Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Esther droomde over een eigen kaaszaak: ‘Ik dacht daarna: waarom niet?’

Door Thijs Dingemans 2 november 2018

Stel je eens voor: je ligt te slapen, droomt over een eigen kaaswinkel en besluit die dan ook maar te beginnen. Iemand die nu nog denkt dat dromen nooit kunnen uitkomen? Dan heb je het goed mis. Esther van den Bogaard (42) is het levende bewijs met haar Kaaszaak.

We gaan even terug naar het jaar 2012. En eigenlijk terug naar nóg eerder: toen kaaswinkel Fons van den Hout – hét begrip op de Kattenrug – ermee stopte. De zaak werd overgenomen en kreeg een ander concept. Bij Esther ging vervolgens het belletje rinkelen. “Toen dacht ik: misschien is er wel een kans.” Terug naar augustus 2012, naar Esthers droom. Ze vroeg zich daarin af waarom ze niet gewoon een kaaswinkel zou beginnen.

kaaszaak
Foto: Indebuurt

Feest!

En van het één kwam het ander: in december had ze een pand, april 2013 ging ze open. Dit jaar zit ze alweer vijf jaar op de hoek van de Noordstraat, in het pand dat tien jaar leegstond. “Dat was van een psycholoog die alweer tien jaar geen praktijk meer had, maar nog wel eigenaar was. We zijn gaan kijken en zagen drie kamertjes en een laag plafond. Daarom hebben we alles uitgebroken en in de oude staat teruggebracht.”

“Ik zei: ‘Kees, waarom ga je niet meer kaas verkopen, want dat doet niemand hier'”

Kaaszaak blijkt een schot in de roos voor Esther. Het had weinig gescheeld of slager én goede vriend Kees van Hest (Nieuwlandstraat) was er met die eer vandoor gegaan. “Ik zei tegen hem: ‘Kees, waarom ga je niet meer kaas verkopen, want dat doet niemand in de binnenstad’. Maar toen werd ik wakker na die droom en dacht ik: waarom zou ik dat zelf niet doen? Ik vond het wel spannend om de knoop door te hakken om iets voor mezelf te beginnen, maar ik ben superblij dat ik het heb gedaan.”

kaaszaak
Foto: Indebuurt

Hard werken

Als Esther dat niet had gedaan, had Jeroen van kledingwinkel Superfly wellicht het laatste duwtje in de rug gegeven – hij en Esther zijn een stel. “Ik wist van Jeroen wat het is om eigen baas te zijn: je moet super hard werken, bent nooit klaar en het is zeker geen vetpot. Je weet wat het ondernemerschap met je leven doet. Maar nogmaals: ik ben superblij dat ik eraan ben begonnen.”

Kaas en worst ruilen voor iets anders?

Wie de winkel van Esther binnenloopt, komt er niet onderuit: kaas, kaas en nog eens kaas. Maar er is meer te krijgen, bijvoorbeeld deze Brandt & Levie worst. Wat de Tilburgse graag in de winkel ziet liggen als ze de kaas en worst moet inleveren? “Jeetje… Daar vraag je me wat. Misschien is deze locatie wel geschikt voor iets met eten. Een afhaaltentje bijvoorbeeld. Ik had het idee zelf eerst ook om te koken, maar daar heb ik geen tijd voor. Als de kaas en worst eruit moet…dan iets met lunch of zo. Maar de kaas gaat er niet uit, want het gaat veel te goed!”

kaaszaak
Foto: Indebuurt

Ook een buurtwinkel

Esther boft: ze is de enige echte kaaszaak in de binnenstad. Of toch meer een buurtwinkel? “Ja, eigenlijk wel. Ik heb een grote klantenkring en de meeste mensen wonen in het centrum. Maar er zijn ook klanten van daarbuiten, die naar de stad gaan en zin in kaas hebben. Dan komen ze naar mij; naar Kaaszaak ga je voor kaasjes.”

Én een kroeg

En voor een vlotte babbel. In het weekend verandert de kaaszaak namelijk in een gezellig buurtcafé. “Op vrijdag en zaterdag is het vaak druk en dan klets iedereen met elkaar. Dat geeft echt een kroegidee en is gezellig. Dat vind ik ook meteen het leukste aan m’n werk. En iedereen die komt is super aardig. Ze komen wat lekkers halen en daar krijg je goede zin van. Of ik hier voorlopig nog wel even zit? Ja, haha!”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Evelyne van Tante Pollewop bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

magnolia bloemen

Natasja heeft haar eigen bloemenwinkel: ‘Ik ga écht niet de bloemen in, riep ik altijd’

"Vroeger riep ik altijd: 'ik ga echt niet in de bloemen. Nooit!' Altijd maar dat werken, altijd die ...
Café Taverne

Partners Jurgen en Xenia runnen een kroeg: ‘Boot en huis verkocht om dit te kopen’

Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je ook wat, toch? Vraag het partners Jurgen en Xenia S...
superfly

Jeroen begon kledingwinkel Superfly bij toeval: ‘Moest m’n reizen betalen’

Het is deze maand feest in het Dwaalgebied: kledingwinkel Superfly bestaat 17 november twintig jaar ...

Meer over Kaaszaak ontdekken?

Kaaszaak kaaswinkels

Geopend09:30 - 18:00

Noordstraat 79A, Tilburg

Bekijk meer:kaaswinkels

adv.