Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeugdvrienden Sabri en Barry zijn de Gastrobro’s: broeders in de kunst van het eten

Door Noah Godefroy 28 februari 2020

Sabri Toumi en Barry van den Hout (beiden 30) leerden elkaar kennen in groep acht van de Eerste Jan Ligthartschool aan de Ringbaan-Oost. Beiden gingen hun eigen weg, maar plots zaten ze samen op de koksopleiding. Tien jaar later zijn ze de Gastrobro’s.

‘Gas-tro-bro’s: “Broeders in de kunst van het eten”‘, zo valt te lezen op de gloednieuwe Facebookpagina van Sabri en Barry. De twee jeugdvrienden zijn te boeken als BBQ-broeders. Barbecues, maar dan nét iets beter. “Je huurt ons in en wij komen de barbecue verzorgen. Dat is toch een groot verschil, dan hoeven mensen het niet zelf te doen en kunnen ze lekker genieten van het gezelschap”, vertelt Barry. Toch weigeren ze het concept Gastrobro’s als een bedrijf te zien. “Het is een hobby, we doen dit echt omdat we het leuk vinden.”

Hobby

Oké, het is een hobby, maar de twee zijn alles behalve hobbyisten wat betreft koken. Al begon het voor Sabri wel zo. “Ik had al een opleiding Elektrotechniek achter de rug. Stond ik daar in een fabriek met een lasapparaat. Niet dat daar iets mis mee is, maar het was niks voor mij. Toen ging ik denken: wat vind ik wel leuk? Ik kookte thuis graag, en ook al stelde dat nog niet zoveel voor, bedacht ik me wel dat dat iets was waar ik mezelf in zag groeien. Bovendien is er altijd wel werk in de business.”

Namenlijst

“Voor mij was het een toevalstreffer”, geeft Barry toe. “Ik was op zoek naar een bijbaantje. Dan loop je de stad in en ga je kijken: waar zoeken ze mensen? Ik kwam ergens in de keuken terecht en had eigenlijk al best snel door dat ik het wel heel leuk vond. Vandaar mijn keuze voor de koksopleiding.” Daar kwamen de twee elkaar, onverwachts, dus weer tegen. Sabri begint meteen te lachen. “Ik zat daar in de klas, en die leraar leest de namenlijst op. Ineens hoor ik: “Barry van den Hout!”, en dacht ik: hé, die naam ken ik ergens van. Hij was nergens te bekennen.” Wat bleek: Barry was op z’n eerste dag (“een paar minuutjes”) te laat.

‘Ik dacht: hey, die naam ken ik ergens van. Hij was nergens te bekennen’

Afwisseling

Sinds dat moment kwamen de twee elkaar – naast in hun vrije tijd – in veel klaslokalen en keukens tegen. “Zo gaat dat in keukens”, legt Barry uit. “Dan wordt er ineens gevraagd: ‘Hey, ken jij niet nog iemand die we hier kunnen gebruiken?’, en dan droeg ik Sabri aan. En andersom. De opleiding stimuleerde heel erg om telkens weer in andere keukens te werken. Heel leerzaam was dat.” Sabri vult aan: “Als ik dan weleens een jaar in dezelfde keuken stond, miste ik die afwisseling. Dan was het iedere dag een beetje hetzelfde.”

Gastrobro’s

En dus maakten beiden dezelfde keuze: ze werden freelance-kok. “Dat had een aantal voordelen. Zo kun je zelf je klussen kiezen en werk je natuurlijk heel goed aan je netwerk”, vertelt Sabri. Maar toch mistte er iets: de creativiteit en eigen keuzes. “Je komt als freelancer vaak ergens om te helpen. Dan krijg je een lijst met gerechten en die moet je dan maken.” Maar het was niet alleen de creativiteit waar het de twee aan ontbrak, vult Barry aan: “Met Gastrobro’s komen we bij mensen die blij zijn dat wij komen. Ze zijn geïnteresseerd in wat we maken. Het sociale aspect is heel belangrijk voor ons. We kunnen nu individueel als freelancer én met Gastrobro’s onze klussen kiezen. We doen nu écht wat we leuk vinden.”

Lees ook:

Tim bonheur

Tim (34) is directeur van Bonheur Horeca Groep: ‘Ineens kreeg ik 50 verzoeken op Facebook’

29 was-ie, toen Tim Wijdemans in 2015 mede-eigenaar werd van Bonheur Horeca Groep. Aan de hand van T...
Berkdijk bloemen

Erica runt familiebedrijf Berkdijk Bloemen: ‘Mijn eigen vazen zijn leeg!’

"De boekentas de hoek in en hup, aan de slag met de bloemen." Zo omschrijft Erica Tilemans haar jeug...
Danny Monarh

Danny (28) is eigenaar van Monarh: ‘Ik werd in het diepe gegooid’

Wat deed jij toen je 28 was? De Tilburgse Danny Kovacevic runt twee restaurants met een Michelinster...


Meer over Gastrobro’s ontdekken?

Gastrobro’s

traiteurs

Bekijk meer:traiteurs

adv.