Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Erik runt Discus Animo: ‘Een van de laatste traditionele dierenspeciaalzaken’

Door Noah Godefroy 4 december 2020

Terwijl nieuwe, grote dierenspeciaalzaken als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten, vind je Erik Tukker (54) al sinds jaar en dag bij Discus Animo op het kruispunt van de Gasthuisring en de Lange Nieuwstraat. “Mijn moeder begon de zaak al in 1956.”

Voor volgend jaar staat er dus een feestje op de planning: het 65-jarig bestaan. En dat is best wel bijzonder, vindt Erik: “De kleine ondernemer heeft het in onze branche net als in andere branches lastig. Ketens, internet… iedereen kent het verhaal inmiddels wel. We zijn een van de laatste traditionele dierenspeciaalzaken.”

Advies op maat

Toch weigert Erik bij de pakken neer te gaan zitten. “Ik ben er zeker van overtuigd dat wij nog veel toevoegen. Wij geven advies op maat, en hebben een grote vaste klantenkring. Er zijn moeders die hier hun dochters mee naar toenamen die op hun beurt weer hun dochters meenemen. En dan kunnen we dus vaak ook het goede advies geven omdat we weten wat er speelt. Bovendien nemen die mensen ook de moeite hierheen te komen, al is het maar voor een zak voer. Dat werkt twee kanten op.”

Dierentuin

Even terug naar het begin. Want in de jaren 50 was het niet per se gebruikelijk dat een vrouw zomaar een eigen bedrijf begon, maar daar zit een leuk verhaal achter: “De oude bekende dierentuin in Tilburg, die was van mijn opa en oma. Ik heb hierboven nog een vitrine met oude flyers en tickets. Maar mijn moeder werkte dus ook in de dierentuin, totdat ze iets voor zichzelf wilde gaan doen. Dat ging eigenlijk zo goed dat mijn vader, die bij een textielbedrijf werkte, mee ging helpen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Google Maps.

Werken voor een baas

“Wanneer ik wist dat ik in de zaak wilde gaan werken? Ik wist in ieder geval al heel snel dat ik niet voor een baas wilde werken! Ik heb wel andere dingen overwogen, maar één dag in de zaak voor ’n rotcent werken werden twee dagen. Dat werden er drie en ga zo maar door: uiteindelijk vond ik het toch superleuk en werd ik na een paar tussenoplossingen uiteindelijk in ’98 of ’99 de enige eigenaar van het bedrijf.”

Cursussen en diploma’s

Dan de prangende vraag: kun je als eigenaar van een dierenspeciaalzaak eigenlijk wel alles van dieren weten? “Eigenlijk niet. Als je in mijn tijd of zelfs daarvoor een speciaalzaak begon, hoefde je daar niet voor te gestudeerd te hebben. Maar geloof mij dat je met zoveel jaar ervaring veel meer leert dan in twee jaar in de schoolbanken. Bovendien is het niet zo dat wij niet worden bijgeschoold. Ik volg cursussen, heb diploma’s en beschik natuurlijk over vergunningen om dieren te verkopen.”

Service

“Waar wij ons in onderscheiden van ketens en het internet, is dat wij net even dat beetje extra doen. Laatst had ik bijvoorbeeld een klant die een aquarium wilde. Echt een flinke weet je wel. Nou, als je die op internet bestelt, is het nog een hele doe-het-zelfklus om daar wat van te maken. Ik kom dan langs met een collega, zet ‘m in elkaar en je kunt ermee aan de slag. Misschien is dat iets waar de nieuwe generatie niet meteen aan denkt als ze op het internet zitten, maar ik denk dat goede service altijd van groot belang zal blijven”, besluit Erik.

Lees ook:

Monique van Houtum begeleidt uitvaarten: ‘Soms sta ik met een brok in mijn keel’

"Als ik over mijn vak begin te praten dan kan ik de halve dag doorgaan", vertelt Monique van Houtum ...

Van hondenpension naar boerderij: Tom en Marloes deden het gewoon

Al jaren dromen Tom Barten en zijn vrouw Marloes van een eigen biologische boerderij. Een voedselbos...
Guido

Van Afghanistan tot Willem II-straat: het verhaal van Guido van Unideck

Guido Deckers groeide op in Tilburg, werkte in betonfabrieken en Afghanistan en heeft nu weer in 'zi...


Meer over Discus Animo Dierenspeciaalzaak ontdekken?

Discus Animo Dierenspeciaalzaak

dierenwinkels

Geopend09:00 - 18:00

Gasthuisring 36-38, Tilburg

Bekijk meer:dierenwinkels

adv.