Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mariëtte verdient niks aan de spullen in haar winkel: ‘Ik verkoop ze alleen’

Door Thijs Dingemans 5 juli 2019

Een eigen winkel runnen met honderden spullen en er niets aan verdienen… Klinkt gek, niet? Toch is het echt zo: Mariëtte Berkelmans (57) krijgt geen cent voor de spulletjes in haar zaak ‘Jouw Winkelkast’. “Ik verkoop alleen spullen; de opbrengst is voor de mensen zelf.”

Dat vraagt om uitleg… “We verhuren stellingkasten. Mensen kunnen daar hun spulletjes in doen en ik verkoop die vervolgens voor ze. De mensen betalen alleen huur voor de kast.” In Mariëtte’s winkel – die heel toepasselijk ‘Jouw Winkelkast’ heet – kun je een hoge (€49,- per vier weken) of lage (€39,- per vier weken) kast huren; de hoge heeft een kledingrail en drie planken, in de lage kast is alleen ruimte voor kleine spulletjes. Elke stelling in het pand is te huur. “Uitgezonderd kast 121. Die is voor het goede doel. De opbrengst gaat naar blinde mensen op Bali.”

Tekst loopt door onder foto. 

jouw winkelkast
In de hoge kasten mag kleding hangen. Foto: indebuurt Tilburg

Nieuwe en tweedehandsspullen

Wat we zoal tegenkomen in al die kasten? Schoenen, jurken, t-shirts, oorbellen, elektronica, handgemaakte armbandjes, een kinderfietsje, opblaaszwembadje, lingerie… We kunnen beter vragen: wat níet? “Mensen kunnen hier alles verkopen, wat ze maar willen. Of het alleen maar gaat om tweedehandsspullen? Nee nee, zeker niet. Er liggen ook veel nieuwe spulletjes. Piet kwam deze week zijn kast inrichten, die staat nu vol met nieuwe schoenen. En verderop zit er eentje, van Connie, die verkoopt allemaal elektrische spulletjes. En die kast daar, van meneer Dogan, hangt vol galajurken en trouwtoestanden. Het is echt heel verschillend.”

Jouw winkelkast

Wie een winkelkast bij Mariëtte huurt, heeft ook echt z’n eigen kast. “Mensen kunnen de producten hier aan tafel stickeren en er beveiligingsknoppen omdoen. Ook richt iedereen z’n eigen kastje in en de prijzen mogen mensen helemaal zelf bepalen. Het is tenslotte hun winkelkast. Overigens krijgen ze wel handreikingen hoor: de kasten mogen niet te vol liggen, dat werkt averechts.”

Tekst loopt door onder foto. 

jouw winkelkast
In elke kast vind je wat anders. Foto: indebuurt Tilburg

Opgeruimd staat netjes

Naast verkoopster is Mariëtte ook nog een soort van interieurverzorgster. “De spullen worden niet altijd netjes teruggelegd of -gehangen. Dat maakt het al snel een rommeltje in de kast en dat vind ik niets. Ik bedoel: de mensen die hier komen willen een leuk centje verdienen. Daarom vind ik het belangrijk dat de kasten er netjes uitzien. Ik hou van een nette winkel en wil dat het ook zo blijft. Gelukkig heb ik genoeg mensen om me heen die helpen in de winkel en de kasten opruimen.”

“Mijn doel is anderen blij maken, dat vind ik het mooiste en allerbelangrijkste”

En dat is toch een heel karwei… We proberen het aantal kasten snel te tellen: 1, 2, 3, 5, 10, 16, 22, 30… Hoeveel er exact binnen staan? “101”, antwoordt Mariëtte vol overtuiging. “En dan hebben we nog wat vitrines.” Sommige kasten worden al vanaf dag één verhuurd. “Ik zit hier nu drie jaar in. Frans en José runden de winkel het eerste jaar, maar stopten ermee vanwege gezondheidsredenen. Er zijn mensen die al vier jaar een kast huren. Een huurperiode zit er niet aan vast. Mensen mogen zelf bepalen wanneer ze stoppen. Sommigen gaan naar de markt, kopen daar spullen en verkopen ze hier. En dan is de cirkel weer rond.”

Tekst loopt door onder foto. 

jouw winkelkast
Er zijn enkele vitrines met daarin spulletjes. Foto: indebuurt Tilburg

De gelukkigste op aarde

Mariëtte zegt het met een big smile en vervolgt: “Mijn doel is anderen blij maken. Dat vind ik het mooiste en allerbelangrijkste. Er zijn mensen die met een dunne portemonnee binnenkomen en blij de winkel uitgaan met spulletjes. Dat doet me zo goed.” De tranen springen in haar ogen. “Zie je? Ik ben echt een gevoelsmens. Als ik iemand kan helpen, dan doe ik dat graag. Soms willen ze even hun verhaal delen, dan ben ik een luisterend oor. Maar ook met de spulletjes: als mensen met een brede glimlach vertrekken, ben ik de gelukkigste persoon op aarde.”

Meer weten over het huren van een kast bij Jouw Winkelkast? Check gauw de website!

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

Winkel van Swinkel

Toine van Winkel van Swinkel: ‘Ik wilde eigenlijk piloot worden maar dat zat er niet in’

De leukste winkel buiten het centrum? Veel Tilburgers komen met hetzelfde antwoord op de proppen: Wi...
Moniquenwerk Broderie d'art

De winkel van Monique wordt zelfs bezocht door mensen uit Leeuwarden

Hieperdepiep hoera! Het is alweer bijna vijf jaar geleden dat Monique Munster naar Tilburg kwam met ...
den blompot

De winkel van Jan Hein bestaat al bijna 100 jaar: ‘Mijn opa is hier ooit begonnen’

Als klein menneke wist Jan Hein Sommer: ik ben de volgende die de scepter zwaait. Zijn opa begon ooi...


Meer over Jouw Winkelkast ontdekken?

Jouw Winkelkast kringloopwinkels

Gesloten10:00 - 17:30

Jacques Oppenheimstraat 3, Tilburg

Bekijk meer:kringloopwinkels

adv.