Giel opent een jarenzeventigrestaurant aan de Piushaven: ‘Ik heb een beetje een oude ziel’

restaurant de Belinda Giel
Giel aan de discobar in zijn nieuwe restaurant de Belinda. Foto: indebuurt Tilburg.

Een discobar, houten tafels en stoelen met een vintagelook en groene schrootjes aan het plafond: het nieuwe restaurant De Belinda is helemaal in de stijl van de jaren 70 en 80. Eigenaar Giel van Schaaijk is ook blij met de locatie: de voormalige ‘kappersboot’ aan de Piushaven.

Als Giel naar buiten kijkt, dan ziet hij aan de overkant zijn eerste restaurant in Tilburg liggen: Restaurant RAK, oftewel Restaurant Aan de Kade. Met De Belinda erbij heeft hij er nu drie in totaal, want ook Hooked aan de Sint Josephstraat (vlakbij de Korte Heuvel) is van hem. Giel: “Ik ging kijken: wat is anders dan ik zelf al doe en wat doet een ander ook nog niet? Zo kwam ik uit bij een ‘knipoog naar vroeger’.”

Oude ziel

Wat is die knipoog naar vroeger? Het personeel van De Belinda schrijft dit: je krijgt er geen nostalgisch gevoel van, maar je wáánt je in de goede oude tijd. Giel: “Het is belangrijk dat ik er vooral zelf enthousiast over ben. Dit leek mij erg leuk. Je kunt met veel dingen aan de gang gaan: de muziek, het interieur, de kleding van het personeel en het eten. En het past bij mij, want ik heb zelf een beetje een oude ziel. Ik luister veel oude muziek en vind alles uit de jaren 70 en 80 leuker dan uit de huidige tijd.”

De tekst loopt door na de foto >

de belinda
Een eyecatcher: midden in het restaurant staat deze discobar. Foto: indebuurt Tilburg.

De kennis van nu

Wat eet je bij De Belinda? In het kort is dat het eten van vroeger, met de kennis van nu. Giel legt het uit: “Ik ben in de jaren tachtig en negentig opgegroeid. Als je toen uiteten ging, dan kon je naar een Italiaans, Turks of Grieks restaurant. Nu is er veel meer keuze, bijvoorbeeld Japanse sushi.” De gerechten zijn dus gebaseerd op wat je toen bestelde. Bijvoorbeeld gebraden halve haan, spaghetti met gebakken paddestoelen, een pannetje Zeeuwse mosselen of gegrilde côte de beauf voor twee personen. Giel zegt: “Als je toen een half kippetje bestelde, dan wist je zeker dat de borstfilet uitgedroogd was. Nu weten we hoe we ervoor kunnen zorgen dat alles sappig en lekker blijft.”

Van timmerman tot horecaman

Giel is op jonge leeftijd begonnen in de horeca. “Op mijn vijftiende was ik afwasser. Als ik geluk had, mocht ik ook wat sausbakjes vullen. Op dat moment deed ik nog een bouwopleiding tot timmerman, maar ik vond de horeca toch leuker.” Giel ging de koksopleiding doen aan de Rooi Pannen in Tilburg. “Dat was een vijfjarige opleiding, waarbij ik één dag naar school ging en vier of vijf dagen per week in een restaurant werkte.” Na de opleiding was Giel nog niet gelijk chefkok, vertelt hij. “Nu kun je zomaar chefkok worden door een tekort. In mijn tijd moest je na de opleiding eerst een paar jaar werkervaring hebben om uiteindelijk chefkok te worden.”

De tekst loopt door na de foto >

restaurant de belinda
Het interieur met hanglampen, ronde houten tafels en een discobar. Foto: indebuurt Tilburg.

Chefkok én eigenaar

Chefkok worden, dat was ook precies de droom van Giel. En die kwam uit op zijn 27e. “De eigenaar van restaurant de Luwte in Waalwijk waar ik werkte vroeg of ik zijn zaak over wilde nemen. Die kans pakte ik en zo werd ik ondernemer én chefkok in mijn eigen zaak.” Naast het restaurant in Waalwijk werd Giel ook eigenaar van een restaurant in Drunen. In 2017 opende Giel zijn eerste restaurant in Tilburg: RAK. “Ik vond Waalwijk en Drunen niet druk genoeg, dus wilde ik naar een grotere stad. Ik kom oorspronkelijk niet uit Tilburg, maar ik heb hier mijn opleiding gedaan en altijd in Tilburg gewoond. Daarom dacht ik: het is leuker om hier te ondernemen, vanwege de locatie van RAK aan de Piushaven. En praktischer: dan hoef ik niet elke dag een halfuur in de auto te zitten.”

Eigen favoriet

Nu heeft Giel vier eigen restaurants, waarvan drie in Tilburg en eentje in Drunen. Heeft hij een persoonlijke favoriet? “Qua keuken is dat Hooked denk ik. Dat concept is gebaseerd op een persoonlijke ervaring. Ik at tijdens een vakantie in een Spaanse tapasbar en besloot zoiets ook in Tilburg te willen doen.” Maar eigenlijk zijn de restaurants hem even lief. Giel vervolgt: “Ik vind het overal lekker, hoor. In de zomer zit ik weer liever bij RAK of De Belinda dan bij Hooked. Met het goede weer op het terras en uitzicht op het water.” Restaurant RAK blijft daarnaast voor Giel extra speciaal. “Daar is het toch mee begonnen.”

Passie blijft koken

Heeft Giel met al die eigen restaurants nog wel tijd om zelf in de keuken te staan? “Ik ben chefkok, dus mijn passie ligt bij koken en lekker eten. Dat gaat nooit meer weg. Echt in de keuken sta ik weinig, alleen bij de opstart ben ik aanwezig. Maar ik zorg dat ik bij alle restaurants er veel ben, dat wel. Dan kijk ik mee en ben ik een aanspreekpunt.”

De tekst loopt door na de foto >

restaurant de Belinda
Zo ziet de gevel van de Belinda eruit. Foto: indebuurt Tilburg.

Mooie boot

Hoe lang had Giel de boot van De Belinda al op het oog? Hij lacht. “Eigenlijk al sinds de kapper Hardy’s erin zat. Niet iedereen is het hiermee eens, maar persoonlijk vind ik de architectuur heel mooi. Met de vorm, het houtwerk en de gevel.” Giel denkt ook dat het druk kan worden in De Belinda: “Het is vrij laagdrempelig. Je kunt kiezen om een biertje op het terras te drinken, een hapje te eten of uitgebreid te dineren. Alles is mogelijk.”

Lees ook…

 • Wil jij een 'Nieuw in Tilburg' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Tilburg.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Bar Leonardo stopt: ‘Het begon te kriebelen’”

Bar Leonardo stopt: ‘Het begon te kriebelen’

Ga naar “Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’”

Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’

Ga naar “Ridvan uit Turkije heeft een barbershop in de Reeshof: ‘Hier is het veel rustiger dan in Istanboel’”

Ridvan uit Turkije heeft een barbershop in de Reeshof: ‘Hier is het veel rustiger dan in Istanboel’

ridvan

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Aardappelen 1+1 gratis”

Aardappelen 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022

Vacatures

Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker ochtend”

Magazijnmedewerker ochtend

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime