Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maxime heeft haar eigen snoepwinkel: ‘Mensen die binnenstappen denken: heh, wat is dit?!’

Door Thijs Dingemans 17 mei 2019

Stel je eens voor: je loopt een gordijnenwinkel in en belandt plots in een snoepwalhalla… Beetje gek idee, niet? Toch overkomt het iedereen die Van Herwaarden aan het Korvelplein binnenstapt. Maxime Steenhorst (29) runt in de zaak haar eigen snoepwinkel Anders nog iets?.

Gordijnen en snoep… Het is niet de meest logische combinatie. “Klopt! Veel mensen die hier binnenstappen, beamen dat. Wat we vaak horen is: ‘Heh, verkopen jullie snoep?!’ Dat is het leuke aan een shop-in-shop. Mensen komen binnen voor gordijnen en aan het eind van het gesprek roepen ze: ik heb zin in snoep. Vervolgens gaan ze met een zakje snoep naar buiten. Dat is zó leuk”, begint Maxime, die nét een factuur voor verkochte gordijnen heeft opgesteld.

Rare combi

Ze beaamt dat het een rare combinatie is: “Maar het werkt en versterkt elkaar, dus ja, waarom niet?” Tóch twijfelde Maxime drie jaar geleden wel even, toen ze besloot moeder te worden en haar oude locatie aan het Lieve Vrouweplein niet ideaal meer was. “Ik heb altijd gezegd dat ik mijn kinderen zelf wilde opvoeden, dus dat betekende dat ik minder moest werken. Ze zijn maar even heel klein en dat wil je als moeder zijnde toch van dichtbij meemaken”, zegt Maxime glunderend.

Tekst loopt door onder foto.

anders nog iets
Genoeg snoep! Foto: indebuurt Tilburg

Shop-in-shop

Het plan was eigenlijk om thuis verder te gaan. Tot haar moeder ineens met een idee op de proppen kwam. “Zij opperde om een shop-in-shop in haar gordijnenwinkel te beginnen. Ik had in het begin wel zoiets van: gordijnen en snoep… Moet ik dat wel doen? Is het een goede combi? Ik dacht: laten we het proberen. We hebben goede afspraken gemaakt. Wel zei ik tegen mijn moeder: ‘wat als het niet werkt?’ Haar antwoord was vrij simpel: ‘dan ruim je het op en heb je het in ieder geval geprobeerd.’ Ze was net zo positief als ik, zeker ook omdat het ons wel gezellig leek.”

De crisis

Het ‘probeerseltje’ pakte goed uit voor Maxime. Inmiddels runt ze haar snoepwinkel alweer drie jaar in de winkel van haar moeder. En dat terwijl toch steeds meer mensen het snoep inruilen voor de gezonde snacks… “In 2011 voelden we dat de verkoop in zoetwaren terugnam. Dat kwam vooral door de crisis; mensen moesten kiezen waar ze hun geld aan uitgaven en snoep viel daarbuiten. Bovendien werd de maatschappij ook steeds bewuster van gezond eten, ook op scholen waar de snoepautomaat verdween.”

En dat is twee!

Dat hakte er ook bij Maxime in: ze begon Anders nog iets? dik tien jaar geleden in de Boomstraat, toen ze in 2011 haar tweede filiaal aan het Lieve Vrouweplein opende. Drie maanden na het tekenen van haar huurcontract, sloeg de crisis in. “Ik moest dus verdergaan met één filiaal. Gelukkig werd het pand in de Boomstraat verkocht, dus keus had ik niet echt. In 2015 vond ik het tijd om moeder te worden en zodoende belandde ik met mijn shop-in-shop in de winkel van mijn moeder.”

Tekst loopt door onder foto.

anders nog iets
Foto: indebuurt Tilburg

“Tien jaar later stond hij in de winkel om een snoepzak te kopen”

En zo doet Maxime nog altijd waar ze als klein meisje van droomde. “Toen mijn basisschoolmeester in groep 7/8 aan elk kindje vroeg wat ze later wilden worden, zei ik: ‘baas van een snoepwinkel’. Echt op zo’n kindse manier. Hij moest heel hard lachen. ‘Dat wil iedereen wel’, zei hij. Tien jaar later stond hij in de winkel om een snoepzak te kopen… Dat moment dat hij mij keihard uitlachte, was ik natuurlijk nooit vergeten. ‘Ik vind het leuk dat uitgerekend jíj een snoepzak bij mij komt halen’, zei ik. Toen moest-ie toch wel lachen.”

Anders nog iets?

Inmiddels is Anders nog iets? een van de weinig overgebleven snoepwinkels in Tilburg. Dat merkt ook Maxime. Of het snoep ooit helemaal uit ons straatbeeld verdwijnt? “Toen ze in 2006 plannen hadden om de snoepautomaten bij scholen weg te halen, dacht ik dat dat er nooit doorheen kwam. Kijk nu: het is potverdorie toch gelukt! We zijn tien jaar verder en mensen zijn meer bewust van gezond eten en drinken. Toen ik 16 jaar was, dacht ik: snoep wil niemand missen. Ook dát is gelukt. Maar er blijven gelukkig altijd mensen en bedrijven die snoep willen.” Lachend: “En met de avondvierdaagse voor de deur maak ik me zéker geen zorgen.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

kaaszaak tilburg

Esther droomde over een eigen kaaszaak: ‘Ik dacht daarna: waarom niet?’

Stel je eens voor: je ligt te slapen, droomt over een eigen kaaswinkel en besluit die dan ook maar t...
sneakercleaners

Kevin begon zijn bedrijf op zolder: ‘Nu staan we hier met negen man’

"Het is echt een uit de hand gelopen hobby." Kevin Verhoeven (30) zegt het stellig. En niets is eraa...
casa blanco

Een stukje Ibiza in Tilburg: Hélène bracht het met Casa Blanco

Wie weleens door de Fabriekstraat fietst (of dat ooit heeft gedaan), kan er niet omheen: het knalora...

Meer over Anders Nog Iets? ontdekken?

Anders Nog Iets? snoepwinkels

Gesloten10:00 - 16:00

Korvelplein 211, Tilburg

Bekijk meer:snoepwinkels

adv.