Jan ruilde z’n kantoorbaan in voor een heel nieuw avontuur met zijn moeder

Door Thijs Dingemans 19 april 2019

Weet je nog dat we Jan de Jong in juli 2017 spraken? Hij was de allereerste ondernemer die we uitlichtten op indebuurt Tilburg. We hoorden destijds een bijzonder verhaal: Jan had een vast contract en kantoorbaan, maar ruilde die met alle liefde in voor een eigen tweedehands kledingwinkel. Het werd een heel nieuw avontuur dat zéér goed uitpakte. Tijd om binnen te wippen, want er is veel veranderd, zo blijkt.

De grootste verandering? Toch wel de locatie. Op 1 juli 2017 openden zoon Jan en moeder Petra hun tweedehands kledingwinkel in het oude Listex-pand in Tilburg-West. Daar groeiden ze al vrij snel uit hun jasje en bovendien werd al vanaf dag één gekeken naar een nieuwe locatie (het Listex-pand stond te koop), dichter bij de binnenstad. Die werd al vrij snel gevonden: moeder en zoon openden op 1 juni in de Schouwburgpromenade, in het oude pand van Party and Balloons.

Een echte winkel

Bijna een jaar later is Petra Used & Vintage Clothing een hotspot in de binnenstad geworden. “Het is echt een winkel nu”, glundert Jan (28). Twee jaar geleden ging hij het avontuur als groentje aan, samen met moeder Petra. “Spijt? Absoluut niet. Weet je: het is gewoon alle energie die je erin steekt, waar je zelf baat bij hebt.” Lachend: “En ik hoef echt geen miljonair te worden; als ik er mijn boterham mee kan verdienen en mijn moeder eerder met pensioen kan sturen, dan vind ik het prima.”

(tekst loopt door onder foto)

petra used
Het oude Listex is nog aanwezig! Foto: indebuurt Tilburg

Ieder z’n ding

Toch was het even wennen in het begin: beiden hadden weinig ervaring. “En we leren nu nog”, zegt Jan, die inmiddels heel wat heeft bijgeleerd. “Soms vragen ze (de vrouwen in de winkel, red.) advies: of het wel of niet staat. Dat vind ik echt tof om te doen.” Een tweede grote verandering: moeder Petra zien we minder dan eerst op de winkelvoer. “Die doet heel veel op de achtergrond. Inkopen, beurzen, kleding selecteren… Dat moet ook gebeuren, en het is beter voor ons allebei. Ik kan echt niet de hele dag met m’n moeder werken. Nee, grapje, we doen allebei ons ding en dat gaat prima zo.”

Even finetunen 

De winkel is Jan z’n pakkie aan. Zo is er af en toe een finetune nodig. “Ik had geen zin in carnaval dit jaar en ben naar Rotterdam geweest. Daar heb ik voor het eerst sinds onze opening andere vintage winkels bezocht en daar heb ik heel veel inspiratie uit gehaald.” Terwijl het feestgedruis een paar weken terug buiten carnaval vierde, werd Petra Used & Vintage Clothing gefinetuned. “Het grappige is: qua aantallen hing er zowel voor als na carnaval evenveel. Maar mensen vroegen erna of het boven groter was geworden en of er meer rekken stonden. Dat zijn dan van die dingen die je inziet. Nu de benedenverdieping nog.”

(tekst loopt door onder foto)

petra used
Moe van het shoppen? Dan kun je even uitrusten in de hippe stoelen. Foto: indebuurt Tilburg

“Ik moet alleen nog leren stikken”

Of ook de trouwe klanten meeverhuisd zijn naar de binnenstad? “Er komen nog wel vaste klanten, maar die moeten wel erg wennen, hoor. Waarom? Vooral vanwege het betaald parkeren, haha.” Misschien wel dé grootste verandering met de oude locatie: de strijkplank. “We strijken de kleren en hebben ook een wasmachine gekocht om de kleding die binnenkomt te wassen. Ik moet alleen nog leren stikken”, lacht Jan, die ook buiten de Schouwburgpromenade furore maakt: naast ondernemer is-ie tegenwoordig dj.

Mag het wat zachter?

“Maar”, benadrukt de Tilburger, “dat is voor erbij”. Afgelopen jaar draaide Jan geregeld als Johannes IV in Tilburgse horecazaken en op festivals, maar het mag allemaal wat minder nu. “Het werd té veel; het draaien gingen veel harder. Ik wil me nu meer focussen op de winkel. Overigens heb ik voor beide grote plannen, maar die zul je eerder hier terugzien dan achter de draaitafel.” Wat die plannen zijn, blijft nog even een verrassing. Wél is één ding zeker: op de bureaustoel neemt Jan nóóit meer plaats.

Lees hier wat Jan twee jaar geleden allemaal te vertellen had:

petra used vintage clothing

Dag kantoor: Jan runt nu een tweedehands kledingwinkel met zijn moeder

Hij had een vast contract en een kantoorbaan. 'Een standaardverhaaltje', zoals Jan de Jong het zelf ...

Lees ook:

Rob

Van de bureaustoel naar barkruk: Rob volgde z’n horecahart

Het leuke aan wonen in een stad zo oud als Tilburg is dat sommige zaken al heel wat jaartjes bestaan...
Kim's Kroeg

Kim ruilde haar baan in de zorg in voor een eigen kroeg: ‘Ik dacht: waarom niet’

Ze organiseert avondjes met livemuziek, kookavonden en pubquizen. Daarbuiten regelt ze nog véél meer...
Winkel van Swinkel

Toine van Winkel van Swinkel: ‘Ik wilde eigenlijk piloot worden maar dat zat er niet in’

De leukste winkel buiten het centrum? Veel Tilburgers komen met hetzelfde antwoord op de proppen: Wi...

Meer over Petra Used & Vintage Clothing ontdekken?

Petra Used & Vintage Clothing kledingwinkels

Vandaag gesloten

Schouwburgring 49, Tilburg

Bekijk meer:kledingwinkels

adv.