Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hella en Maartje hebben een keistoere job: ‘Angst? We zijn altijd op onze hoede’

Door Thijs Dingemans 29 maart 2019

Ze krijgen de meest risicovolle honden voor de kiezen: toch is er bij Hella van den Beemt en Maartje Horvers nooit sprake van angst. De twee werken met hoog-risico honden en proberen de beesten via trainingen weer een beetje de gebruikelijke normen en waarden bij te brengen. “Echt angst…? Je bent altijd op je hoede.”

Hella (33) zegt het vol overtuiging. Samen met Maartje runt ze sinds 25 april 2018 het bedrijf HondenCampus. “Het is eigenlijk hier bij het DierenOpvangCentrum in Tilburg begonnen”, begint Maartje (36). “We zagen veel risicohonden die uit het asiel kwamen – denk aan de pitbulls en de Amerikaanse stafford – die niet op een standaard hondenschool terecht konden. Toen dachten we: laten we zelf een hondenschool beginnen voor mensen die hier een hond willen adopteren.”

Elke hond verdient een kans

Maartje vervolgt: “We merkten dat er ook van buitenaf veel behoefte aan cursussen en trainingen was bij hondeneigenaren. Daarom doen we véél meer dan het trainen van asielhonden: we bieden cursussen aan, geven privétrainingen en -workshops aan huis. Wat voor type hond is er in huis? Wat is de invloed van de eigenaar op de hond? Dat soort dingen checken we. We nemen ook gedragstesten af. Heb je thuis een hond die levensgevaarlijk is, dan stellen we een diagnose vast om te kijken of we er nog wat mee kunnen.”

(tekst loopt door onder foto)

hondencampus
Rocky is een van de honden die wordt getraind. Foto: indebuurt Tilburg

Angst? Echt niet!

Hella en Maartje krijgen dus echt risicohonden over de vloer: honden die een grote bedreiging zijn voor de omgeving, honden die het huis kort en klein hebben ‘geslagen’ of honden die alles en iedereen bijten. Toch is het duo nóóit bang. “We zijn altijd op onze hoede”, zegt Hella. “Ik werk ook in een hondenpension en daar word ik vaker gebeter dan hier. Dat zijn honden die uit een gezinssituatie komen, dus dan denk ik: laat maar gaan, dat zit wel goed. Hier (in het DierenOpvangCentrum, red.) kijk je veel meer naar houding en gedrag. Je bent bezig met observeren. De honden komen binnen in quarantaine. Vervolgens ga je met ze aan de slag: dat bouw je per stap op. Je gooit er een keer een koekje naar. Hoe reageert de hond voor het hok? En in het hok? Hoe doet-ie als je hem aanlijnt? We benaderen ze altijd positief.”

“Je gaat er straks één zien, die zit bij ons in het hart”

Tóch lopen de twee wel degelijk risico. Er zijn bijvoorbeeld honden die bij een groot bijtincident betrokken zijn geweest. Hoe ze daarmee omgaan? Hella: “Weet je: het belangrijkste is om een stukje vertrouwen aan de hond te geven. En vooral de hond hier hond laten zijn. We trainen zonder druk en zonder correcties. Dat geeft een hond zo’n goed gevoel, daardoor zie je vaak een omslag.” Het doel van de twee is duidelijk: een hond van het slechte naar het goede pad brengen. “Dat is wel de bedoeling”, zegt Hella. “We hebben hier honden die er al twee jaar zitten. Dat zijn voor ons fantastische honden. Je gaat er straks één zien, die zit bij ons in het hart.”

(tekst loopt door onder foto)

hondencampus
“Rocky voelt inmiddels een beetje als een kindje.” Foto: indebuurt Tilburg

Euthanasie soms nodig

“Het is natuurlijk fantastisch als we ze op het juiste pad brengen”, vervolgt Maartje. “We stellen daarom vooraf een diagnose of we een hond wel of niet kunnen trainen en of we ze aannemen hier in het asiel. We werken met vrijwilligers, die moeten we ook beschermen. Soms moeten we het advies aan eigenaren geven om bij levensgevaarlijke honden euthanasie te laten plegen. Adviseren doen we dus ook; mensen durven niet altijd die keuze te maken, maar het is soms wel de enige oplossing. We willen problemen gewoon voor zijn.”

Rocky

En dat lukt ze! Beiden glunderen als ze over Rocky beginnen. “Dat is een rottweiler en die kwam hier met grote gedragsproblemen binnen: Rocky viel naar iedere hond uit en wilde elke hond opeten. Ook was hij een bedreiging voor de omgeving. Twee weken geleden hebben we bereikt dat Rocky samen met een andere hond speelde op het veld! En hij reageert niet meer op onbekende mensen. Het is echt een doetje geworden”, zegt Hella trots. Maartje vult aan: “Die hebben we ook in eigen hand genomen: we zijn er na meerdere bijtincidenten mee aan de slag gegaan. Nu is het een goed plaatsbare hond. Fantastisch, toch?”

(tekst loopt door onder foto)

hondencampus
Is-ie lief of is-ie lief? Foto: indebuurt Tilburg

Toch blijven ze nuchter

Of Rocky het mooiste voorbeeld is? Beiden resoluut: “Ja! Die springt er voor ons zéker uit.” Hella: “Rocky voelt inmiddels een beetje als een kindje.” Maartje vult aan: “Aan de ene kant zijn we heel betrokkenen met de honden en bouwen we een band op, maar we kijken ook nuchter naar sommige situaties, bijvoorbeeld als euthanasie noodzakelijk is.”

‘Toet toet’

Nog even terug naar het begin… Twee blonde dames die dit stoere werk doen: petje af. “Ja, we horen het vaak. Je ziet het ook niet zo vaak. Er zijn wel vrouwen die in het veld werken als gedragstherapeut, maar echt dit…”, zegt Hella. Maartje lachend: “Het is niet voor niets dat je ‘toet toet’ hoort als jij in je rokje met zo’n rottweiler langs de weg loopt.” En de volgende lach (nu bij Hella) verschijnt: “Het zit hem niet zo zeer in het fysieke. Kennis en ervaring is belangrijker dan fysieke kracht. Maar het feit dat ik met mijn 1.61 meter, en jij net iets groter, met honden van over het algemeen veertig-zestig kilo werk, geeft wel een bepaald beeld. Alleen maar iets om trots op te zijn, toch?”

Uiteráárd zochten we de lieve Rocky nog even op. Zie hier het resultaat van twee jaar keihard trainen (prachtig, toch?):

Lees ook:

valkerij nadicia

Patricia (27) heeft een heel andere job dan de meeste vrouwen: ‘Echt helemaal mijn ding!’

Die zie je niet vaak: een jonge vrouw met grote roofvogels of uilen op de arm en schouder. "En mét h...
lobby

Raina (25) heeft een heel andere job dan leeftijdsgenoten: ‘Echt supervet!’

Ze kijkt elke dag uit op de varende boten in de Piushaven, geniet van de fietsende kids die langsfie...
creative open

Tessa maakt boomstamtafels: ‘Ik kan dit tot m’n pensioen blijven doen!’

Als je kleine meisjes vraagt wat ze later willen worden, klinken de bekende beroepen: prinses, juffr...

Meer over HondenCampus ontdekken?

HondenCampus dierenverzorging

Wielenvenweg 20, Tilburg

Bekijk meer:dierenverzorging

adv.