Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jamil (28) heeft zijn eigen ‘mancave’: ‘Mooiste winkeltje van het Wagnerplein’

Door Noah Godefroy 4 oktober 2019

Je zou het niet zomaar verwachten, maar middenin het Wagnerplein bevindt zich een heuse ‘mancave’. Jamil Kools (28) besloot in 2017 een gok te nemen en is nu de trotse eigenaar van Mil’s Pasfoto’s en Men Lifestyle. Van horloges tot schilderijen, en van cactussen tot pasfoto’s. “Soms hoor ik dat ik het mooiste winkeltje van het Wagnerplein heb.”

“Dit is het drukste straatje van dit winkelcentrum, dus er komt de hele dag volk langs. Regelmatig zie ik mensen wel zo kijken van: wat ís dit nu eigenlijk voor een winkeltje? Maar gelukkig vinden de meeste mensen het een toevoeging aan het aanbod hier”, aldus Jamil. Die vragende gezichten zijn op zich niks geks: eerder stond er bij Mil’s al een jacuzzi in de winkel en ook de kunst boven de vitrines springt in het oog. En, dan heb je natuurlijk helemaal achterin nog de pasfoto-studio.

Mil’s Pasfoto’s en Men Lifestyle

Laten we vooral die pasfoto’s niet onderschatten. Voordat Jamil zich vestigde in het winkelcentrum in Tilburg-Noord, was Foto Jans dé plek om je kiekjes te laten schieten voor een nieuw paspoort of rijbewijs. Daar zag Jamil, samen met zijn vader Johan Kools (van bloemenwinkel ’t Boeketje) meteen een verdienmodel in: “Met die foto’s heb je een inkomstenbron die altijd blijft lopen. Mensen hebben toch pasfoto’s nodig en ik ben eigenlijk een van de weinige die ze schiet in Noord. En dan ook nog maar voor een tientje!”

Tekst door loopt door onder foto. 

Jamil in actie als fotograaf. Beeld: Indebuurt

Concept

Terwijl Jamil nog maar even wat pasfoto’s afdrukt voor een klant, vertelt hij over wat de rest van zijn ‘mancave’ te bieden heeft. “Ik denk dat de kracht van deze winkel in de diversiteit ligt. Vrouwen komen met hun kinderen foto’s maken, de jeugd komt kijken voor een mooi horloge of petje, en een oudere man komt bijvoorbeeld gewoon even binnenkijken wat we allemaal hebben.” Hoewel veel van Mil’s producten gezien kunnen worden als luxeproducten, valt het hem op dat juist mensen die minder te besteden hebben, graag bij hem binnenkomen. “Bij mij heb je al een leuke bril of horloge voor nog geen drie tientjes. Ik heb er wel over nagedacht om een iets hoger segment te verkopen. Maar als mensen dat willen, gaan ze wel naar een juwelier op de hoek toch?”

Risico

En daarom is Jamil altijd op zoek naar nieuwe dingen voor in zijn winkel. Eerder had hij dus een jacuzzi in de winkel staan, dat trok veel bekijks. Nu brengt het eindje van cactussen mensen naar binnen. “Ondernemen betekent risico nemen. Soms pakken dingen goed uit, soms ook niet. Ik zou bijvoorbeeld ook wel wat met kleding willen gaan doen, maar daar komt zoveel bij kijken. Je moet dan groot inkopen, blijft weer zitten met bepaalde maten. Mensen moeten ergens kunnen passen, dus dan moet dáár weer ruimte voor zijn. Maar de dingen die ik nu verkoop geven me al voldoening. Dan zie ik iemand met een van mijn petjes rondfietsen. Dat is natuurlijk echt leuk. Mijn passie heeft altijd bij kleding en stijl gelegen; hopelijk kan ik daar in de toekomst nog meer mee doen.”

Tekst door loopt door onder foto. 

Het winkeltje van binnen. Beeld: Indebuurt

Met de paplepel ingegoten

Dat Jamil weet wat ondernemen inhoudt, is niet gek volgens hem. “Opgroeiend in de wereld van ’t Boeketje, is het ondernemen met natuurlijk met de paplepel ingegoten. Ik begon met transport, maar heb me zo langzaamaan binnen het bedrijf opgewerkt en heb uiteindelijk van alles gedaan. Totdat deze kans natuurlijk voorbijkwam en ik voelde ook wel dat ik toe was aan wat nieuws.” Doordat de vorige eigenaar pa Johan kende van het Wagnerplein (’t Boeketje zit nog geen vijftig meter verderop), was de overname vrij snel geregeld. “Toen wist ik al dat de pasfoto’s blijvend waren, en de rest kan ik dus zelf invullen.”

Gemeente

Maar ook de pasfoto’s zijn geen zekerheidje meer voor de toekomst, zo stelt Jamil. Decennia lang konden fotografen uittekenen wat hun inkomsten waren, maar dat is anders nu. “Zo is de geldigheid van het rijbewijs bijvoorbeeld van vijf naar tien jaar verlengd, dat scheelt een hoop foto’s!” Ook is de gemeente bezig met een nieuwe proef, waarbij het rijbewijs in plaats van het fysieke kaartje, in een online systeem wordt gezet. “Dan zou ik me weer moeten aanmelden voor dat systeem, gegevens verzamelen, foto’s maken en die vervolgens doorzetten naar de gemeente.” Gelukkig ziet Jamil nog veel mensen langskomen voor de ‘oude’ manier. “Het is nog slechts een proef, en mensen vinden het toch nog fijn pasfoto’s te hebben. Leuk voor later, en ik probeer er ook wat leuks van te maken. Zo kunnen ouders er voor kiezen een grotere foto bij te pakken voor hun kind en geef ik mensen die een bril dragen een gratis setje mét bril mee. Want het draait uiteindelijk toch allemaal om de service!”

Lees ook:

brasserie de voc

Over verborgen parels gesproken: dit is het leukste restaurant nét buiten Tilburg

Zo nu en dan ontdekken we verborgen parels waar je heerlijk kunt eten, ook buiten Tilburg. Neem bijv...

MAG DAT: zomaar je meubels op straat zetten in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Fijne dierendag! Dit zijn de leukste huisdieren uit Tilburg

Het is weer Dierendag! Dé dag in het jaar waarop je je huisdier net een snoepje en een knuffel extra...


Meer over Mil’s Pasfoto’s en Men Lifestyle ontdekken?

Mil’s Pasfoto’s en Men Lifestyle

winkelen

Gesloten09:30 - 18:00

Wagnerplein 46, Tilburg

Bekijk meer:winkelen

adv.