Ivo kwam als vluchteling naar Tilburg en runt nu ochtendcafé Kolektivo

Door Thijs Dingemans 22 maart 2019

Ivo Barac leefde twee jaar in de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië. Hij vluchtte vervolgens naar Tilburg, bouwde hier een nieuw bestaan op en met succes: inmiddels runt hij ochtendcafé Kolektivo alweer een paar jaar. We spraken de Bosniër die al 23 jaar in onze stad woont.

We spreken Ivo rond een uurtje of elf, net na het ontbijt. Alhoewel…met een lege maag luisteren we naar zijn verhaal. “Ik praat veel hoor, dus onderbreek me als dat nodig is.” Nog voor we een vraag kunnen stellen, begint Ivo te vertellen: “Ik ben hier op m’n 23e naartoe gekomen als vluchteling uit Bosnië. Als mensen horen dat ik uit voormalig Joegoslavië kom, denken ze meteen aan oorlogen en zo. Die gedachte wil ik veranderen. Ik ben niet alleen die persoon die uit de oorlog komt, ik woon hier al lang en heb ook andere dingen te vertellen.”

kolektivo
Foto: Indebuurt

Bakje koffie en goed ontbijt

Over de Bosnische cultuur, bijvoorbeeld. Maar ook over de muziek, het eten en het patroon van leven. En vooral dat laatste vindt Ivo belangrijk. Daarom begon hij in 2016 met zijn ochtendcafé Kolektivo. “In landen als Bosnië, Italië en Spanje is het normaal om ’s ochtends in een café koffie te drinken en iets te eten. En ook om te netwerken; er wordt vaak ontbeten met de klant. Ik miste dat hier en daarom had ik zoiets van: waarom begin ik zelf geen ochtendcafé in Tilburg?”

Energie

Met zijn café wil Ivo een boodschap meegeven: goed ontbijten ’s ochtends. “Als je dat doet, heb je veel meer energie. En dan hoef je eind van de dag ook niet in de bank te ploffen en veel te eten. Je kunt hier lekker koffie drinken, ontbijten en verder gaan met de dag. Dat was het idee. Gewoon de tijd nemen en niet snel je kids naar school of de opvang brengen en meteen door. Veel mensen leven gestrest en denken niet aan zichzelf. Dat is niet goed.”

kolektivo
Het ochtendcafé. Foto: Indebuurt

Mensen verbinden

Ivo’s ochtendcafé begint langzaam te lopen. Hij zit aan de Trouwlaan met zijn restaurant, waar je ook ’s avonds terecht kunt voor eten. De Tilburger begon met het ontbijt om mensen te verbinden. “Samen sta je sterker en voel je je beter. Ik kan me niet voorstellen dat je je lekker voelt als je elke dag alleen opstaat en in je eentje koffie drinkt. Dat is ook mijn doel: ik wil dat mensen elkaar hier tegenkomen en samen koffie drinken en ontbijten. Of dat werkt? Ik heb gemerkt dat de drempel hier laag ligt; mensen stappen soms liever hier binnen dan bij een wijkcentrum.”

Wees welkom

En dat is ook wat Ivo wil: iedereen is welkom bij Kolektivo. Zelfs mensen die in de Reeshof wonen of op hun zolderkamertje werken. “Het idee is dat mensen hier gaan werken in plaats van in een kamer thuis, hier vergaderen of elkaar ontmoeten. Dit is echt een soort woonkamer; iedereen mag hier komen. We proberen gastvrij te zijn en zijn zoals we zijn.”

kolektivo
Foto: Indebuurt

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Claudia van Bij Juffrouw Freubel bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

valkerij nadicia

Patricia (27) heeft een heel andere job dan de meeste vrouwen: ‘Echt helemaal mijn ding!’

Die zie je niet vaak: een jonge vrouw met grote roofvogels of uilen op de arm en schouder. "En mét h...
porto koffie en ijs

Olof volgde zijn hart en opende een koffiebar: ‘We zijn nu echt een buurtcafeetje’

Wie door de Piushaven rijdt, loopt of fietst kan er niet omheen: het parkje bij de Kempenaarplaats. ...
Eetcafé 190

Marco is pas 28 en heeft nu al zijn eigen eetcafé: ‘Als manneke van 12, 13 wilde ik al de horeca in’

De stickers pronken op de ramen, binnen zit een tevreden kok. Marco Vriens (28) steekt het niet onde...

Meer over Kolektivo ontdekken?

Kolektivo restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Trouwlaan 189, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.