Ellen toverde een oud café om tot winkel: ‘Ik ben pas net open maar ga nu al als een tierelier’

Wolatelier Tilburg
Ellen opende Wolatelier Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Ellen Nyklicek (50) verhuisde drie jaar geleden met haar partner en drie kids naar de Berkdijksestraat om haar droom na te jagen. Het pand op nummer 89, waar vroeger een café in zat en later een winkel en werkplaats, toverde ze om tot woonhuis en schilderatelier. Althans, dat was de bedoeling… 

Al snel verdwenen de schilderijen naar de zolder. Het gedroomde schilderatelier werd langzaam getransformeerd tot wolatelier. “Ik heb acht jaar aan de kunstacademie gestudeerd. Mijn specialisatie ligt bij het portret- en modelschilderen. Ik dacht hier in het atelier te schilderen, maar uiteindelijk werd het heel iets anders”, zegt Ellen lachend.

Geen schilderijen maar wol

In oktober opende ze haar eigen atelier: Wolatelier Tilburg. “Vroeger was ik altijd al druk in de weer met wol en hoe ouder ik werd, hoe meer ik me bezighield met wolbewerking. En ja, toen hadden we dit huis en moest ik kiezen… Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en heb ik gekozen voor mijn andere passie.” In Ellens atelier is nauwelijks een schilderij te bekennen. “Die liggen boven op zolder”, zegt ze met een voorzichtig lachje. “Maar het begint wel weer te kriebelen, dus zodra een van de kids de deur uit is, wordt de slaapkamer omgetoverd tot schilderkamer.”

Tekst loopt door onder foto. 

Wolatelier Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Alles met de hand

Voorlopig houdt Ellen het beneden bij wolbewerking. Want, zo zegt ze zelf, naast wolwinkel is het een echt atelier. “Ik doe hier alles wat te maken heeft met wolbewerking: wassen, kammen, kaarden, verven, spinnen, breien en weven.” Op tafel staat een wolwinder en kaardmolen. “Daar maak ik de wol schoon.” Ellen wijst naar de grote spoeltafel. “Het verven doe ik ernaast. En als het hele proces erop zit, ligt het uiteindelijk aan de overkant in de kast.”

‘Goeje’ wolgarens

In de vierkante kasten ligt naast duurzame wol ook wol dat helemaal van Ellens hand komt: ze bewerkt het in haar atelier op ambachtelijke manier (alles met de hand dus) en verkoopt ook wol onder haar eigen merk: Woolcity. “Het zijn handgeverfde ‘goeje‘ wolgarens. Die goeje benoem ik altijd omdat ik werk met diervriendelijke en fairtrade wol – en het is natuurlijk een knipoog naar de Tilburgse taal.”

Mee schapen scheren

Ellen kiest haar schapenvachten helemaal zelf: ze koopt de wol in bij de schapenherder in de Loonse en Drunense Duinen en andere lokale schapenhouders. “In het voorjaar ga ik langs lokale schapenboeren in Biezenmortel, Oisterwijk en Tilburg en dan ben ik erbij als de schapen geschoren worden. Sterker nog: ik kan vaak kiezen welke vacht ik wil. Helaas kan ik niet alles meenemen, daar heb ik geen ruimte voor.” Toch spotten we heel wat zakken wol in Ellens atelier, die ze helemaal zelf bewerkt. Want, zo benadrukt ze, in haar atelier wordt geen gigantische productie gedraaid. “Ik doe dit omdat ik het leuk vind en niet voor de verkoop. Er zijn mensen die vragen of ik een trui voor ze wil breien, dat doe ik dus niet. Maar ik leer ze wel graag hoe ze het zelf doen.”

Tekst loopt door onder foto. 

wolatelier tilburg
Wolatelier Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Wolatelier Tilburg

Ellen vindt het vooral leuk om mensen wat bij te leren. “Ik geef spinworkshops, waarbij ik mensen niet alleen leer spinnen, maar ze ook het hele bewerkingsproces laat zien.” En daar is veel vraag naar: waar veel fysieke hand- en breiwinkels de afgelopen jaren sloten in Tilburg, daar waagde Ellen de gok. En die pakte goed uit: “Ik ben nog maar twee maanden open maar het gaat echt als een tierelier. Steeds meer mensen – ook jonge – willen echt mooie wol voor hun (brei)projecten. De workshops zitten daarom dit jaar helemaal vol en voor volgend jaar heb ik ook alweer een hoop aanmeldingen binnen. Veel mensen vinden het ontzettend leuk; ze komen twee keer een middag en daarin leren ze spinnen. Vaak hebben ze geen eigen spinnewiel dus die lenen ze van mij. Ik geef ze ook een zak wol mee en dan mogen ze thuis lekker aan de slag om het te leren.”

Het kriebelt toch wel een beetje…

Wat opvalt in Ellens atelier is het licht. “Dat is zo fijn. Alles is perfect, we zijn ontzettend blij dat we dit hebben gekocht.” Ellen had het bedrijfspand in de Berkdijksestraat al langer in het vizier. “We zagen dat dit heel lang leeg stond en wisten: hier kunnen we iets van maken. Het was echt een bedrijfsruimte; het ene deel hebben we omgetoverd tot woonkamer en het andere dus tot atelier. In de tuin stonden allemaal schuurtjes met asbest, die zijn er natuurlijk uitgehaald. Beneden hebben we een grote bierkelder met authentieke elementen.” En de zolder ligt dus vol schilderijen. Maar die gaan wat Ellen betreft zo snel mogelijk naar beneden. “Als een van de kids het huis uit is, wordt de slaapkamer een ruimte om te schilderen.” Lachend: “Maar ik jaag ze niet weg, hoor.”

Wel moesten ze al vroeg bij mama in de leer. “Ik heb alle drie mijn kinderen (21, 18 en 14) leren breien. Oók de twee jongens. Maar ze doen er niets meer mee. Dat moeten ze ook zelf weten, maar ze weten niet wat ze missen…”

Lees ook:

Wolatelier Tilburg

5,0
(2)

Berkdijksestraat 89, 5025 VD Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie
 • Wil jij een 'Nieuw in Tilburg' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Tilburg.

Wolatelier Tilburg

5,0
(2)

Berkdijksestraat 89, 5025 VD Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Wolatelier Tilburg

5,0
(2)

Berkdijksestraat 89, 5025 VD Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Bar Leonardo stopt: ‘Het begon te kriebelen’”

Bar Leonardo stopt: ‘Het begon te kriebelen’

Ga naar “Giel opent een jarenzeventigrestaurant aan de Piushaven: ‘Ik heb een beetje een oude ziel’”

Giel opent een jarenzeventigrestaurant aan de Piushaven: ‘Ik heb een beetje een oude ziel’

restaurant de Belinda Giel
Ga naar “Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’”

Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker ochtend”

Magazijnmedewerker ochtend

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime