Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Janneke kan in haar werk niet zonder bakfiets: ‘Zelfs als het hard regent, pak ik hem’

Door Thijs Dingemans 8 november 2019

Dikke kans dat je Janneke de Jong – de Vries weleens ziet rondrijden op haar knalgele bakfiets met daarop groot ‘Basis in Beweging’. Ze is een van de vier ‘fietsfysio’s’ in Nederland en bezoekt mensen dus thuis. “Ik was de derde die ermee startte en heb dus geen praktijkruimte.”

Janneke draait de rollen dus om: in plaats van dat je een praktijkruimte bezoekt, komt ze bij jou thuis. En ja, zelfs als het regent, springt ze op de fiets. “Dan doe ik gewoon m’n regenpak aan. En het scheelt parkeerkosten”, zegt ze lachend. Ze is onafscheidelijk met de knalgele bakfiets. “Heel Tilburg bezoek ik sowieso met de fiets en Oisterwijk in principe ook.” Of ze nóóit de auto pakt? “Heel soms, als ik bijvoorbeeld naar Dongen of Hilvarenbeek moet. Wel alleen als de auto voor de deur staat, anders pak ik gewoon de fiets.”

De derde ‘fietsfysio’ van Nederland

Janneke liep al langer met het idee rond om mensen thuis te bezoeken. “De vertaalslag van de praktijk naar thuis was te groot. Ik merkte dat mensen thuis niet aan de slag gingen met de oefeningen. Ik voelde dat ik er voor moest gaan.” En zo werd Janneke anderhalf jaar geleden de eerste ‘fietsfysio’ van Tilburg. “Nu oefen ik thuis bij mensen aan de keukentafel. Ik help mensen met hun bewegingen, bijvoorbeeld door ze een waterkoker op de juiste manier te laten tillen.”

Tekst loopt door onder foto. 

basis in beweging
Janneke helpt mensen thuis. Foto: indebuurt Tilburg

Goed bewegen

Want dat is wat Janneke vooral doet: ze helpt mensen met juist bewegen. “Mensen met een kantoorbaan zitten vaak niet goed. Zitten is echt funest voor ons. Ik kom daarom kijken, bij iemand thuis of op het werk, in het park of waar dan ook, hoe iemand zich beter kan bewegen zonder een uur te sporten. Thuis kun je het best oordelen wat iemands (zit)houding is.” Hoe zo’n bezoek aan huis precies gaat? “We beginnen altijd met oefeningen en het worden later dagelijkse bewegingen. Het doel is om meer beweging te krijgen door de dag heen. Je zit veel en voor je het weet ben je twee, drie uurtjes verder. Daarom oefenen we op extra beweging als je bijvoorbeeld een kop koffie haalt of je tanden poetst.”

Basis in Beweging

Janneke werkt één dag in de week in een fysiotherapiepraktijk. De rest van de dagen crost ze met haar knalgele bakfiets heel Tilburg en omgeving door. “Meer tijd heb ik niet om in de praktijk te werken. ‘Basis en Beweging’ [de naam van het bedrijf, red.] is groeiend. Steeds meer mensen weten me te vinden.” Of dat komt door de opvallende fiets? “Niet eens zozeer. Mensen vinden het concept fantastisch. Het is praktisch, want je hoeft zelf de deur niet uit. Wat ik vaak terug hoor, is dat mensen het persoonlijk vinden. Dat is het ook zeker; een praktijk is vaak toch erg klinisch. Bij mensen thuis is de sfeer heel anders. Het belangrijkste is dat mensen lekker kunnen bewegen in een fijne omgeving en zich daar goed bij voelen.”

Tekst loopt door onder foto. 

basis in beweging
De bakfiets en Janneke zijn onafscheidelijk. Foto: indebuurt Tilburg

“Ik ga niet meteen overal aanzitten van: pak dit en pak dat”

Of het nu beneden in de woonkamer, boven op de slaapkamer of in de tuin is: Janneke helpt mensen op de meest diverse plekken. Gekke dingen of locaties heeft ze desondanks nog niet meegemaakt. “In het begin ben ik altijd afwachtend: hoe vindt iemand het zelf? Ik ga niet meteen overal aanzitten van: pak dit en pak dat. Wat speelt mee en waar zitten de klachten? Heeft iemand pijn tijdens het zitten en werkt hij of zij boven? Dan gaan we daar even kijken. Het hangt heel erg af van de situatie. Maar nee, in deze setting [aan huis, red.], heb ik nog geen bijzondere dingen meegemaakt.”

Janneke en de fiets zijn onafscheidelijk

Goed, we zeiden het al: regen of niet, Janneke springt gewoon de bakfiets op. “We zijn echt onafscheidelijk. En o ja, zonder laptop kan ik ook niet. Die twee dingen zijn essentieel. Maar de fiets is toch wel het belangrijkst; zonder kan ik mijn werk niet uitvoeren.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

Jelle, Laura en Joost runnen Karakter: ‘We doen waar we goed in zijn én wat we leuk vinden’

Jelle Kuijpers en Laura Kruijssen (beiden 26) lagen lekker op het strand van Curaçao toen Laura's br...
chocolate company

Christel en Sebastiaan van Chocolate Company beleefden een eerste rampjaar

Het is de grootste nachtmerrie voor een ondernemer: een zwaar ongeluk krijgen terwijl je zaak bijná ...
sarah en abraham huren tilburg

Jurgen begon zijn bedrijf in een schuurtje aan huis: ‘Nu komen ze vanuit het hele land’

Zo'n 15 jaar geleden begon Jurgen Brants met het verhuren van springkussens en een paar Abraham- en ...

Meer over Basis in Beweging ontdekken?

Basis in Beweging fysiotherapeuten

Op aanvraag

, Tilburg

Bekijk meer:fysiotherapeuten

adv.