Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koen van De Bierbrigadier had niks met bier: ‘Tot ik ontdekte dat bier meer dan pils is’

Door Thijs Dingemans 22 september 2017

Van boekenverkoper naar bierverkoper: welkom in de wereld van Koen Gijsbers. Jarenlang was hij filiaalmanager van de boekenwinkel bij de Universiteit, tot de organisatie in 2015 de stekker eruit trok. Nu runt Koen alweer bijna een jaar z’n eigen winkel De Bierbrigadier. En dat terwijl hij eigenlijk nooit echt een bierdrinker is geweest. “Tot ik jaren geleden ontdekte dat bier niet alleen pils is.”

Nee, Koen was in z’n tienerjaren niet ‘één van de zovelen’ die zich vol gooide met pils. Sterker nog: bij z’n vrienden stond hij bekend als degene die nooit dronk. “Dat was ook echt zo. Eigenlijk dronk ik nooit. Van dat pils tanken moest ik niets hebben, nu nog niet trouwens”, begint Koen.

Net wijn

En toch heeft hij nu z’n eigen bierwinkel met 450 soorten bier. Dat vraagt om uitleg… “Ik ontdekte jaren geleden dat bier niet alleen pils is, maar dat er juist andere dingen zijn. En dat je het op een andere manier drinkt. Eigenlijk een beetje zoals je wijn drinkt: niet tanken, maar er echt voor gaan zitten en genieten. Zeker met die zwaardere bieren, daar doe je gerust een half uur of uurtje over voor je het op hebt. Daar kan ik zeker van genieten, maar ik ben nog steeds geen zware drinker. Vaak één of twee per avond.”

de bierbrigadier
Koen verkoopt zo’n 450 soorten bier. Foto: Indebuurt

Liefhebber

Koen bouwde door die ontdekkingstocht langzaam een relatie op met speciaalbier. En toen hij in 2015 in de WW terechtkwam, wist hij het eigenlijk wel zeker: met die passie moet ik iets doen. “Ik had het idee om iets voor mezelf te beginnen. Ik ben toen gaan kletsen met De Bierbrigadier in Eindhoven en we hadden samen zoiets van: dit moet ook in Tilburg kunnen, laten we samenwerken en dé plek in Brabant worden waar je bijzonder bier kunt kopen.”

Blijven vernieuwen

Na dat gesprek ging de turbo erop. Koen zocht een locatie, vond eerst niets wat in z’n budget paste, maar kwam toen het pand in de Telefoonstraat tegen. Een betere plek kon eigenlijk niet en na drie weken opende Koen de deuren al. “Het is in het centrum en sluit aan op het Dwaalgebied. Er is alleen geen parkeerplek, maar de meeste klanten komen niet voor een hele krat, maar voor losse flesjes en om te proeven. Ik kende al wat bierliefhebbers in Tilburg, die de weg hiernaartoe makkelijk vonden. En ik had het idee dat er ruimte in de stad was waar speciale bieren te vinden zijn. Bier is populair op het moment en veel liefhebbers zijn uitgekeken op het Belgisch blondje. Daarom vernieuw ik continu het aanbod.”

de bierbrigadier
Foto: Indebuurt

Klanten leren kennen

En dat doet Koen slim. Mensen komen terug en langzaam groeit een trouwe achterban. “Dat is iets waar ik het meeste plezier aan beleef in mijn werk. Ik wil een relatie opbouwen met klanten en mensen leren kennen. Ze komen regelmatig terug om te kijken of er iets nieuws is. Dat vond ik in mijn vorige werk als boekenverkoper ook leuk. Je verkoopt een product waar je voor staat. En ik hou zelf van speciaalbier, dan kun je er iets over vertellen en heb je er iets mee. Dat merkt de klant.”

‘Ik ga effe bij Koen kijken’, zo wil ik het hebben

Nee, Koen is geen anoniem persoon bij wie je snel je speciaalbier haalt. Dat blijkt wel als een klant binnenkomt die De Bierbrigadier geregeld bezoekt. “Kijk, hij zegt ‘ik ga effe bij Koen kijken’, zo wil ik dat hebben. Ik sta hier en dit is mijn winkel en ben geen anoniem persoon die zomaar achter de kassa staat. Je gaat bij een persoon op bezoek en dat is het toch het succes denk ik tegenwoordig. Of ik hier niet meer weg ga? Nee, voorlopig blijf ik dit doen. Maar eerst m’n volle jaar afronden.”

de bierbrigadier
Foto: Indebuurt

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Ollie die z’n eigen zaak Ollie’s succesvol runt, en Bart van brouwerij Pinterman bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].


Meer over De Bierbrigadier ontdekken?

De Bierbrigadier slijterijen

Geopend11:00 - 21:00

Telefoonstraat 39, Tilburg

Bekijk meer:slijterijen

adv.