Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Herman en Melody van Kaatje Jans: ‘We werden verliefd in de winkel hier tegenover’

Door Thijs Dingemans 16 november 2018

“Dertig jaar geleden daar in die winkel (Kaasland, red.) hier recht vooruit werden we verliefd. En zo geschiedde.” Herman de Bruin (53) zegt het met een big smile, partner Melody de Bruin (52) lacht vrolijk mee. De liefde bracht de twee tot hun eigen delicatessenwinkel: Kaatje Jans de Bruin in winkelcentrum Wagnerplein.

“Ik weet het nog goed: zij werkte als hulp tijdens de kerst en Sinterklaas bij Kaasland. Ik kwam binnen als bedrijfsleider en we vonden elkaar wel leuk”, begint de goedlachse Herman nuchter. “En zo geschiedde. 18 jaar geleden namen we de zaak over. Daarna zijn we twee keer verhuisd op dit plein en nu zitten we hier al even.” “Alsof het zo had moeten zijn: elkaar ontmoeten en vervolgens samen een winkel beginnen”, vult Melody lachend aan.

Van het één kwam het ander

Wat opvalt: de twee partners verschillen nogal qua lengte. “Daar begon het eigenlijk mee”, onthult Melody. “Ik kon nergens bij en nu nog steeds niet, hahaha.” Herman vervolgt: “Ze zei steeds: ‘kunde da pakken en dit’. En dan gade verder, hè. ‘Waar woon je?’ en dat soort vragen. Wat bleek: we woonden twee honderd meter bij elkaar vandaan! ‘Ik heb je nooit gezien, je kunt voortaan wel meerijden’, zei ik. Van het één kwam het ander en nu zijn we alweer 25 jaar getrouwd.”

(tekst loopt door onder foto)

kaatje jans de bruin
Kaas, chocola, noten, ze hebben het allemaal bij Kaatje Jans de Bruin. Foto: indebuurt

Vier (!) dagen vakantie

Waar de liefde toe kan leiden: de twee zijn al 18 jaar hét gezicht van Kaatje Jans de Bruin aan het Wagnerplein. Zes dagen in de week runnen ze de toko met vier handen. Personeel hebben ze niet, vrije dagen al helemaal niet. “Dit jaar hebben we vier dagen vakantie gehad. Af en toe gaan we wel een weekendje weg, maar de grote vakantie is in principe altijd maar vier dagen. Want we moeten de kiet dan sluiten, hè”, zegt Herman. “Dat is de andere kant van de medaille”, knikt Melody. Herman vult aan: “Zo’n zaak met z’n tweeën runnen heeft voor- en nadelen. Als één van ons ziek wordt, zijn we de klos.” “Maar het gaat al tien jaar goed zo”, roept Melody vanuit de ‘chocoladehoek’.

Pas op zondagmiddag even weekend

“Er zijn mensen die zeggen: ‘dat zou ik echt niet kunnen, zo met z’n tweeën.’ Wij hebben daar geen problemen mee, ieder heeft z’n eigen ding. Ik doe de kazen, zij de chocola en de rest”, zegt Herman. Melody: “Ik doe een beetje het randgebeuren: chocola, noten en cadeautjes.” En dat zo’n 361 dagen in het jaar. Want ook al is de zaak op zondag dicht, het werk gaat altijd mee naar huis. Herman: “Tot zondag twaalf uur, half één zijn we bezig met de winkel. Dan doe ik ’s ochtends de bestellingen en kijk ik naar de acties voor de komende week. Daarna is het weekend.” Melody: “De kids roepen af en toe: oh, weer de winkel. Of ze de winkel overnemen? Nee, die zien wat je ervoor moet doen, dat doen ze niet.”

(tekst loopt door onder foto)

kaatje jans de bruin
Melody werd aan de overkant verliefd op Herman. Foto: indebuurt

Huiskamer

“Soms helpen ze wel, hoor. Met kerst bijvoorbeeld. Dan staat de oudste van bijna 24 een paar dagen in de winkel. Dan nog zijn ze thuis, dit is onze huiskamer”, zegt Herman lachend. Melody: “En zo is het echt, we zijn hier minimaal tien uur per dag. Bijzonder, toch? Dat je naar je werk gaat en denkt: ik ben in m’n eigen huiskamer.” Zaterdagavond ploft het koppel uitgeteld op de bank in hun andere huiskamer, een kilometer verderop. “Het is fysiek heel zwaar”, zegt Herman. Melody vervolgt: “Ons sociaal leven staat op een laag pitje. Dat hebben we wel, maar dan hier in de winkel.”

‘Dan komt ze kijken of ik nog leef’

Zo komt Hermans moeder geregeld over de vloer om te kijken of zoonlief nog leeft. Net als z’n broers, die niet thuis in Noord, maar in de winkel op de koffie komen. “Met de familie bij elkaar komen lukt door ons werk niet. Ze doen hier hun verhaaltje en gaan dan weer verder. Maar ja, we moeten overleven. De winkel is ons brood. En ze hebben hier een huiskamer waar ze terecht kunnen!”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Tijmen van Dread Love bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

mint & pepr

Partners Tjerk en Margriet runnen Mint & Pepr: ‘Het gaat echt keigoed samen’

Soms heb je van die winkeltjes waar je echt even moet binnenstappen. Mint & Pepr in de Heuvelstraat ...
kaaszaak tilburg

Esther droomde over een eigen kaaszaak: ‘Ik dacht daarna: waarom niet?’

Stel je eens voor: je ligt te slapen, droomt over een eigen kaaswinkel en besluit die dan ook maar t...
Café Taverne

Partners Jurgen en Xenia runnen een kroeg: ‘Boot en huis verkocht om dit te kopen’

Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je ook wat, toch? Vraag het partners Jurgen en Xenia S...

Meer over Kaatje Jans De Bruin ontdekken?

Kaatje Jans De Bruin kaaswinkels

Vandaag gesloten

Wagnerplein 26, Tilburg

Bekijk meer:kaaswinkels

adv.