Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hans van De Koopjeshal: ‘We zijn heel het jaar bezig met carnaval’

Aangeboden door Koopjeshal Tilburg 8 december 2017

Van een lokale prijsvechter á la Action of Big Bizar tot één van de grootste carnavalswinkels van Brabant. Er zijn weinig winkels die zo’n transformatie hebben doorgemaakt als De Koopjeshal. Hans van der Linden vertelt over zijn familiezaak.

Kleding, meubels, fietsartikelen, verf, vuurwerk… Je kon het zo gek niet bedenken of Hans en zijn vrouw Rianne verkochten het vanaf 1999 tot 2010 in hun winkel aan de Westermarkt. “We snoepten overal van mee”, lacht Hans. Dat ging goed, totdat de markt in 2009 en 2010 flink veranderde. Toen een nieuw pand aan de Bosscheweg op hun pad kwam, besloten Hans en Rianne het over een nieuwe boeg te gooien: carnavalskleding verkopen.

Alleen maar blije mensen

Het bleek een schot in de roos. “De zaak staat altijd bom en bomvol in aanloop naar carnaval. Er is niet één specifieke doelgroep. Baby’s en kinderen komen mee met hun ouders en pubers komen met vrienden naar de zaak. Zowel een advocaat als een bouwvakker en jong en oud: iedereen viert carnaval. We verkopen pakjes aan heel Tilburg en omstreken. Ook hebben we klanten uit de Flevopolder en andere gebieden van over de rivieren. Die komen dan een hele dag foto’s maken en pakken passen. We krijgen alleen maar blije mensen in de zaak, dus het is altijd een feestje.”

De Koopjeshal
Foto: indebuurt

Het hele jaar door

Eén vraag krijgt Hans vaak te horen: “wat doen jullie de rest van het jaar?” Denk maar niet dat Hans en Rianne dan stilzitten. “We zijn vanaf april weer heel het jaar bezig met carnaval voor het jaar erop. We bedenken ideeën voor eigen producten en laten die ook zelf produceren. Ook bepalen welke collectie van leveranciers we naar de winkel willen halen.”

Jonger boertje

Voor carnaval in 2018 is De Koopjeshal al maanden bezig. “Ken je het oude boertje, de kruikenzeiker, van de Carnavalsstichting? Die is al 100 jaar 75 jaar oud! Hij staat ook al zo lang met die kruik. We hebben zelf een boertje bedacht die wat jonger is. Ik heb emblemen laten maken waarop het boertje van alles gaat doen ook wat met Tilburg te maken heeft. Bijvoorbeeld in de botsauto zit of de polonaise doet. Het boertje gaat leven. Leuk, hè? Het is perfect om een carnavalsjas mee te pimpen. Niemand anders is hier mee bezig, dus zo kunnen we ons onderscheiden.”

De Koopjeshal
Foto: indebuurt

Groen-oranje stiksels

Maar er gebeurt nog veel meer achter de schermen. Zo zijn Hans en Rianne druk bezig om de collectie groen-oranje en blauw-gele carnavalskleding en artikelen uit te breiden. Daar houdt het nog niet op. De Koopjeshal is vanaf dit jaar ook verantwoordelijk voor de bekende blauwe boerenjas die de Carnavalsstichting draagt. “Havep, die normaal bedrijfskleding maakt, is gestopt met de winkel waar de carnavalskleding verkocht werd. Toen wij onze eigen boerenjas bij de Havep wilden gaan produceren, vroeg ik: ‘waarom brengen we geen detail aan van groen-oranje stiksels?’ Ook hebben we een grotere binnenzak gemaakt. Met rits, want als je staat te springen valt je mobiel makkelijk uit die zak. Bovendien maken we de jassen nu ook in kindermaat vanaf 116. Hoe leuk is het als de kids ook mee kunnen lopen in de jas? De dubbele rij knopen blijven natuurlijk wel hetzelfde. De boerenjas is ook verkrijgbaar inclusief rugembleem van de stichting.”

De Koopjeshal
De eigen collectie groen-oranje kleding en accessoires Foto: indebuurt

Wa wilde?

“Wat ik het leukste vind aan de zaak? Om te zorgen dat De Koopjeshal een speciale en uitdagende collectie aanbiedt! We luisteren goed naar klanten en vragen altijd: wa wilde? Een groep meiden van 12 komt lekker shoppen met hun vriendinnen. Zij lopen niet meer naar de kinderkleding. Eigenlijk willen ze vaak het soort pakjes aan die meiden van 18 ook dragen, maar die zijn soms nog te groot. We hebben ervoor gezorgd dat onze damescollectie nu begint bij maat 32 in plaats van 36. Jongens willen tegenwoordig ook wat anders dan altijd maar als cowboy verkleed. Ze gaan liever voor stoere beroepen zoals soldaat of SWAT, speciale teams van de politie in de Verenigde Staten. Dat laten we dan weer weten aan de leveranciers.”

De Koopjeshal
Na vraag van klanten ging De Koopjeshal ook blauw-gele carnavalskleding verkopen Foto: indebuurt

Nieuwe fase

De Koopjeshal liep zo goed dat 750m2 aan carnavalskleding echt te klein werd. Daarom zit de winkel vanaf september 2017 aan de Ringbaan Noord met een locatie van 1500 m2. “We trekken het aanbod weer breder dan alleen carnavalsartikelen. We bieden ook pakken en accessoires aan voor themafeesten, Oktoberfest, Halloween, Sint-Niklaas en Kerst.” Het is wederom een nieuwe fase voor De Koopjeshal. Eén waarbij de focus nog meer ligt op luxere kleding die vaker dan één keer carnaval gedragen kan worden. Wil je toch elke keer iets nieuws waar niet heel Tilburg in staat te hossen? “Elk jaar hebben we ook een limited collection. Volgend jaar bieden we weer andere modellen aan.”

De Koopjeshal
Foto: indebuurt

Meegegroeid met de winkel

In zeventien jaar De Koopjeshal is er een hoop veranderd, maar lang niet alles. “Rianne en ik doen het écht samen. Al vanaf dag één. Onze kinderen helpen ook al mee in de winkel sinds ze zo’n 12 jaar zijn. Vriendinnen van onze dochters staan soms ook in de zaak. Leuk om te zien dat ze zijn meegegroeid.” En de andere dames in de zaak? Die hebben de dagen in de Westermarkt ook nog meegemaakt! De komende jaren zal De Koopjeshal vast nog meer kansen aanpakken. “We hebben nog veel ideeën en uitdagingen zodat we de komende jaren nog meer kunnen uitbreiden en vernieuwen. Maar we blijven ons richten op een carnavalswinkel die helemaal is ingericht op hoe we het feest in Tilburg vieren.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Ivo van Kolektivo bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].


Meer over Koopjeshal Tilburg ontdekken?

Koopjeshal Tilburg feestartikelen

Geopend09:00 - 21:00

Enschotsestraat 238, Tilburg

Bekijk meer:feestartikelen

adv.