Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

May (31) van Club Botanica: ‘Er zijn voor iedereen planten die het wél redden’

Door Noah Godefroy 10 mei 2020

Groen in huis, groen in de tuin en groen op straat: voor May van Velzen (31) kan het nooit groen genoeg zijn. Met haar bedrijfje Club Botanica probeert ze haar liefde voor al het plantaardige dat deze aardbol te bieden heeft te delen. 

Dit weekend lanceerde ze de officiële website van Club Botanica, en dat terwijl ze al ruim twee jaar geleden begon met het project. “Het zijn andere tijden. Hoewel ik het nog steeds het leukst vind om persoonlijk met mensen bezig te zijn en ze adviezen te geven over planten, is het nu even niet anders. Gelukkig had ik nu wat tijd over”, vertelt May.

Avontuur

“En met tijd over hebben, bedoel ik eigenlijk dat ik geen werk heb”, lacht ze. Een tijd terug ging May op reis, maar door het coronavirus kwam er een abrupt eind aan dat avontuur. Terug naar Nederland dus. “Ik kom uit de horeca en dat is nu niet bepaald een makkelijk beroep om op dit moment werk in te vinden. Maar ik had dus alle tijd om de website op te zetten en heb ‘m helemaal zelf gemaakt.” Of dat haar veel moeite heeft gekost? “Laat ik het zo zeggen: ik voelde me niet bepaald werkloos. Ik ging ermee naar bed en stond ermee op.”

Sterven

Voordat May op reis ging werkte ze in Tilburgse tentjes als Smeer’m en Buutvrij. Bij die laatstgenoemde lunchroom zag ze voor het eerst wat voor moois haar project kon brengen. “Ik werkte daar zelf en vroeg de eigenaren of ik er wat plantjes mocht neerzetten. Ik kon de mensen die ze kochten meteen advies geven. Waar moet je ze neerzetten? Hoe verzorg je ze?” Logische vragen volgens May: “Dat het een keer misgaat, geeft niks. Ook ik heb per ongeluk planten laten sterven in het verleden. Elke plant is anders. Er zijn voor iedereen planten die het wél redden.”

Tekst loopt door onder galerij.

Foto: May van Velzen.
Foto: May van Velzen.
Foto: May van Velzen.
Foto: May van Velzen.

Plantenmarkt

Of het internet een zege is voor planten, betwijfelt May. “Vroeger hadden mensen gewoon de kennis van planten. Als ik mijn opa en oma wat vertel over planten, weten ze het vaak al. In de jaren ’80 en ’90 is dat wat minder geworden, maar ik heb wel het idee dat mensen er weer steeds meer mee bezig zijn. Zeker nu mensen zoveel thuis zitten” Op het gebied van groen kan het dus altijd nog méér voor May. “Ik hoop straks, als het weer mag, een plantenmarkt in Tilburg te organiseren. Dat mensen planten kunnen ruilen, maar ook kennis kunnen uitwisselen. Dat zou super zijn!”

Eigen karakter

Wie een kijkje neemt op de gloednieuwe website of Instagram van Club Botanica, ziet een hoop kleurrijke en soms afwijkende foto’s van planten. “Tegenwoordig moet alles een strak design hebben. Ik vind het juist leuk daar tegenin te gaan. Ook met mijn planten. Veel planten groeien recht omhoog als je ze af en toe draait. Maar hoe leuk is het als ze een eigen karakter hebben? En dan zijn ze nog steeds helemaal happy hoor! Dat is het mooie aan planten. Je ziet ze echt groeien.” Interesse in een van de eigenaardige plantjes van May óf advies nodig voor inrichting van je huis of winkel? Check dan de site en stuur een berichtje. Binnen Tilburg komt ze de planten zelfs hoogstpersoonlijk aan de deur bezorgen.

Lees ook:

MAG DAT: een boom dicht bij de tuin van de buren planten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast of je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...
Gee Adriaansz

7 x Tilburgse woningen die helemaal vol staan met planten

Ken je dat gevoel? Dat je een winkel uit loopt en je wéér een plant in je handen hebt. Oeps! De bewo...

adv.