Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Evi (26) runt Bij Peerke Donders: ‘Ik werk keihard mee omdat ik dat ook leuk vind’

Door Noah Godefroy 29 november 2019

Peerke Donders is al sinds jaar en dag een begrip in Tilburg. Dan hebben we het natuurlijk over de in Tilburg geboren priester, maar zeker óók over horecagelegenheid Bij Peerke Donders in Tilburg-Noord. Sinds vier jaar is Evi Vrinds (26) mede-eigenaar van het familiebedrijf aan de Pater Dondersstraat, dat zich jaar in jaar uit blijft ontwikkelen.

Want ontwikkelen, dat doet ze maar al te graag. Eigenlijk doet Evi alles met plezier, vertelt ze vol passie: “Ik doe alles, maar ik doe het ook écht graag.” Vandaag staat er een lange dag op het programma, maar dat deert haar (ondanks een griepje) niks. “Om negen uur begin ik meestal, en vanavond hebben we een partij tot laat. En daarna sluit het hier, maar dan is het natuurlijk nog niet klaar.”

Vloerwerk

Toch moet Evi er niet aan denken om van negen tot vijf op kantoor te zitten en het ‘vloerwerk’ aan anderen over te laten. “Ik werk gewoon keihard mee, omdat ik dat ook echt leuk vind om te doen. Dat zit er ook wel een beetje in vanuit vroeger; ik heb altijd meegewerkt en voor mij is dat niet meer dan normaal.” Op de vraag of het niet lastig was om vier jaar geleden ineens leiding te geven aan haar collega’s, reageert ze dan ook twijfelend: “Ik gebruik het woord ‘baas’ liever niet. Al ben ik dat natuurlijk wel, haha. Maar ik denk dat dat juist de reden is dat ze mij accepteren: ik voel me niet ‘hoger’ dan de rest.”

Tekst loopt door onder foto.

Peerke Donders
Beeld: Bij Peerke Donders

Opvoeding

22 was ze pas, toen ze het familiebedrijf van haar ouders overnam, die het daarvoor overnamen van de familie van Evi’s moeder. Ze had de Hotelschool er toen al op zitten. Niet dat dat moest van haar ouders, alles behalve. “Mijn ouders hebben me altijd de vrijheid gegeven om te doen wat ik wil. Ze hebben me nooit gepusht dit te gaan doen, maar ik wist al vroeg dat het mijn roeping zou worden.” Dat gevoel stamt nog van de tijd dat ze boven ‘Peerke’ opgroeide; samen met haar broer en haar ouders woonde ze jaren boven het bedrijf voordat ze naar Udenhout verhuisde. En verrek: Evi woont tegenwoordig weer lekker aan de Pater Dondersstraat. “Haha ja, het is groter dan je denkt, en ik rol zo naar beneden.”

Balans

Dagen van vijftien uur, drukke weekenden, grote partijen; wil ze dan nooit even weg van de drukte? “Ik probeer mezelf op woensdag een vrije dag te geven, voor zover dat ervan komt. Mocht ik dan weg willen, heb ik gelukkig wel een eigen uitgang zodat ik weg kan zonder dat ik door de zaak hoef”, vertelt ze met een lach. “Maar nee, ik ben het liefst overal bij. Misschien wordt dat op den duur wel minder. Dat is een van mijn doelstellingen, haha! Om het privé- en werkleven wat beter in balans te krijgen.”

Verjonging

Een andere doelstelling is om een jonger publiek aan te spreken. “Mensen van mijn leeftijd kennen Peerke vooral van hun ouders of grootouders, en ik snap best dat mensen voor iets hips eerder in de stad gaan kijken. Dat ze niet zomaar hier belanden.” Social media helpt, zegt Evi: “Meer nog dan ik dacht. Ik dacht eerst: ach, Instagram, wat moeten wij daar nou mee? Maar dan blijkt toch ineens dat mensen het er wel over hebben. Heel leuk: je hoort via via dat iemand het gezien heeft. Uiteindelijk is mond-tot-mondreclame toch ons sterkste punt, hoor. Gewoon zorgen dat alles goed is, zodat ze de volgende keer vrienden meenemen en dan wéér zorgen dat het goed is.”

Tekst loopt door onder foto.

Peerke Donders
Beeld: Bij Peerke Donders

Switch

Dat het goed is, blijkt wel aan het grote aantal feesten en partijen dat er gehouden wordt bij Peerke. Zoveel zelfs, dat tien jaar geleden besloten werd de switch te maken van restaurant naar ‘eet- en feestgelegenheid’. “Tja, dat was een moeilijke keuze. Mensen waren gewend hier à la carte te eten en plots was dat niet meer mogelijk. Gasten hoorden dat het restaurant dicht was en dachten dus dat we gesloten waren. Maar we konden niet alles doen. Een terras, feesten, trouwerijen én een à la carte menu was gewoon too much. We hebben nog een tijdje de keuken op zondag tot laat opengehouden maar dat schoot niet op. Nu is het duidelijk: tot zes uur kunnen mensen hier terecht in het ‘open’ deel, daarna is het uitsluitend voor reserveringen. Er kan nog steeds heerlijk gegeten worden, hoor!”

De tuin

Bij die feesten en partijen horen dus ook trouwerijen, die worden gehouden in de tuin. “Vooral in de zomer natuurlijk.” Ze wijst naar de plek waar normaal de ceremonie wordt voltrokken. De tuin, nu vol met gevallen herfstbladeren, is tijdens die gelegenheden een prachtig decor voor ‘de mooiste dag’ in het leven van twee mensen. Rechts in de tuin staat een ijskar. “Als het lekker weer is en we hebben een partij óf de tuin zit gewoon lekker vol, zorgen we dat er iemand ijs schept. Het is echt vers Italiaans ijs; mijn vader maakt het zelf!”

Tekst loopt door onder foto.

Beeld: Bij Peerke Donders

Bedevaartsoord

Een eigen parkeerplaats, twee aparte ruimtes, genoeg ruimte voor een hoop fietsen (‘in de zomer zitten ze met de benen buiten’) én een prachtig terras aan de voorkant: het kan niet op. Maar, misschien wel het meest speciale ligt een paar meter van het horecagebeuren af: het bedevaartsoord van Peerke Donders. Er komen net twee mensen aan. “Voor sommige bezoekers is het echt een heilige plek. Deze mensen komen bijna iedere week; het heeft voor hen een speciale betekenis met betrekking tot een privésituatie.” En zo heeft Peerke Donders nog steeds de charme die onze opa’s en oma’s ons al meegaven, maar dan in een nieuw jasje!

Lees ook:

Mil's Pasfoto’s en Men Lifestyle

Jamil (28) heeft zijn eigen ‘mancave’: ‘Mooiste winkeltje van het Wagnerplein’

Je zou het niet zomaar verwachten, maar middenin het Wagnerplein bevindt zich een heuse ‘mancave’. J...

Jelle, Laura en Joost runnen Karakter: ‘We doen waar we goed in zijn én wat we leuk vinden’

Jelle Kuijpers en Laura Kruijssen (beiden 26) lagen lekker op het strand van Curaçao toen Laura's br...
basis in beweging

Janneke kan in haar werk niet zonder bakfiets: ‘Zelfs als het hard regent, pak ik hem’

Dikke kans dat je Janneke de Jong - de Vries weleens ziet rondrijden op haar knalgele bakfiets met d...

Meer over Bij Peerke Donders ontdekken?

Bij Peerke Donders restaurants en horeca

Geopend10:30 - 18:00

Pater Dondersstraat 14, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.