Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martijn van Mugs & Muffins: ‘Een grote stad als Tilburg kan niet zonder koffiebar’

Door Rowie van der Vliet 21 juli 2017

Het idee van koffiezaak Mugs & Muffins begon voor eigenaren Martijn van der Weijden en Saskia Reuvers als grap. Inmiddels serveren ze al acht jaar allerlei soorten koffie en lekkers in Tilburg. Indebuurt praat bij met eigenaar Martijn van der Weijden.

“‘Kom koffie drinken in Tilburg. Mijn stad is echt leuk’, zei ik tien jaar geleden tegen mijn compagnon Saskia. ‘Ik hou helemaal niet van koffie’, antwoordde ze. ‘Jawel, die wel’, verzekerde ik haar.” Martijn kreeg gelijk. Saskia werd verliefd op koffiebar Barista’s aan de Oude Markt en de stad Tilburg. “Die jongen van koffiebar Bartista’s had een vriendin in Australië. Ze zijn terug verhuisd en hebben toen de zaak gesloten. Ik dacht meteen: een grote stad als Tilburg kan niet zonder koffiebar. Laat ik het zelf doen, zei ik eerst nog als grap, maar dat werd steeds serieuzer.”

Koffie in een mok

Acht jaar geleden openden Saskia en Martijn Mugs & Muffins aan de Willem II Straat. Waar je nu veel fijne koffiebars hebt, was ‘Mugs’ een van de eersten. “De naam kwam in mij op toen ik op de fiets zat, na de zoveelste frustrerende dag bij mijn vorige baan in de farmacie. Na een vervelende dag, denk je op de fiets toch vaak aan iets leuks. Wij schenken onze koffie en thee altijd in een mok en we serveren een groot aanbod aan muffins. De muffins in de zomer zijn anders dan in de winter. Sommigen zitten wel in het vaste assortiment, anders maak je mensen niet gelukkig, haha. Daarnaast spreekt de naam ook bij internationale bezoekers gelijk tot de verbeelding. En het bekt wel lekker, niet?”

Vitrine van koffiebar Mugs & Muffins in Tilburg
Foto: indebuurt

Van sterke espresso tot caramel macchiato met slagroom

Al sinds dag één serveert de koffiebar allerlei soorten koffie. “Ik denk dat je bij ons de grootste keuzevrijheid in koffie van Tilburg hebt. Of je nu amandelmelk, sojamelk, vegan, een goede espresso of koffie met een siroopje wil: het kan allemaal. Standaard drink ik de vanilla latte, maar soms heb ik ook zin in een caramel macchiato. Eigenlijk is het gek voor een barista, maar ik vind een espresso te sterk. Ik lust het wel, maar ik zal er geen achterover tikken. Ook hoef ik persoonlijk geen grote laag slagroom op mijn koffie, maar we maken er wel veel klanten blij mee.”

Dertig graden in de herfst

Waar veel klanten naar uitkijken, zijn de seizoensgerichte specials. “‘Is de maple latte er al?’ hoor ik vaak aan de kassa. Ook gaat onze zomerse milk & cookie shake veel over de toonbank. We hebben sinds kort besloten om de specials niet meer aan te passen op het seizoen, maar op het weer. Zo kun je bij dertig graden in de herfst toch nog genieten van een ijskoffie.”

Raspberry cheesecake en iced latte met vanillesiroop
Foto: indebuurt

Band met vaste klanten

Mugs & Muffins is al acht jaar geliefd bij allerlei koffieliefhebbers in de stad. “Klanten kunnen hier rustig zitten en worden niet opgejaagd. Doordat ze aan de balie moeten bestellen, komt er meer interactie.  Tieners die hier vanaf het begin binnenlopen, hebben we echt zien opgroeien. Dan merk je pas hoelang je al bezig bent. Een van de leukste dingen van het hebben van een eigen zaak is dat je echt een band opbouwt met vaste klanten.”

Verhuizen is spannend en lastig

Het koffiehuis is niet meer hetzelfde als in het begin.”Natuurlijk is Mugs & Muffins veranderd. Er wordt nu meer waarde gehecht aan een beleving dan toen. Dat bieden wij met een tijdloze jaren 20 en 30 uitstraling met een Victoriaans tintje.” De grootste verandering is de verhuizing naar de Tuinstraat in 2016. “Het was geen optie om op de oude locatie te blijven. Het werd onhoudbaar door de hoge huur en de verhuurders wilden niet meedenken. Verhuizen is altijd spannend en lastig. Zelfs als je 100 meter opschuift is het voor sommigen net te ver. Met de nieuwe zaak moesten we eigenlijk opnieuw beginnen. Toch weten veel vaste klanten ons te vinden. Anderen zien we niet meer zoveel, maar daar kregen we nieuwe bezoekers voor terug.”

Pand van Mugs & Muffins in de Tuinstraat, Tilburg
Foto: indebuurt

Nieuwe recepten, methodes en siroopjes

De verhuizing bracht niet alleen maar spanning met zich mee. “Ik vind het runnen van Mugs & Muffins nog steeds even leuk als in het begin. Het is een manier om mijn creativiteit kwijt te kunnen. Ik houd ervan om een sfeer neer te zetten die klanten ervaren als leuk, fijn en lekker. Het leukste is zien hoe gaaf klanten het ervaren. Daar doe je het voor.” Mugs & Muffins blijft sowieso bezig met nieuwe dingen. Van een zelfbedachte inrichting tot nieuwe toevoegingen op de kaart. “Als het rustig is in de zaak zoeken we nieuwe recepten op of experimenteren we met nieuwe methodes en siroopjes. Zo houden we het assortiment wisselend.”

Zin om zelf een drankje of taartje te proeven? Indebuurt geeft in samenwerking met Mugs & Muffins een cadeaubon weg. Deze kun je tot 1 augustus 23:59 winnen.


Meer over Mugs & Muffins ontdekken?

Mugs & Muffins Permanent gesloten

Tuinstraat 49, Tilburg

Bekijk meer:Permanent gesloten

adv.