Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De jonge Jacky van MIK & Zussie is elke dag met de dood bezig

Door Rowie van der Vliet 18 augustus 2017

Jacky de Boer is nog maar zevenentwintig, maar is elke dag met de dood bezig. Ze draagt niet alleen kisten bij uitvaarten, maar sinds juli 2017 heeft ze haar eigen bedrijf in gedenk- en assieraden, MIK & Zussie. Wat beweegt zo’n jong iemand om iets te willen betekenen voor nabestaanden?

“Ik werkte in de weekenden bij een juwelier tijdens mijn studie aan de kunstacademie. Toen vond ik het al het leukste om bezig te zijn met gedenk- en assieraden, waarbij nabestaanden een stukje van de overledenen bij zich dragen. Iemand komt binnen en in een halfuur hoor je een heel levensverhaal. Ik vind het prachtig om zo bij te kunnen dragen aan een mooie herinnering. De een draagt graag een leren armband met een vingerafdruk en de ander een gouden ring met het as erin verwerkt. Het gaat niet per se om het soort sieraad, maar de emotie erachter. Mensen vragen mij wel eens waarom ik dit doe. Nou, ik vind dit mooi.”

Kaal zonder ring

Jacky had totaal niet gepland om ooit een bedrijf in de uitvaartbranche te beginnen. Zelfs het feit dat ze met sieraden werkt, is eigenlijk best bijzonder. “Of ik iemand was die altijd veel sieraden droeg als klein meisje? Totaal niet! Mijn vriend heeft mij in de wereld meegezogen doordat hij zijn eigen groothandel in sieraden heeft.” Inmiddels draagt ze een gouden ketting, armbanden en elke dag zit er een ring om haar vinger. “Zonder die ring voel ik mij kaal. Alleen al als ik hem af doe als ik zware dingen moet tillen, voelt dat raar.” Het is geen trouwring of verlovingsring, maar één met een heel andere betekenis. “Het is de ring met het as van mijn moeder.”

MIK & Zussie collectie gedenk- en assieraden
Foto: indebuurt

Beste maatje

Na twee jaar ziekte overleed Jacky’s moeder, Sandra Petra, in 2016. “Ze was echt mijn beste maatje.” Pas toen Jacky het overlijden van haar eigen moeder meemaakte, had ze ècht door hoeveel ze voor anderen betekend had door in de juwelierszaak gedenk- en as sieraden te verkopen. “Je kunt wel meeleven, maar het begrijpen doe je pas als je hetzelfde hebt meegemaakt.”

Eigen rouwproces

Op een zekere manier is het beginnen van haar eigen bedrijf MIK & Zussie ook een manier om haar eigen rouwproces te verwerken. “Ik kom uit een ondernemersfamilie en had altijd al de droom om later een bedrijf met mijn moeder te starten. Door het starten van MIK & Zussie voelt het alsof ik dat heb gedaan. Dat zie je ook terug in de naam. Mijn opa noemde mij altijd Zussie en mijn moeder werd door hem Mik genoemd.”

MIK & Zussie
Ring waarin het as van de moeder van Jacky is verwerkt Foto: indebuurt

Niet zichtbaar

Bovendien draagt ze haar moeder altijd mee. Niet alleen in haar eigen ring, ook in de voorbeelden uit het koffertje waar nabestaanden inspiratie uit kunnen halen. Het as in de voorbeeldringen is van haar moeder, net zoals haren die heel subtiel in de sieraden verwerkt zitten. Op het eerste gezicht is het niet zichtbaar, zo ook niet op Jacky’s eigen ring waarbij het as aan de binnenkant zit. “Het sieraad is iets heel persoonlijks. Ik vind het fijn om het toch een beetje voor mezelf te houden. Ik draag het elke dag als een soort bescherming.”

Tranen inhouden

Jacky komt echt bij de mensen thuis. “Ik houd het persoonlijk en kom bij de mensen aan huis. Natuurlijk ben ik een winkel, maar ik bied ook een stukje begeleiding tijdens het rouwproces. Ik kan mensen aanvullen wanneer ze even niet uit hun woorden komen, want ik weet hoe het is. Wanneer na een gesprek blijkt dat mensen er nog niet klaar voor zijn, dan maken we gewoon een afspraak voor later.” De gesprekken met klanten zijn emotioneel, maar dat maakt het voor Jacky juist mooi. “Soms denk ik wel eens niet emotioneel worden, want het gebeurt wel eens dat ik echt mijn tranen in zit te houden. Maar het is ook belangrijk dat ik mezelf ben. Dat ik laat zien dat ik ook maar een mens ben.”

Jacky van MIK & Zussie
Foto: indebuurt

Sieraad kwijtraakt

Ringen omsmelten en sieraden ontwerpen besteed Mik & Zussie uit aan een goudsmid. “Maar de verwerking van het as in de sieraden doe ik helemaal zelf. Dat vind ik ook het fijnste, want zo kan ik het zelf in de hand houden. Ik adviseer nabestaanden ook altijd een extra potje achter te houden voor het geval het sieraad kwijtraakt. Het is toch even belangrijk als je trouwring.”

Diepe put

Wanneer we Jacky vragen of ze zichzelf dit werk na tien jaar nog ziet doen, knikt ze stellig. “Dit gaat nooit vervelen. Elk sieraad en verhaal is anders. Voor de ene klant maak ik een ingetogen ring met een geboortesteen en voor de andere een robuuste leren armband met een grote vingerafdruk.” Na het overlijden van haar moeder, zat Jacky in een diepe put. “Ik wist echt niet wat ik wilde. Het duurde ook twee maanden voordat ik het gedenksieraad voor mijzelf maakte. ’s Nachts kreeg ik het idee voor mijn bedrijf. Het begon eerst als loos plan, maar kreeg steeds meer vorm. Nu heb ik echt meer zelfvertrouwen doordat ik het gevoel heb dat ik iets voor de maatschappij kan betekenen.”


Meer over MIK & Zussie ontdekken?

MIK & Zussie juweliers

GeopendHele dag

Besterdring 31A, Tilburg

Bekijk meer:juweliers

adv.