Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Illustrator Karlijn van de Wier: ‘Nu ben ik even droomloos’

Door Rowie van der Vliet 22 augustus 2017

De Tilburgse Karlijn van de Wier (30) maakt illustraties en wandtekeningen voor grote namen als Jumbo, vtwonen, Hallmark en het Hard Rock Hotel. Ook schreef ze een boek over handlettering en je eigen leven vastleggen in een journal, Letter journal: je dagelijkse leven in handlettering. “Ik heb niet concreet besloten om illustrator te worden. Ik was het ineens. Nu ben ik even droomloos, omdat ik nooit had durven hopen dat dit allemaal zou gebeuren.”

Karlijn legt boekje na boekje op tafel. Ze komen allemaal uit een leren tas in de hoek van de woonkamer. “Ja, ik heb hier over nagedacht. Ik bewaar al mijn boekjes in deze tas. Mocht er dan iets gebeuren dan kan ik die tas zo meenemen…” Eerst haalt ze een stapel boekjes met kindertekeningen tevoorschijn. “Ga maar boekjes maken zeiden mijn ouders tegen mij als ik mij verveelde in de zomer.” Jaartallen als 1994 en 1998 staan op de voorkant. Dan stopt het. Totdat Karlijn het tekenen weer oppakt. “Toen ik twaalf werd, was ik het kwijt. Ik raakte gefrustreerd omdat ik niet wist wat ik moest tekenen. Ik was teveel bezig met hoe dingen eruit moesten zien.”

Waarom nu niet?

Karlijn studeerde pedagogiek, waarbij ze zelf omgevingspedagogiek ontwikkelde. “Dat bestond nog helemaal niet, maar dat heb ik zelf zo genoemd.” Al snel startte Karlijn een eigen adviesbureau voor de inrichting van kinderopvang en basisonderwijs. Dat liep lekker, maar Karlijn wilde meer. “Ik spaarde eigenlijk voor een auto, maar dacht waarom heb ik die nodig? Ik had mijn creativiteit gevonden in interieurstyling en wist dat ik dat sowieso ooit nog wilde studeren. Toen dacht ik: waarom nu niet?”

Karlijn van de Wier
Foto: indebuurt

Leren door te maken

Karlijn is cum laude geslaagd voor interieur styling, maar het was lastig om aan de bak te komen als interieurstylist. “Zoveel vrouwen noemen zichzelf stylist en ik kon nog niet één stijl laten zien. Met mijn tekeningen gebeurde dat als vanzelf wel heel sterk. Tijdens de opleiding kwam ik weer in aanraking met het tekenen. Ik dacht ik moet iets anders doen. Vanuit mijn bedrijf moest er gewoon weer iets gebeuren, dus ik besloot dat er een workshop in ‘iets’ moest komen. Toen heb ik cultureel vormgevingscentrum De Krekul in Oisterwijk benaderd om een workshop te geven. Handlettering was toen nog niet echt iets en ik wilde daar meer over leren. Ja, ik werk andersom, haha. Ik leer juist door te maken en gewoon maar te beginnen.”

Geen handletterexpert

Een ding: Karlijn is géén handletteringexpert. “Dat ben ik niet en dat wil ik ook niet zijn. Er zijn mensen er zijn mensen die zich daar veel specifieker op toegelegd hebben. Voor mij gaat het altijd om de combinatie van een handlettering met een illustratie, het grafische met het organische. Het is wel hartstikke leuk om dit specifieke populaire onderwerp aan zoveel creatieven te leren. Zowel starters als grafisch ontwerpers gaan met een rits tips naar huis.Ik ben goed in het leren van handlettering aan anderen.”

Gevoel vastleggen

Waar Karlijn echt van opleeft is het vangen van sfeer in haar werken. “Ik zit nu met de term sfeerillustrator te spelen. Ik houd van het gevoel vastleggen. Een lelijke plek, bijvoorbeeld de iconische achterkant van de HEMA, is al snel sfeervol op papier. Ik teken geen mensen of de kat van iemand in opdracht. Fotorealistische portretten vind ik heel bewonderingswaardig, maar elk lijntje moet dan kloppen. In tekenen vind ik juist de ontspanning dat je jouw imperfecte versie van de werkelijkheid kan weergeven.”

Karlijn van de Wier
Foto: indebuurt

Drie keer beleven

In de journals van Karlijn en de wandtekeningen kan ze lekker vrij te werk gaan. “Ik houd van design, maar de rijkdom van zo’n boekje kan tegen niets op. Ik heb net een nieuwe cursus Draw your Journal gelanceerd op mijn website, die start in oktober bij de Krekul in Oisterwijk. Het is fantastisch om zo je dag vast te leggen. Wie zei dat nou? Als je tekent beleef je iets drie keer. Je maakt het echt intenser mee.” Laatst zat Karlijn met een vriendin op het terras van RAW helemaal in trans te tekenen. “We hebben geloof ik maar twee drankjes besteld. Best erg eigenlijk, maar wat was het een fijne middag.”

Zes wandtekeningen

“Er gaat altijd wel iets fout, maar maakt dat uit? Nee. Ik ben zoveel vrijer geworden door het tekenen. Het is best mindful, want als je door blijft gaan zie je dat de fout uiteindelijk wegvalt door het geheel. Soms denk ik nog wel eens nee, nu moet het ècht overnieuw, maar eigenlijk gebeurt dat nooit. Klanten zijn ook altijd tevreden met mijn werk. Een ondernemer in Apeldoorn gaf mij de vrijheid om zes wandtekeningen te maken. Hoe gaaf is dat? Als je op een bepaalde plek staat kun je wel vier wandtekeningen tegelijk zien.” In Tilburg weten bedrijven Karlijn ook te vinden. Haar werk vind je in de vernieuwde Esplanade, op de ruiten, wanden en het toilet van Gianotten Mutsaers en op de muur bij Het Pastorie Lokaal. Ook geeft ze regelmatig workshops bij Gianotten Mutsaers, in de kas bij Intratuin en in het komende najaar ook bij Villa Pastorie.

Boek van Karlijn van de Wier
Foto: indebuurt

Tilburgers in Tenerife

Wie toevallig op vakantie is geweest naar het Hard Rock Hotel in Tenerife kan ook een echte Karlijn van de Wier aanschouwen. “Ik kreeg een opdracht waarin naast lijntekeningen en handlettering, kleurvlakken en een surfthema opgenomen mochten worden, net wat mijn broer Jeroen doet met spuitbussen! Dit moet ik samen met hem doen, dacht ik gelijk. Aangezien hij nu in Noord-Holland woont, besloot ik maar eens te vragen waar de opdracht was. Dat bleek bij het Hard Rock Hotel in Tenerife te zijn! Stonden we daar met z’n tweeën uit Tilburg in dat giga vijf sterren hotel terwijl het nog niet open was. De bouwvakkers liepen over heel het terrein en wij bouwden hier aan mee! Natuurlijk was het een spannende opdracht, maar vooral omdat omdat ik niet zo’n held ben met vliegen.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Jacky van MIK & Zussie , Esther en Sylvia van Studio Tat en Jantien van TIEN bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

adv.