Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan en Machiel – vader en zoon – runnen een kaaswinkel: ‘Je ziet dezelfde trekjes’

Door Thijs Dingemans 6 september 2019

Ze waren vroeger al één team en gingen geregeld samen op pad om hout te hakken. Sinds anderhalf jaar zijn Jan en Machiel de Wetering naast vader en zoon ook compagnons: ze runnen samen Kaasshop Heyhoef in – de naam zegt het al – winkelcentrum Heyhoef. “Ik heb de kar 12 jaar alleen getrokken met personeel. En toen kwam Machiel in beeld.”

Maar zoonlief twijfelde. “Ik had al een paar keer gevraagd of hij er niet mee in wilde stappen. Toen ik hoorde dat-ie ergens anders een winkel kon overnemen, zijn we toch maar gaan praten.” Jan (56) kreeg Machiel (25) uiteindelijk zover: in 2018 werden vader en zoon compagnons. Machiel: “Ik heb eerst de supermarktwereld verkend. Daar merkte ik dat een speciaalzaak toch beter bij me past. Zeker toen ik hier op maandag ben gaan meelopen, wist ik dat ik een winkel wilde die op kaas en noten gericht is. Toen pa opnieuw met het aanbod kwam, kon ik er niet meer omheen.”

Tekst loopt door onder foto. 

Kaasshop Heyhoef
De vernieuwde winkel van Kaasshop Heyhoef. Foto: Kaasshop Heyhoef

Jan junior

Het was voor Jan, die op zestienjarige leeftijd al kaas verkocht op de markt, wel even omschakelen. “Ik ben wat meer afwezig en dat viel in het begin niet mee. Ik heb er 12 jaar bovenop gezeten en was continu op de vloer te vinden. Klanten merken dat ook: ‘werk jij ook nog eens’, vragen ze dan voor de grap.” Machiel vult aan: “Veel vaste klanten blijven hangen om met pa te kletsen, maar je merkt de laatste tijd dat ze dat ook doen als ik er ben. De klanten vinden het nu ook prima als ‘Jan junior’ er is.”

Dezelfde trekjes

Volgens ‘Jan senior’ hebben hij en Machiel veel overeenkomsten. “Je ziet dezelfde trekken en ik zie mezelf vaak staan; hoe Machiel in de winkel staat, zijn manier van praten en klanten benaderen en de praat die eruit komt. Het is soms net een papegaai.” In die vergelijkenis kan zoonlief zich wel vinden. “Het belangrijkste is dat de klanten met een lach naar buiten gaan. Daar hoort een geintje bij. Wat humor betreft zitten pa en ik op één lijn.”

Tekst loopt door onder foto. 

Kaasshop Heyhoef
Vader Jan en zoon Machiel. Foto: indebuurt Tilburg

Vroeger al samen op pad

Of de twee ook weleens botsen? “Nooit. We hebben vroeger ook nooit problemen gehad”, zegt Jan. Machiel vult aan: “Ik was geen moeilijke thuis, toch? Ik ging graag met pa op pad. Als hij ging houthakken, ging ik mee. Ging pa slopen, dan ging ik mee. We hebben altijd al samen veel gedaan.”

Een derde generatie

Ook buiten de winkelvoer is de verhouding goed. Machiel heeft inmiddels twee zoontjes (3 en 1 jaar) en het derde kind is op komst. “Het is voor mij en Dineke nog een verrassing wat het geslacht is”, zegt Machiel. Jan is trotse opa van zeven (en dus bijna acht) kleinkinderen. “Machiel heeft twee zonen, daar zit potentie in. De derde generatie is op komst! Nee, dat moeten ze zelf weten; niemand is iets verplicht. Maar op tijd beginnen met de opvolging is belangrijk. En ja, het is natuurlijk ideaal als je zoon interesse heeft. Mooier kan het niet.”

Tekst loopt door onder foto. 

Kaasshop Heyhoef
Genoeg keuze. Foto: Kaasshop Heyhoef

Kaasshop Heyhoef

“Het was bij ons ook wel een makkelijke situatie”, zegt Machiel. “Ik heb nog een broer en zus boven en onder me, en ben dus de middelste van vijf. De rest had geen interesse. Al heeft m’n zus wel een tijdje meegelopen, maar zij wilde toch niet de verkoop in.” Doktersassistente, leraar, pedagoog, verzorgster… Machiels broers en zussen vlogen alle kanten uit. De middelste van vijf belandde dus uiteindelijk bij pa in de winkel. “We hebben natuurlijk wel goede afspraken gemaakt over de winkel”, benadrukt Jan. “Het is niet zo dat Machiel hem zomaar krijgt. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de rest.”

Fluitend naar het werk

Jan vervolgt: “Iedereen vindt het hartstikke leuk en veel mensen zijn jaloers op onze situatie. Ik sprak laatst een slager, die heeft geen opvolger. Dat is bij ons niet aan de orde. Wij gaan fluitend naar ons werk en begrijpen elkaar.” Overigens is Jan voorlopig nog niet van plan om te stoppen. “We doen het nog tien jaar samen en dan stap ik langzaam uit de winkel en neemt hij het over. En dan nog blijf ik gewoon meehelpen.” Tot groot genoegen van Machiel. “We vullen elkaar goed aan. En pa vindt social media nu zelfs leuk om te doen. Dat was een jaar geleden wel anders.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

uitvaartverzorging arie vrijhof

Zo vader, zo dochter: Arie en Wenda doen samen iets heel bijzonders

Al jaren ziet Wenda van Bogerijen (39) hoe haar vader Arie Vrijhof (65) werkt als uitvaartverzorger....
petra used

Jan ruilde z’n kantoorbaan in voor een heel nieuw avontuur met zijn moeder

Weet je nog dat we Jan de Jong in juli 2017 spraken? Hij was de allereerste ondernemer die we uitlic...

Bart is de vierde ijskoning van Tilburg: ‘De vader van mijn opa stond hier al in 1927!’

Het is warm en dus trekken Tilburgers er massaal op uit voor een lekker ijsje. Like us! Wij gingen e...

Meer over Kaasshop Heyhoef ontdekken?

Kaasshop Heyhoef kaaswinkels

Geopend08:00 - 18:00

Heyhoefpromenade 85, Tilburg

Bekijk meer:kaaswinkels

adv.