Dina (84) zit heel de dag in de tuin met de kermis: ‘Al 27 jaar’
Niet alleen vrienden en familie weten de tuin van Dina Dusee (84) in de Besterd te vinden. Al meer dan…
“Kermisondernemer wordt je niet, dat ben je.” Zoals dat meestal gaat, is het er ook bij kermisexploitant William Brunselaar (37) met de paplepel ingegoten. Hij is naar de Tilburgse Kermis afgereisd met zijn kamelenrace, die er dit jaar een tikje anders uitziet dan we gewend zijn.
Als klein mannetje wist William al dat hij op de kermis zijn geluk wilde beproeven. Niet als bezoeker, maar als kermisexploitant. Zijn ouders reisden het land door met een nostalgische draaimolen en daar leerde William al op jonge leeftijd de kneepjes van het vak. “Ik had best kunnen doorleren,” vertelt William, “maar ik wist toch al wel wat ik wilde: de kermis.”
Die droom werd in 2007 werkelijkheid, toen William met ‘zijn’ eerste attractie op de kermis stond: de kamelenrace. “De ouders van mijn vrouw Miep reisden al met die attractie rond. Nadat we getrouwd waren, gingen wij met z’n tweeën verder.”
Twee werd al gauw drie, toen Williams dochter Frederique geboren werd. Zij is nu 10 en reist met haar ouders mee. En ze gaat gewoon naar school. Nou ja, gewoon… In een rijdende school die van kermis naar kermis trekt krijgt de kermisdochter les. Dit jaar staat die op het Koningsplein, op een steenworp afstand van papa’s kamelenrace.
Tekst loopt door onder de foto.
Officieel is Apeldoorn de woonplaats van William, al is hij het merendeel van de tijd niet thuis. “De kermissen rond carnaval in Brabant zijn het startschot”, schetst William zijn jaar. Vervolgens reist hij tot eind oktober aaneengesloten met zijn attracties en woonwagen door het land. “Daarna begint voor mij de oliebollentijd”, zegt William, die ook een oliebollenkraam in Nijkerk runt. “En de kermissen in Duitsland. Want die heb je daar veel rond de kerstmarkten.” Alleen in januari heeft de kermisbaas een beetje tijd. Voor zichzelf en zijn gezin en toch ook voor de attracties, die dan hun onderhoud krijgen.
In dat drukke jaar is de Tilburgse Kermis het absolute hoogtepunt voor William. “Normaal gesproken een miljoen bezoekers in tien dagen. Dat is mega, dat is uniek voor Nederland. De Tilburgse Kermis is echt het WK voor kermissen. Heel de stad zet zich ervoor in en je merkt hier dat je vak enorm geliefd is. Van kleuter tot bejaarde, iedereen heeft het hier naar zijn zin.”
Tekst loopt door onder de foto.
Van jong tot oud zijn ook de bezoekers die bij William meedoen aan de kamelenrace, die er dit jaar anders uitziet dan we gewend zijn. Geen kamelen (of eigenlijk zijn het dromedarissen), maar vuilniswagens racen tegen elkaar naar de eindstreep. Deze ‘afvalrace’ heeft William met de gemeente Tilburg bedacht om kermisfans wat meer bewust te maken van afval en duurzaamheid. “De kermis is toch een soort uithangbord voor de gemeente. Daar werk ik graag aan mee.”
Of William nog een gouden tip heeft om de afvalrace te winnen? “Gooi de bal schuin in een hoekje, dan komt ‘ie altijd wel in rood of blauw!” Met die kennis op zak kan jij ook een mooie prijs winnen. De kamelenrace van William staat nog tot zondag 25 juli bij het Stadhuisplein.
In onze gids
Populaire rubrieken