een van de drie mensen ben die lesgeeft op een gelijkwaardig niveau, gaan cursisten al die mensen af.”
Beste materialen
Ook het grote aanbod van Monique trekt de aandacht bij liefhebbers. “Ik wil gewoon borduren met de beste materialen. Daarvoor rijd ik onder andere helemaal naar Parijs, soms naar de laatste fabriek ter wereld waar een bepaald soort garen nog gemaakt wordt. Ze hebben geen webshop. Vanuit heel de wereld laat ik materialen invoeren. Hobbywinkels branden zich daar niet meer aan. Aan dan zeggen ze: ‘het verkoopt niet, want mensen willen het niet hebben.'”

Moniques missie
Monique groeide naar eigen zeggen op tussen de lappen. Haar moeder was coupeuse en werkte – net als Monique – in de haute couture. “Ik ben altijd aan het borduren geweest.” In Nederland wordt borduren steeds populairder. “Gelukkig net op tijd! Nu zijn mensen zoals ik er nog om het anderen aan te leren. Er zijn al zoveel technieken geweest, maar die probeer ik terug te halen. Het is mijn missie om de ambacht voor het borduren door te geven. Ja, dat is het echt.”
Who’s next?
Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Roger van Quatta bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].
Lees ook:
Meer over Moniquenwerk Broderie d’art ontdekken?
Meer uit deze categorie
adv.