Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kim ruilde haar baan in de zorg in voor een eigen kroeg: ‘Ik dacht: waarom niet’

Door Thijs Dingemans 4 mei 2018

Ze organiseert avondjes met livemuziek, kookavonden en pubquizen. Daarbuiten regelt ze nog véél meer. Zolang de gasten het maar naar hun plezier hebben. We hebben het over Kim Konings, eigenaar van – heel toepasselijk – Kim’s Kroeg aan het Piusplein. Een echte horecavrouw, zo blijkt. “Als ik geen contact met mensen zou hebben, was ik allang gestopt”, zegt Kim. 

En dat terwijl ze pas sinds januari 2015 Kim’s Kroeg runt. Overigens op een heel vertrouwde locatie. “Ik heb 17 jaar gewerkt bij Café de Plaats, de kroeg die hier voorheen zat”, begint Kim. Als meisje van 15 belandde ze tijdens haar studie al in de horeca. Toch koos ze uiteindelijk voor een baan in de zorg. Tot de eigenaren van Café de Plaats ermee stopten. “Toen werd mij gevraagd: Kim, is dit niks voor jou? Op dat moment dacht ik: ja, waarom ook niet. Dus ja, ik heb de kroeg maar gewoon overgenomen.”

(tekst loopt door onder foto)

Kim's Kroeg
De kroeg van Kim, voorheen Café de Plaats. Foto: indebuurt

Eerst even beiden

Een behoorlijke sprong in het diepe… “Absoluut”, zegt Kim bevestigend. “Ik had vast werk, 32 uur in de week. Na m’n werk was ik klaar. Elke maand kreeg ik gewoon keurig m’n salaris en ziek was ziek. Dat vond ik in het begin vooral heel erg pittig.” Daarom behield ze twee jaar lang nog wel haar baan in de zorg. Voor de zekerheid. “Je weet nooit. En ik wilde in het begin zo min mogelijk investeren.”

Steeds drukker

Vorig jaar november zei Kim de zorg toch voorgoed vaarwel. “Twee banen ging echt niet meer. Ik werkte overdag in de zorg en ’s avonds in de kroeg. Een eigen café kost veel tijd en energie. Niet zozeer het werken op zich, maar achter de schermen. Het organiseren van dingen. Bandjes boeken, personeel werven en ga zo maar door. Het wordt steeds drukker.”

(tekst loopt door onder foto)

Kim's Kroeg
‘Je bent hier in de huiskamer van Tilburg’. Foto: indebuurt

Binnentuin

Dat merkt Kim vooral dit jaar. Haar ‘geheimpje’: de verborgen binnentuin. “Die weten mensen steeds beter te vinden. Sommigen zeggen nog wel: huh, heb jij een tuin? Maar ik besteed er veel aandacht aan; twee jaar geleden hebben we de tuin helemaal verbouwd. Bij De Plaats werd-ie vooral gebruikt als jeu-de-boulesbaan, haha. Nu zoeken gasten de binnentuin op als ze rustig een hapje willen eten.”

“Dan gaan ze even aan de bar zitten om hun verhaal te vertellen”

“Sorry, ik was even afgeleid”, zegt Kim als het even stil blijft. De ijzerboer is druk bezig in de tuin. “Ook zoiets wat erbij komt kijken. Ik heb echt één dag in de week vrij moeten plannen voor diverse werkzaamheden. Maar ja, ik ben nog steeds heel blij met de keuze.” Terwijl de horeca toch heel iets anders is dan de zorg… “Zeker, maar het heeft ook veel raakvlakken. In de zorg was ik ook bezig met mensen die psychische problemen hebben. Die kom je hier ook tegen; dan gaan ze even aan de bar zitten om hun verhaal te vertellen.”

(tekst loopt door onder foto)

Kim's Kroeg
De tuin van Kim’s Kroeg. Foto: indebuurt

Vaste club

Net zoals iedereen worden ook zij goed opgevangen in de ‘huiskamer van Tilburg’. “Ja, dat is het echt. We hebben een vaste club mensen; de 40/45+’ers. Dat is heel veilig. Weet je wat mooi is? Laatst was het prachtig weer op zaterdagmiddag. We stonden met z’n tweeën en het zat voor en achter vol. Dat zijn toch behoorlijk wat kilometers die je loopt. Dan zijn er dus klanten die zeggen: ‘oh Kim, ik haal wel even glazen op’ en ‘oh Kim, ik spoel wel even’. Dat is zo fijn.”

Bij Kim is het altijd feest

Die vaste club zorgt er ook voor dat er geregeld wat te doen is in Kim’s Kroeg, zoals een kroegquiz. Toch is het vooral Kim zelf die zich dag in dag uit uitslooft voor de gasten. Een muziekavondje op zaterdag, de prikkertjes met hapjes (Pintxos) op vrijdag en de maaltijd voor €8,- op donderdag. Bij hobbykok, horecavrouw én vooral ‘gewoon Kim’ is altijd wat te doen.

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Jolanda van Zijne Koninklijke Hoogheid bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Deze ondernemers hebben ook een mooi verhaal:

guill van de ven

Dumont stond op zijn 13e al in de winkel van pa: ‘Het is nog steeds m’n hobby’

Een gevalletje 'met de paplepel ingegoten': Dumont van de Ven (51) stond als manneke van 13 al in de...
mint & pepr

Partners Tjerk en Margriet runnen Mint & Pepr: ‘Het gaat echt keigoed samen’

Soms heb je van die winkeltjes waar je echt even moet binnenstappen. Mint & Pepr in de Heuvelstraat ...
Rob

Van de bureaustoel naar barkruk: Rob volgde z’n horecahart

Het leuke aan wonen in een stad zo oud als Tilburg is dat sommige zaken al heel wat jaartjes bestaan...

Meer over Kim’s Kroeg ontdekken?

Kim’s Kroeg cafés

Geopend16:00 - 01:00

Piusplein 61, Tilburg

Bekijk meer:cafés

adv.