Ellen toverde een oud café om tot winkel: ‘Ik ben pas net open maar ga nu al als een tierelier’

Wolatelier Tilburg
Ellen opende Wolatelier Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Ellen Nyklicek (50) verhuisde drie jaar geleden met haar partner en drie kids naar de Berkdijksestraat om haar droom na te jagen. Het pand op nummer 89, waar vroeger een café in zat en later een winkel en werkplaats, toverde ze om tot woonhuis en schilderatelier. Althans, dat was de bedoeling… 

Al snel verdwenen de schilderijen naar de zolder. Het gedroomde schilderatelier werd langzaam getransformeerd tot wolatelier. “Ik heb acht jaar aan de kunstacademie gestudeerd. Mijn specialisatie ligt bij het portret- en modelschilderen. Ik dacht hier in het atelier te schilderen, maar uiteindelijk werd het heel iets anders”, zegt Ellen lachend.

Geen schilderijen maar wol

In oktober opende ze haar eigen atelier: Wolatelier Tilburg. “Vroeger was ik altijd al druk in de weer met wol en hoe ouder ik werd, hoe meer ik me bezighield met wolbewerking. En ja, toen hadden we dit huis en moest ik kiezen… Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en heb ik gekozen voor mijn andere passie.” In Ellens atelier is nauwelijks een schilderij te bekennen. “Die liggen boven op zolder”, zegt ze met een voorzichtig lachje. “Maar het begint wel weer te kriebelen, dus zodra een van de kids de deur uit is, wordt de slaapkamer omgetoverd tot schilderkamer.”

Tekst loopt door onder foto. 

Wolatelier Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Alles met de hand

Voorlopig houdt Ellen het beneden bij wolbewerking. Want, zo zegt ze zelf, naast wolwinkel is het een echt atelier. “Ik doe hier alles wat te maken heeft met wolbewerking: wassen, kammen, kaarden, verven, spinnen, breien en weven.” Op tafel staat een wolwinder en kaardmolen. “Daar maak ik de wol schoon.” Ellen wijst naar de grote spoeltafel. “Het verven doe ik ernaast. En als het hele proces erop zit, ligt het uiteindelijk aan de overkant in de kast.”

‘Goeje’ wolgarens

In de vierkante kasten ligt naast duurzame wol ook wol dat helemaal van Ellens hand komt: ze bewerkt het in haar atelier op ambachtelijke manier (alles met de hand dus) en verkoopt ook wol onder haar eigen merk: Woolcity. “Het zijn handgeverfde ‘goeje‘ wolgarens. Die goeje benoem ik altijd omdat ik werk met diervriendelijke en fairtrade wol – en het is natuurlijk een knipoog naar de Tilburgse taal.”

Mee schapen scheren

Ellen kiest haar schapenvachten helemaal zelf: ze koopt de wol in bij de schapenherder in de Loonse en Drunense Duinen en andere lokale schapenhouders. “In het voorjaar ga ik langs lokale schapenboeren in Biezenmortel, Oisterwijk en Tilburg en dan ben ik erbij als de schapen geschoren worden. Sterker nog: ik kan vaak kiezen welke vacht ik wil. Helaas kan ik niet alles meenemen, daar heb ik geen ruimte voor.” Toch spotten we heel wat zakken wol in Ellens atelier, die ze helemaal zelf bewerkt. Want, zo benadrukt ze, in haar atelier wordt geen gigantische productie gedraaid. “Ik doe dit omdat ik het leuk vind en niet voor de verkoop. Er zijn mensen die vragen of ik een trui voor ze wil breien, dat doe ik dus niet. Maar ik leer ze wel graag hoe ze het zelf doen.”

Tekst loopt door onder foto. 

wolatelier tilburg
Wolatelier Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Wolatelier Tilburg

Ellen vindt het vooral leuk om mensen wat bij te leren. “Ik geef spinworkshops, waarbij ik mensen niet alleen leer spinnen, maar ze ook het hele bewerkingsproces laat zien.” En daar is veel vraag naar: waar veel fysieke hand- en breiwinkels de afgelopen jaren sloten in Tilburg, daar waagde Ellen de gok. En die pakte goed uit: “Ik ben nog maar twee maanden open maar het gaat echt als een tierelier. Steeds meer mensen – ook jonge – willen echt mooie wol voor hun (brei)projecten. De workshops zitten daarom dit jaar helemaal vol en voor volgend jaar heb ik ook alweer een hoop aanmeldingen binnen. Veel mensen vinden het ontzettend leuk; ze komen twee keer een middag en daarin leren ze spinnen. Vaak hebben ze geen eigen spinnewiel dus die lenen ze van mij. Ik geef ze ook een zak wol mee en dan mogen ze thuis lekker aan de slag om het te leren.”

Het kriebelt toch wel een beetje…

Wat opvalt in Ellens atelier is het licht. “Dat is zo fijn. Alles is perfect, we zijn ontzettend blij dat we dit hebben gekocht.” Ellen had het bedrijfspand in de Berkdijksestraat al langer in het vizier. “We zagen dat dit heel lang leeg stond en wisten: hier kunnen we iets van maken. Het was echt een bedrijfsruimte; het ene deel hebben we omgetoverd tot woonkamer en het andere dus tot atelier. In de tuin stonden allemaal schuurtjes met asbest, die zijn er natuurlijk uitgehaald. Beneden hebben we een grote bierkelder met authentieke elementen.” En de zolder ligt dus vol schilderijen. Maar die gaan wat Ellen betreft zo snel mogelijk naar beneden. “Als een van de kids het huis uit is, wordt de slaapkamer een ruimte om te schilderen.” Lachend: “Maar ik jaag ze niet weg, hoor.”

Wel moesten ze al vroeg bij mama in de leer. “Ik heb alle drie mijn kinderen (21, 18 en 14) leren breien. Oók de twee jongens. Maar ze doen er niets meer mee. Dat moeten ze ook zelf weten, maar ze weten niet wat ze missen…”

Lees ook:

Wolatelier Tilburg

Berkdijksestraat 89, 5025 VD Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

 • Wil jij een 'Nieuw in Tilburg' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Tilburg.

Wolatelier Tilburg

Berkdijksestraat 89, 5025 VD Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Wolatelier Tilburg

Berkdijksestraat 89, 5025 VD Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Aan de bak: 7 x leuke vacatures in Tilburg”

Aan de bak: 7 x leuke vacatures in Tilburg

Ga naar “René en Yvette van Stadsbrouwerij Tilburg: ‘De buurt weet niet altijd dat wij hier zitten’”

René en Yvette van Stadsbrouwerij Tilburg: ‘De buurt weet niet altijd dat wij hier zitten’

Ga naar “Keihandig: zo creëer je meer ruimte in huis voor een paar euro per maand”

Keihandig: zo creëer je meer ruimte in huis voor een paar euro per maand

Aangeboden door 1BOX Self Storage

In onze gids

Ga naar “BRONX Fashion”

BRONX Fashion

 • Schoenenwinkels

Nu geopend

Ga naar “Café ’t Uilennest”

Café ’t Uilennest

 • Koestraat 125
 • Restaurants en horeca

Nu geopend

Ga naar “HEMA Heyhoef”

HEMA Heyhoef

 • Heyhoefpromenade 23-25
 • Winkelen
 • Gesloten
hema

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Heteluchtfriteuses 20% korting”

Alle Heteluchtfriteuses 20% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Tefal Strijkweken tot 25% korting”

Tefal Strijkweken tot 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Samsung 4K Ultra HD QLED TV van € 799 voor € 679”

Samsung 4K Ultra HD QLED TV van € 799 voor € 679

 • BCC
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179”

PHILIPS Airfryer XXL van € 199 voor € 179

 • BCC
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Bananen van € 1,19 voor € 0,79”

Bananen van € 1,19 voor € 0,79

 • Lidl
 • Geldig t/m 20 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Supervisor Horeca”

Supervisor Horeca

 • Safaripark Beekse Bergen
 • Fulltime
logo beekse bergen

Topper

Ga naar “Medewerk(st)er Souvenirshop Beekse Bergen”

Medewerk(st)er Souvenirshop Beekse Bergen

 • Safaripark Beekse Bergen
 • Parttime
logo beekse bergen

Topper

Ga naar “Horeca Medewerk(st)er Safari Resort Beekse Bergen”

Horeca Medewerk(st)er Safari Resort Beekse Bergen

 • Safari Resort Beekse Bergen
 • Fulltime/Parttime
logo beekse bergen

Topper

Ga naar “Schipper Rondvaartboot Beekse Bergen”

Schipper Rondvaartboot Beekse Bergen

 • Speelland Beekse Bergen
 • Parttime
logo beekse bergen

Topper

Ga naar “Front Office Medewerk(st)er”

Front Office Medewerk(st)er

 • Speelland Beekse Bergen
 • Fulltime/Parttime
logo beekse bergen

Topper