Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een stukje Ibiza in Tilburg: Hélène bracht het met Casa Blanco

Door Thijs Dingemans 26 april 2019

Wie weleens door de Fabriekstraat fietst (of dat ooit heeft gedaan), kan er niet omheen: het knaloranje pand tegenover de brandweerkazerne. Op het dak pronken kleurrijke Boeddhabeelden, voor de ingang staat een gezellig terrasje en op de muur zijn de woorden ‘Casa Blanco, hippe dingen’ niet te missen. En binnen? Daar kijk je je ogen pas écht uit. 

Achter die opvallende oranje muren schuilt een waar shopwalhalla van – komt-ie – maar liefst 500 m². Voor je verder leest (en van plan bent om nu al binnen te wippen): trek er even een middag voor uit. Verdeeld over al die vierkante meters staan duizenden spullen. Of beter, zoals op de buitengevel al meegedeeld wordt, hippe dingen.

Casa Blanco

Werkelijk alles wat binnen staat (en da’s echt ontelbaar…) is uitgezocht door slechts één iemand: Hélène de Wit (48). Nou ja, niet helemaal. “Ik doe dit samen met mijn man Herbert”, benadrukt Hélène, die meteen even de bedrijfsnaam uitlegt. Voor de Spaanssprekenden (of wie goed opgelet heeft op school) onder ons: ‘blanco’ betekent wit en ‘casa’ huis. Het witte huis dus. “Toch is de naam niet zoals het hoort”, zegt Hélène. “Eigenlijk is de letterlijke vertaling van witte huis ‘casa blanca’. Maar Blanco is een verwijzing naar onze achternaam, De Wit. Daar hebben we een mooie woordspeling van gemaakt en zo is het Casa Blanco geworden.”

(tekst loopt door onder foto)

casa blanco
Welkom in het shopwalhalla dat Casa Blanco heet. Foto: indebuurt Tilburg

Spaanse sferen

En toch is de gevel knaloranje… “Ja, eigenlijk zou die letterlijk vertaald wit moeten zijn, maar oranje valt lekker op.” Niet alleen dat: het neemt je bij aankomst (naast de kleurrijke beelden en parasol) meteen mee naar een stukje Spanje in Tilburg. Binnen waan je je pas echt in Spaanse sferen. Of beter: op het eiland Ibiza. Hélène: “We houden van Ibiza en hebben daar in een grote winkel ideeën opgedaan. Dat is vrij duidelijk, alleen is het nu niet meer alleen maar Ibiza. We zijn nu vijf jaar bezig en hebben er toch wel ons eigen ding van gemaakt.”

Gek op Ibiza

Zo zien we veel meer dan alleen maar hippe stoeltjes of prullaria uit Ibiza. De ‘inboedel’ van Casa Blanco reikt verder dan het Spaanse eiland. “De kasten komen bijna allemaal uit India. Verder komt er veel uit Marokko, Senegal, Thailand en Bali. Maar we hebben ook gewoon leveranciers uit Nederland.” Op Ibiza zoekt Hélène geregeld naar nieuwe spulletjes. Of ze dat ook in de andere landen doet? “Nee, nee, daar is geen tijd voor. Het zou leuk zijn, maar er moet ook iemand in de winkel staan.”

(tekst loopt door onder foto)

casa blanco
Foto: indebuurt Tilburg

“Ik was eerst een beetje sceptisch”

Dat doet Hélène al vijf jaar met plezier. Met dank aan manlief Herbert, want eigenlijk vond de rasechte onderneemster het wel mooi geweest. “Ik was hiervoor ook ondernemer, maar dan in de kledingbranche. Dat was ik helemaal beu en ik wilde voor een baas werken, maar toen kwamen we dit pand tegen en dachten we: let’s go. Of ja, vooral mijn man dacht dat. Ik was eerst een beetje sceptisch. Maar hij zei: ‘dit gaan we doen, dit is super’. En zie nu: ik ben nog lang niet van plan om te stoppen.”

Zoek en u zult vinden

We zijn eruit: Casa Blanco zou de perfecte plek zijn voor een spelletje ‘raad het aantal’. De keuze is reuze. Hoeveel er ongeveer binnen staat? Hélène puft: “Poeh, dat kan ik echt niet zeggen, het zijn zoveel spullen!!” En niet alleen dat: er is echt van alles te vinden in het witte huis in de Fabriekstraat. Kasten, wierook, stoeltjes, servies, kaarsen, kleden, Boeddhabeelden, plantjes, sleutelhangers… En zo kunnen we nog úren doorgaan met hippe dingetjes spotten. Op welk ding Hélène het meest trots is? “Toch wel de kasten. Die vind ik zo prachtig. Het is dat ik niet zo’n groot huis heb, anders stond er iedere dag een andere kast.”

(tekst loopt door onder foto)

casa blanco
Foto: indebuurt Tilburg

Nog meer Casa’s

Inmiddels hebben ook de Piushaven (vlak bij het oude pand van de Harense Smid) en Parkstraat er een wit huis bij. Hélène heeft in beide straten een showroom geopend. “Voor de mensen die willen zien wat ik allemaal heb”, zegt de Tilburgse, die óók de Spaanse zon in huis heeft. “Is het hier nou zo warm of ligt het aan mij? Het zou vandaag gaan regenen… Sta ik hier met m’n trui.” Het grootste verschil tussen Ibiza en Tilburg? Niets is hier zo onvoorspelbaar als het weer.

En verder? Foto’s:

Foto: indebuurt Tilburg
Foto: indebuurt Tilburg
Foto: indebuurt Tilburg
Foto: indebuurt Tilburg
Foto: indebuurt Tilburg
Foto: indebuurt Tilburg
Foto: indebuurt Tilburg
Foto: indebuurt Tilburg
Foto: indebuurt Tilburg

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

petra used

Jan ruilde z’n kantoorbaan in voor een heel nieuw avontuur met zijn moeder

Weet je nog dat we Jan de Jong in juli 2017 spraken? Hij was de allereerste ondernemer die we uitlic...
kaaszaak tilburg

Esther droomde over een eigen kaaszaak: ‘Ik dacht daarna: waarom niet?’

Stel je eens voor: je ligt te slapen, droomt over een eigen kaaswinkel en besluit die dan ook maar t...
Winkel van Swinkel

Toine van Winkel van Swinkel: ‘Ik wilde eigenlijk piloot worden maar dat zat er niet in’

De leukste winkel buiten het centrum? Veel Tilburgers komen met hetzelfde antwoord op de proppen: Wi...

Meer over Casa Blanco ontdekken?

Casa Blanco winkelen

Gesloten13:00 - 18:00

Fabriekstraat 55, Tilburg

Bekijk meer:winkelen

adv.