Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Florentijn (27) runt zijn eigen café: ‘Ooit wil ik een safaripark openen’

Door Thijs Dingemans 20 september 2019

Hij droomt al jaren van een eigen safaripark, maar runt een kroeg: Florentijn Marinissen – met z’n 27 jaar nog vrij jong – opende twee jaar geleden Bar Leonardo op de Korte Heuvel. Het is voor hem een opstap naar zijn ultieme droom. “Ooit, over twintig/dertig jaar, wil ik een eigen safaripark openen. Dat is waarom ik hier ben begonnen.”

In alle stilte opende Florentijn Bar Leonardo in september 2017 op de Korte Heuvel. Een bewuste keuze, blikt de inmiddels goed ingeburgerde Tilburger (de roots van Florentijn liggen in Middelburg, Zeeland) terug. “We zijn heel stilletjes begonnen om stap voor stap te groeien en te ontwikkelen. Zo bedenken we steeds weer nieuwe dingen. En de respons die ik krijg, is leuk om te ervaren en leerzaam. Ik wil vooral lekker leren, dat was de insteek ook toen ik voor dit avontuur ging.”

Mooie opstap

Een stage in Zuid-Afrika zorgde voor heel wat ondernemerskriebels bij Florentijn. “Ik ben hiernaartoe (Tilburg, red.) verhuisd om commerciële economie (IEMES) te studeren. Voor mijn studie liep ik stage in Johannesburg. Daar leerde ik veel, maar ik heb ook lekker door het land getoerd en safariparken bezocht. Al snel merkte ik: een safaripark is het vetste wat er is. Ik voelde dat ik ooit zo’n eigen park wil runnen. En daarom dacht ik: als ik dit zelf wil doen, dan moet ik ergens beginnen. Vervolgens ben ik bij terugkomst in Nederland naar ingangen gaan zoeken en toen kwam dit (Café Babbus, red.) op mijn pad. Het is de opstap naar een eigen safaripark in Botswana.”

Tekst loopt door onder foto. 

Bar Leonardo heeft tig verschillende bieren op de menukaart staan. Foto: Bar Leonardo

Bar Leonardo

En zo tekende Florentijn op zijn 24e (!) het overnamecontract en opende hij even later, toen-ie net 25 was geworden, zijn eigen café op de Korte Heuvel. In alle stilte werkte de Zeeuw toe naar een echt biercafé. Want, zo benadrukt Florentijn, Bar Leonardo is absoluut geen stapcafé. “Je kunt hier lekker met elkaar ouwehoeren, spelletjes spelen en vooral genieten van goede bieren met een hapje erbij. We zijn een knus en gezellig biercafé waar je lekker met elkaar kunt kletsen. Maar de bieren staan centraal, daar draait het om.”

‘Goh, ga je een pizzeria beginnen?’

Bar Leonardo heeft inmiddels tig speciaalbieren op de menukaart staan; elke week komen er zo’n vijf tot tien nieuwe bieren uit binnen- en buitenland binnen. “We zijn begonnen als borrelcafé – en dat zijn we overigens nog steeds – maar speciaalbier heeft ons vanaf dag één getriggerd. Dat is een groot onderdeel van Bar Leonardo. Als je de menukaart bekijkt, zie je dat we echt een mooi biercafé zijn geworden.” Toch associeerden mensen Bar Leonardo in het begin met ‘een Italiaan’. “In het begin kreeg ik vaak te horen: ‘goh, ga je een pizzeria beginnen?’. Dat kwam ook door de uitstraling. Mensen dachten: dat moet vast een Italiaans eettentje zijn. Het duurde even voor we in Tilburg landden, ook doordat we stilletjes hebben opgebouwd, maar het is mooi om te zien dat steeds meer mensen ons leren kennen.”

Even de nodige lucht happen

Met ons bedoelt Florentijn uiteraard zichzelf, maar ook zijn vriendin en personeel. Zijn biercafé groeide zo hard, dat hij de zaak inmiddels samen met zijn vriendin fulltime runt. “Zij had in het begin een andere baan en hielp veel met administratieve taken, maar heeft haar baan toch opgezegd omdat het te druk werd. Ook het personeel is ontzettend betrokken en daar kunnen we goed op leunen. Ze kunnen het café prima alleen draaien. De eerste anderhalf jaar was hard bikkelen en honderd uur per week knallen, week in, week uit. In januari ben ik samen met mijn vriendin een weekje naar Mauritius geweest. Daar heb ik helemaal niks gedaan. Toen kwam ik mezelf heel goed tegen… Ik was echt moe en uitgeput.”

Tekst loopt door onder Facebookpost. 

Zoals een goede marktkoopman zou zeggen: “op is op, weg is weg!”. We hebben weer een nieuwe wisselkaart met bijzonder en erg lekker nieuw bier! 🍻 #barleonardo #craftbeer #wisselkaart

Posted by Bar Leonardo on Monday, 5 August 2019

Leonardo da Vinci

Florentijn laadde zichzelf volledig op en vond een betere balans. “Ook toen ik afwezig was en het café openbleef, draaide het lekker. Dat doet me goed. Ik heb nu ruimte in mijn hoofd voor nieuwe ideeën. We blijven gewoon proberen en doen.” Dat is ook een van de redenen dat Florentijn zijn biercafé de naam ‘Bar Leonardo’ gaf. “Ik heb mij laten inspireren door Leonardo da Vinci. Gewoon proberen, leren en vooral lekker doen. De ene keer lukt iets beter dan de andere, maar daar komen we pas achter door te doen. Daarom zie je Leonardo da Vinci ook terug in onze uitstraling. Het ligt er niet heel dik bovenop, maar we hebben ons wel laten inspireren door de instrumenten die hij gebruikte. En ja, uiteindelijk moet je het beestje ook een naam geven. Voor mij en het personeel blijft Leonardo wel een dingetje; het is een constante reminder van ‘lekker gaan en doen, dan zien we wel wat er van komt’.”

En nu? Afstuderen!

Dat dat safaripark er ooit komt, is één ding wat zeker is. Maar eerst mag Florentijn nog even aan de bak, want hij moet nog afstuderen. “Ik ben inmiddels bijna klaar. Het café vraagt toch veel aandacht, maar ik ben nu bezig met mijn eindonderzoek dat gaat over Bar Leonardo. Ik verwacht op korte termijn klaar te zijn en dan kan ik eindelijk echt helemaal los. Best grappig en apart toch, dat ik nog regelmatig naar school moet. Het is wel goed te combineren, maar ik ben toch blij als ik klaar ben.”

Tussendoor geniet Florentijn ook nog af en toe van vrije uurtjes. Drie keer raden waar hij die doorbrengt… “Als het even kan, dan ga ik naar de Beekse Bergen. Daar ben ik echt fanatiek in.”

Lees ook:

Kim's Kroeg

Kim ruilde haar baan in de zorg in voor een eigen kroeg: ‘Ik dacht: waarom niet’

Ze organiseert avondjes met livemuziek, kookavonden en pubquizen. Daarbuiten regelt ze nog véél meer...
Eetcafé 190

Marco is pas 28 en heeft nu al zijn eigen eetcafé: ‘Als manneke van 12, 13 wilde ik al de horeca in’

De stickers pronken op de ramen, binnen zit een tevreden kok. Marco Vriens (28) steekt het niet onde...
porto koffie en ijs

Olof volgde zijn hart en opende een koffiebar: ‘We zijn nu echt een buurtcafeetje’

Wie door de Piushaven rijdt, loopt of fietst kan er niet omheen: het parkje bij de Kempenaarplaats. ...

Meer over Bar Leonardo ontdekken?

Bar Leonardo cafés

Gesloten15:00 - 01:00

Heuvel 46, Tilburg

Bekijk meer:cafés

adv.