Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Monique van Houtum begeleidt uitvaarten: ‘Soms sta ik met een brok in mijn keel’

Aangeboden door Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding 20 november 2020

“Als ik over mijn vak begin te praten dan kan ik de halve dag doorgaan”, vertelt Monique van Houtum (59). De onderneemster staat al vijftien jaar nabestaanden bij tijdens het afscheid van hun dierbaren. “Soms sta ik ook met een brok in mijn keel. Dat mag, want ik ben ook een mens.”

Van het kiezen van een rouwkaart tot het verstrooien van de as: bij Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding kun je voor alles terecht. “Mijn collega’s en ik staan naast je en houden je hand vast”, vertelt Monique.  Of je het liefst alles uit handen geeft of juist veel zelf wil doen, uitvaartbegeleiders Monique en Gerrie helpen je om afscheid te nemen op de manier die past bij de overledene en bij jou. “Alles kan en alles mag, zolang het binnen de wet blijft. We hebben alles in huis om je te ondersteunen en je te helpen op welke manier dan ook.”

Lachen en troosten

Vijftien jaar geleden gooide Monique het roer compleet om. Ze stopte met haar baan als directiesecretaresse en dompelde zich onder in de wereld van uitvaartverzorging. “Ik wilde iets doen met mijn talent voor organiseren, maar bovenal wilde ik met mensen werken. “De keuze was voor haar snel gemaakt. “Ik had geen eerdere werkervaring in de zorg of kinderen dus ik was totaal niet bekend met het verzorgen van lichamen”, vertelt ze lachend. “Maar ik wist gewoon: dit is het.” Dat Monique dagelijks betrokken is bij afscheid van overledenen, schrikt haar allerminst af. “Het is een emotioneel vak. Wij lachen samen om de mooie herinneringen en troosten je wanneer de tranen vloeien om het gemis. Juist het feit dat we je op een van de emotioneelste momenten in je leven mogen bijstaan, maakt dit ontzettend dankbaar werk.”

“Toen ik de kamer van de overledene binnenstapte, vielen de familieleden me om de hals”

‘Met ons hart’

Monique werkt niet alleen. Samen met uitvaartbegeleider Gerrie en het zorgteam zorgt zij ervoor dat nabestaanden op een persoonlijke manier afscheid kunnen nemen. “Wij doen dit werk allemaal vanuit ons hart.” De dames en heren van het zorgteam geven de laatste verzorging aan de overledene. Monique en Gerrie zorgen voor de nabestaanden. “Onze kracht zit in het luisteren en organiseren. Vanaf het eerste contact bieden wij een luisterend oor, zodat je weet dat je gehoord wordt. Als je vragen hebt, gaan we samen op zoek naar oplossingen.” Ook na het afscheid laten Monique en Gerrie niet los. “Een paar weken later kijken we samen met de nabestaanden terug op het afscheid. We vinden het belangrijk om te horen hoe het dan met je gaat en of we nog iets voor je kunnen betekenen.”

Dichtbij

Als Monique door de straten van Tilburg loopt, wordt ze regelmatig herkend en begroet. “Het klinkt misschien gek, want normaal zou je de uitvaartondernemer liever niet meer zien. Als ik nabestaanden tegenkom slaan ze regelmatig een arm om mij heen en willen weten hoe het met mij gaat. Ik heb met één familie al drie keer nieuwjaarsnacht doorgebracht vanwege het overlijden van een familielid. Toen ik het derde jaar de kamer van de overledene in het hospice binnenstapte, vielen de familieleden me om de hals. Ze vonden het oprecht zo fijn dat ik er was. Dat voelt grandioos. Als uitvaartbegeleiders komen wij heel dichtbij en dat is ook onze kracht.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Foto: Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding
Foto: Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding
Foto: Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding

Het Afscheidshuis

In Het Afscheidshuis is het mogelijk om de overledene op te baren in een huiselijke sfeer. Dit is een fijne optie voor nabestaanden die thuis weinig ruimte hebben of zich niet comfortabel voelen bij het idee dat de overledenen thuis blijft. “Doe alsof je thuis bent”, is de boodschap die Monique nabestaanden geeft wanneer zij hen de sleutel geeft van Het Afscheidshuis. “Ik wil dat de familieleden veel vrijheid hebben om op hun manier afscheid te nemen. Bij Het Afscheidshuis kunnen ze op ieder moment binnenlopen en zo lang blijven als ze willen. De ene familie drinkt alleen een kop koffie in de huiskamer. Een ander wil graag voor het laatst met de hele familie samen eten in de nabijheid van moeder, zoals ze altijd deden op zondag. Ook dat kan in het Afscheidshuis. We hebben zelfs mensen gehad die bleven slapen.” Ook honden zijn welkom in Het Afscheidshuis. “Een hond heeft ook recht om afscheid te nemen van het baasje. Zolang er geen overlast wordt veroorzaakt, vinden wij het geen enkel probleem.”

Hulp bij kinderen en dementie

Sinds dit jaar is Monique ook gecertificeerd om dementievriendelijke uitvaarten te begeleiden. “Ik vind het belangrijk dat iedereen afscheid kan nemen, ook als één van de nabestaanden een vorm van dementie heeft. Een mevrouw die bijvoorbeeld 65 jaar getrouwd is moet de kans krijgen om afscheid te nemen van haar overleden echtgenoot, ook als zij lijdt aan dementie. Dat heeft soms wel wat meer voorbereiding nodig. Door de training weet ik hoe ik mensen daarin kan begeleiden op een passende manier.” Ook kinderen krijgen altijd speciale aandacht van Monique en Gerrie om ook hen te begeleiden in het afscheid nemen, zo leren zij dat de dood niet “eng” hoeft te zijn.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding. Meer over Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding ontdekken?

Monique van Houtum Uitvaartbegeleiding

GeopendHele dag

Oude Lind 35, Tilburg

adv.