Een stukje Frankrijk in Tilburg: Michel bracht het met Villa Pastorie

villa pastorie
Michel Deneef van Villa Pastorie. Foto: indebuurt

Ruim vijf jaar geleden dacht Michel Deneef alleen even een fiets te kopen bij Kringloopwinkel La Poubelle. Het werd uiteindelijk een piano, en nog heel veel meer: Michels oog viel bij buitenkomst op de vrijstaande villa aan de overkant die te koop stond. Terwijl zijn vrouw attendeerde op de auto die ergens anders stond, hing Michel al aan de lijn met de makelaar. “‘Ik wil nu dit pand kopen’, zei ik. Mijn vrouw snapte er niks van.” Een paar maanden later (november 2013) opende hij Villa Pastorie. 

Een gouden zet. De villa in de Piushaven is inmiddels een populaire hotspot in Tilburg geworden. Naast het heerlijke terras aan het water, heeft het ook een binnentuin, huiskamer en bovenverdieping met vier bed en breakfastkamers. Een goed doordacht plan, zo lijkt het. Niets is minder waar: Michel wist eigenlijk niet waar dat-ie aan begon toen hij de villa kocht. “Het was puur instinct. Ik dacht: goh, het is wel leuk om hier te wonen. Maar het bleek een gemeentepand te zijn, wat niet gebruikt mocht worden als privéwoning of kantoorpand. Ik kreeg een folder en ben toen gaan nadenken.”

(tekst loopt door onder foto)

villa pastorie
De villa die Michels hart veroverde. Foto: indebuurt

Horeca? Echt nie!

Dat nadenken duurde niet heel lang. Aanvankelijk wilde Michel een bed en breakfast in Frankrijk beginnen, maar met een vrouw en vier studerende kids zat dat er niet in. “En toen zag ik in de folder dat er vier kamers in de villa zaten. Oh, dus toch een bed en breakfast! Met een lunchroom, eten wat de pot schaft, een lange gastentafel… Net zoals in Frankrijk dus. Ik zag het voor me en de gemeente wilde plannen zien, dus ik heb die op papier gezet. De gemeente was gecharmeerd. Mijn vrouw zei wel: ‘Michel, ik volg jou in al je dromen als je maar geen horeca of dagzaak begint’. Nou, tot de dag van vandaag doen we dat nog altijd niet. Villa Pastorie is gastheerschap, geen horeca.”

‘Jij kan koken?’ Aangenomen!

In augustus 2015 kocht Michel het pand, in november van dat jaar opende hij de deuren van de villa. En dat terwijl hij de ballen verstand had van horeca. “We hadden in het begin personeel dat niet horecagericht was, maar aandacht voor de mens had. Ik had echt nul ervaring met horeca. Ik vroeg drie keer aan een kok of hij kon koken. Die heb ik meteen aangenomen. Op de openingsdag hebben we alle bouwvakkers die hebben meegeholpen hier gratis laten eten en drinken. We dachten: als we het verkloten, kunnen ze niet zeggen: ‘ik wil m’n geld terug’.”

(tekst loopt door onder foto)

villa pastorie
De binnentuin van Villa Pastorie. Foto: indebuurt

Toch maar wat horecapeople

“Er zat zestig man en ja, toen begon het… Eén vroeg een Irish Coffee. Ik had geen idee hoe je zoiets maakte. Ik heb m’n telefoon er maar bij gepakt. Zo is het begonnen; ook gewoon eten wat de pot schaft en geen menukaart. Een schaal op tafel en zelf opscheppen. Toch merkten we al snel dat personeel zonder horecaverstand nat ging. Niemand kon met dienbladen lopen. Toen hebben we toch maar ons netwerk ingeschakeld en horecamensen gehaald voor de frontlinie.”

Franse invloed

Michel heeft een stukje Frankrijk naar de Piushaven gebracht. Vooral de bed en breakfastkamers in Franse stijl vallen op, evenals de huiskamer waar gegeten wordt. Buiten zien we onder de veranda de lange gastentafel, in de tuin een buitenkeuken waar ’s zomers wordt gekookt en aan de overkant van de straat het terras aan het water. Het huiskamergevoel is zichtbaar. “Als gasten komen zien ze de strijkplank”, zegt Michel. Hij wijst naar Monique, die in de ‘woonkamer’ tussen de eettafels staat te strijken. “Zij is als vast gaste binnengekomen. Ze dronk hier geregeld koffie en vroeg of ze mocht strijken. Nou, ze doet dat nu elke dinsdag. Prachtig toch die betrokkenheid van de wijk?”

(tekst loopt door onder foto)

villa pastorie
Gast Monique strijkt elke dinsdag in de huiskamer. Foto: indebuurt

Familie Villa Pastorie

“Nog zoiets: de eerste twee jaar heb ik hierboven gewoond. Een gast wilde om zeven uur ’s ochtends ontbijt hebben. Dat heb ik beneden in m’n badjas geserveerd”, zegt Michel lachend. Of zijn vrouw – die om de hoek Het Pastorie Lokaal runt – nog altijd bij haar uitspraak blijft? “Ik zal je vertellen: toen wij openden was het een maand later Lichtjesfeest in de Piushaven. Er zat hier honderd man achter de bar. Riep mijn vrouw constant tijdens het tappen: ‘En wij doen hier geen horeca?! Er zit honderd man!’ Nee, we doen nog altijd geen horeca. Dat stralen we hier ook uit: personeel moet het Villa Pastorie DNA hebben. Oprechte betrokkenheid en bezorgdheid om de gasten. Iets met een glimlach doen dus, dat vind ik het allerbelangrijkste.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Zoals Maud van The Knit Club bijvoorbeeld. Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Zie ook:

  • Bij Vittorio eet iedereen hetzelfde ijsje in dezelfde huiskamer: ‘Een kinderdroom’

    Het is dat-ie moest vluchten uit Iran. Anders hadden we waarschijnlijk nooit kennisgemaakt met Vittorio. Die ijsverkoper weet je wel,...

    vittorio
  • Olof volgde zijn hart en opende een koffiebar: ‘We zijn nu echt een buurtcafeetje’

    Wie door de Piushaven rijdt, loopt of fietst kan er niet omheen: het parkje bij de Kempenaarplaats. Precies daar tegenover...

    porto koffie en ijs
  • Youri en David openen Stadsbrouwerij 013: ‘Spannend!’

    De laatste puntjes worden op de i gezet. Binnen is het een komen en gaan van werklui. Personeel bereidt de...

    stadsbrouwerij 013
  • Raina (25) heeft een heel andere job dan leeftijdsgenoten: ‘Echt supervet!’

    Ze kijkt elke dag uit op de varende boten in de Piushaven, geniet van de fietsende kids die langsfietsen met...

    lobby

Villa Pastorie

4,5
(752)

Hoevenseweg 2, 5017 AE Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Villa Pastorie

4,5
(752)

Hoevenseweg 2, 5017 AE Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Villa Pastorie

4,5
(752)

Hoevenseweg 2, 5017 AE Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Bar Leonardo stopt: ‘Het begon te kriebelen’”

Bar Leonardo stopt: ‘Het begon te kriebelen’

Ga naar “Giel opent een jarenzeventigrestaurant aan de Piushaven: ‘Ik heb een beetje een oude ziel’”

Giel opent een jarenzeventigrestaurant aan de Piushaven: ‘Ik heb een beetje een oude ziel’

restaurant de Belinda Giel
Ga naar “Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’”

Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Efteling assortiment** vanaf € 2,99”

Efteling assortiment** vanaf € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

  • Decathlon Netherlands BV
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

  • Tempo-Team
  • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

  • WR.nl Solliciteren
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

  • Covebo Uitzendgroep
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Enthousiaste PMO-er gezocht in Tilburg!”

Enthousiaste PMO-er gezocht in Tilburg!

  • Wyzer
  • Fulltime/Parttime